Zolder: bruine spaanplaten afwerken met renovlies?

Pbouthoorn

  • #1
Het dak van onze zolder is voorzien van bruine spaanplaten. De platen zijn met spijkers vastgetimmerd. De vorige bewoner heeft de spijkergaten geplamuurd en de platen met muurverf gesausd. Maar dit is zo slecht uitgevoerd (plamuurplekken nog duidelijk zichtbaar, banen in de muurverf) dat het mij het handigst leek om de platen te behangen met renovlies. Maar ik lees her en der dat dat niet verstandig is omdat hout werkt, waardoor het renovlies kan gaan scheuren. Is dat echt zo'n risico: blijven dit soort spaanplaten altijd werken of gaan ze ook een keer met pensioen (huis is van 1974)? Daarnaast: de wanden zijn eveneens voorzien van die spaanplaten. Daar zit behang op en het valt me op dat er nergens een scheur te bekennen is.

Ik weet het: kan ze ook sauzen. Maar de platen zijn zo grof en lelijk (niet alleen door de plamuurplekken, maar ook door de verdere structuur) dat het ontzettend veel werk is om ze door middel van schuren enigszins toonbaar te maken.
 

Kluskoppel

  • #2
Hoe zit het qua isolatie? Misschien gelijk twee vliegen in één klap?
 

Pbouthoorn

  • #3
Dat zou normaal gesproken een goed idee zijn, maar is in dit geval absoluut niet nodig: het is vorig jaar gerenoveerd tot Nul-op-de-meter-woning. Extra schil om het huis, inclusief nieuw dak (& zonnepanelen, luchwarmtepomp, de hele reutemeteut). Vandaar dat ik die platen liever zo afwerk dan in de weer te gaan met extra bekleding, etc.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Door de schil eromheen zijn de temperatuur en vochtigheid van de platen redelijk constant zijn, de werking zal dus ook wel meevallen. Goeie kans dat behangen goed gaat.

Gipsplaten zijn ook een optie.
 

Pbouthoorn

  • #5
Mooi, dat is eigenlijk wat ik zelf ook had gedacht - over dat "werken".

Wat ik me nog wel afvraag: ik ging er tot nu toe vanuit dat renovlies mooi al die lelijke plamuurplekken en oneffenheden in de platen onzichtbaar zou afdekken, maar werkt dat inderdaad zo? Of is de structuur van renovlies nog zo open dat je b.v. die plamuurplekken nog blijft zien? Of is 2x sauzen van het renovlies voldoende?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Van behang of renovlies weet ik bijna niks, ik gok dat je er nog best veel structuur doorheen ziet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Structuur van de houtvlokken zal meer zichtbaar blijven afhankelijk van de kwaliteit renovlies. 150gr/m2 geeft een strakkere naad, met 200 gr/m2 verdekt u beter oneffenheden. Dat is wel relatief, want vereiste nr 1 voor echt strak behangwerk is een vlakke wand. Neemt u voorgesausd reno dan spaart dat een extra laag muurverf uit want 1 afwerklaag is dan meestal voldoende. Hou wel in gedachten dat renovlies oorspronkelijk is bedoeld voor het blijvend wegwerken van krimp-en licht zettingscheuren en niet voor het vlak wegwerken van ongeegaliseerde oppervlakken.
 

Pbouthoorn

  • #8
Bedankt, Kees. Dat precies waarover ik twijfelde. In dat geval zal renovlies niet het strakke resultaat opleveren dat ik aanvankelijk verwachtte

Ik zal kijken hoe vlak ik de ondergrond kan krijgen, maar het lijkt erg tegen te vallen. De pukkels e.d. willen prima weg, maar er lijken een soort strepen in/op de platen te zitten die ik niet weg krijg, hoe ik ook schuur. Ik vraag me af of ze platen het verleden misschien zijn voorgestreken en dat die strepen het gevolg zijn van ongelijkmatig aangebrachte voorstrijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu