Zoldervloer hoger plaatsen / verhogen

Omsels

 • #1
De zoldervloer boven mijn garage is eigenlijk te licht om een fatsoenlijke kamer van te kunnen maken. (Overspanning 3,4m; balk 155x58 mm h.o.h. 600 mm) Totale afmeting is 6 x 3,4 m.
Nu kan ik deze vloer verstevigen dmv er een balk tussen te leggen, of een balk tegen elke bestaande balk aan te schroeven. Maar daarbij komt dat de plafondhoogte in mijn garage nu maar 2200 mm is. Mijn idee is nu om de gehele zoldervloer te verwijderen en een nieuwe, met nieuwe grotere balken om een kortere afstand, ongeveer 10 - 15 cm hoger te plaatsen. Ik heb nog een aantal koudgewalste U profielen 200 liggen welke ik mooi tegen de muur kan maken waar de balken in vallen.

Maar nu komt het probleem: Op de huidige zolder, welke aan de badkamer grenst, ligt een stuk riolering. Deze komt vanaf de badkamer (douche en toilet) door de muur naar de garage zolder. Ligt hier op de vloer en loopt daarna weer de spouw in waar de standleiding zit. Het probleem is dus dat als ik de zoldervloer op wil hogen, de balken eigenlijk precies tegen de muur zouden moeten komen waar nu de riolering ligt. Met de riolering kan ik weinig tot niets, gezien het afschot en waar deze in en uit de muur komt. Totale lengte is ongeveer 3 meter.

Iemand hier een idee voor of ervaring mee? Kan ik een soort frame om de riolering bouwen welke af steunt tegen de muur en waar de vloerbalken weer in komen te hangen?

Alvast bedankt voor het meedenken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De riolering lijkt me nog het minst moeilijk om aan te passen. Evt. waar deze een muur in of uitgaat een stuk open maken.

  Let erop dat je voor het verhogen van de vloer een vergunning nodig hebt en een berekening van een constructeur. Als het met de riolering echt niet anders kan, laat je door de constructeur een raveling uitwerken.
   

  Omsels

  • #3
  Dank voor je reactie.
  Voor een berekening heb ik wel iemand voor.
  Echter vanaf wanneer zou ik een vergunning nodig hebben? Er zit nu namelijk al een zoldervloer in. En stel ik maak in mijn tuinhuis of vrijstaande garage een zoldervloer voor opslag. Is daar ook een vergunning voor nodig?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Ook als er geen vergunning nodig is moet u voldoen aan de huidige eisen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Het is een wijziging van de constructie, die is altijd vergunningplichtig. Kan je zelf nakijken op omgevingsloket.nl. De enige uitzondering is als het gehele gebouw nu zonder vergunning gebouwd zou kunnen worden, dan is voor een wijziging ook geen vergunning nodig.

  Je zegt dat je er een kamer van gaat maken, dan is mijn conclusie dat het in ieder geval niet aan de eisen van een vergunningsvrij bouwwerk voldoet (bv. kwa hoogte).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu