Zoldervloer verstevigen t.p.v. bad

Mvvemden

  • #1
Graag wat advies van de heren/dames specialisten hier.

Ik ben bezig mijn zolder in te richten tot slaap- en badkamer. Het is een grote ruimte in een huis uit 1932, tot nu toe gebruikt als bergruimte. In het badkamerdeel komt een vrijstaand bad. Omdat ik toch van plan ben de oude vloerdelen opnieuw te leggen (i.v.m. geluid) wil ik ter plaatste van dat bad de vloer extra verstevigen. Op zich op dit moment geen klachten over instabiliteit of veren of zo, maar volgens de balkenschuif van houtinfo.nl zit ik al aan de krappe kant wat betreft de balkdikte. Tel daar nog bij een ondervloer van meerdere lagen (i.v.m. extra geluidsisolatie, oude vloerdelen + laag OSB + dunne waterdichte ondergrond) en een laag tegels plus het bad zelf, en het risico op scheurende tegelvoegen en knappende tegels is reëel te noemen. Meerdere aannemers hebben aangegeven dat het geen probleem moet zijn, maar een aannemer is geen expert in dit opzicht, voor zover ik weet.

Eerst wat gegevens:

Balken zijn 60 mm bij 160 mm, HOH afstand 60 cm. Overspanning van de balken is ca. 3,25 m.

Wat ik van plan ben is ter plaatste van het bad tussen de huidige balken nieuwe te plaatsen van hetzelfde formaat of nog dikker dan die 60 mm, te bevestigen met balkschoenen. Probleem is dat er door de huidige balken heen op enkele plaatsen al leidingen zijn aangelegd. Deze leidingen wil ik niet meer verwijderen (aangelegd door aannemer volgens een methode waaraan ik me niet waag, en geen behoefte/geld de aannemer het opnieuw te laten doen).

Gevolg is dat ik er eigenlijk niet aan ontkom de nieuwe balken van onder of van boven 'in te zagen' ter plaatste van de leidingen (twee leidingen van 20 mm per balk, door één of twee balken ook een pvc afvoer (40 mm?)).

Nu heb ik het volgende bedacht: Als ik de balken aan de bovenkant inzaag (ongeveer tot halverwege of iets minder, de leidingen zitten in het midden) wordt de opening in de balk die boven de leidingen overblijft 'dicht geduwd' door de belasting van de vloer. Da's volgens mij beter te verhelpen dan de opening aan de onderkant, die door belasting van boven zou worden open getrokken.

Kan ik een dergelijke opening goed genoeg dichtmaken (met een wig of zo?) om te voorkómen dat de balk veel minder bijdraagt aan de stevigheid dan bij een hele balk het geval zou zijn? Of moet ik misschien planken bóven de leiding tegen de balk aan gaan schroeven? Of ben ik (* fingers crossed *) helemaal op de verkeerde weg en zijn half ingezaagde balken hoe dan ook zinloos om de vloer te verstevigen?

Bij voorbaat dank voor jullie advies
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Hallo.
Inderdaat is wat de aannemers zeggen akkoord.
60 * 160 is zwaar genoeg voor normale belasting.
U gaf aan dat de leidingen in het hart van de balk zitten.
Dat is een uitstekende plaats namelijk is het nulpunt van de krachten het midden van de balk.
Het bijplaatsen van balken heeft naar mijn mening ook geen zin.
Als u de krachten die zich opdoen door de puntlasten die het bad veroorzaken wilt opvangen zult u de krachten moetten verdelen over een groter oppervlak.
Naar mijn mening kunt u dat realiceren door aan de onderzijde van de vloerbalk de balk te verzwaren door middel van er op een van bijde zijden een balk van 50 maal 100 op te lijmen en schroeven.
De trekkrachten die er door puntlasten ontstaan worden verdeeld over een groter oppervlak
Daarna zult u er verstandig aan doen om de houten vloerdelen te schroeven en verlijmen op de balken.
Daarna een garantie multyplexplaat over de vloerdelen schroeven om de 15 cm met schroeven met grove spoed.
Daarna zult u een goede ondergrond hebben voor uw badkamer.
Persoonlijk zou ik kiezen voor een zwaluwstaartplaatvloer met een wat dikkere,waterpas gestorte lichtgewicht betonvloer.
De aansluitingen van de wanden goed behandelen met kimband.
U heeft dan een perfecte basis voor uw badkamer.
En de krachten worden dan meer verdeeld over het gehele oppervlak.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De balken zijn in elk geval al te klein bemeten in de huidige situatie.
Balken inzagen tot de helft is niet verantwoordt, dan kunt u ze net zo goed niet plaatsen.
Ook de afvoerleidingen van 40 mm die door de andere balken lopen is van de gekke, er blijft aan draagvermogen gewoon te weinig over, n.l. maximaal 120 mm omdat de gaten voor de afvoer groter zijn dan 40 mm.
Het is beter dat de leidingen midden door de balk lopen maar met deze maten niet verantwoordt er ook nog een bad op te plaatsen.

Raadpleeg een bouwkundige die ter plaatste de situatie kan beoordelen en advies kan geven hoe e.e.a. uit te voeren.

Op afstand zomaar advies geven is niet verantwoordt.
 

MvanV

  • #4
Met een sanibroyeur kan je misschien met een dunnere rioolbuis toe
 

Mvvemden

  • #5
Dank voor jullie reactie. Een beetje tegenstrijdige meningen, lijkt het (de een zegt dat de balken stevig genoeg zijn, de ander van niet). Ik heb besloten eerst maar eens hulp in te roepen van iemand met een bouwkundige achtergrond in mijn kennissenkring. Dan hoef ik nog niet meteen een som geld neer te tellen voor een bouwkundige en/of aannemer en krijg ik toch een iets beter beeld over of ingewikkelde ingrepen nodig zijn.

Een potentiële oplossing zou bijvoorbeeld zijn om twee of drie balken onder het bad te verstevigen met metalen profielen aan weerszijden van de balk en stevig tegen het hout met elkaar te verbinden. Volgens een bouwkundig opgeleide collega van me breng je zo de (grotere) trekkracht van het staal over op het hout en ga je daarmee doorbuigen tegen. Lijkt me een goede optie, maar ga ik dus nog overleggen met die architect.

Een sanibroyeur hebben we in het verleden al overwogen, maar ik ben juist blij dat we een manier hebben gevonden om die niet toe te hoeven passen. Het kan kapot gaan, gebruikt energie, kost ruimte, maakt geluid. Maar even puzzelen hoe we de balken dusdanig verstevigen dat we die 40 mm pijp kwijt kunnen, daar heb ik best wat voor over.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu