Zoektocht wand contact dozen utp

BasGoed

  • #1
Hey allemaal,

Ook ik heb een vraag mbt aanleg bedraad thuisnetwerk. Nu mijn huis open ligt ivm een grote verbouwing heb ik eindelijk de kans voor goed en altijd af te rekenen met het slechte wifi signaal (door de zwaar gewapende betonnen verdiepingen). Boosters helpen, maar niet optimaal. Als de dakopbouw helemaal af is wil ik graag bedraad internet zodat ik snel kan werken.

Ik heb daarom 19mm flexbuis aangelegd en heb 50 meter cat7 kabels gekocht (s/ftp), dus mocht ik langs elektra komen geeft dit weinig tot geen problemen.

Ik heb verder weinig verstand van de aanleg van zo’n netwerk, maar ik begreep dat het altijd beter is de (stugge) kabels eerst op een utp punt vast te zetten en vanaf daar de mogelijkheid te hebben met een soepele kabel naar een computer te gaan. Ik wil in de slaapkamer, woonkamer en dakopbouw zo’n utp punt aanleggen. Ik wil gebruik maken van opbouw utp punten aangezien ik weinig voel om inbouw utp punten in de betonnen muren te frezen. Nu heb ik wel categorie 7 kabel genomen, maar kan ik dit gewoon aansluiten op categorie 6 of 6a opbouw utp punten? Ik las namelijk dat het utp punt overeen moet komen met de categorie internetkabel, maar kan werkelijk nergens opbouw categorie 7 netwerkpunten vinden.

Verder vroeg ik me af, mocht een categorie 6 utp punt ook voldoen (wat ik verwacht, alleen dan niet meer dan categorie 6 snelheid gok ik), heb ik dan nog zogenaamde keystones nodig, of kan ik de stugge kabel direct in zo’n opbouw utp punt monteren? Ik kom hier niet helemaal uit.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
opbouwdoos voor inbouw schakelmateriaal
opbouwbak voor inbouwschakelmateriaal

Veel merken hebben zoiets zodat je verder standaard schakelmateriaal kan gebruiken.
Is ook mooier om hetzelfde merk te gebruiken als het andere schakelmateriaal in huis.

cat6 spul zal nu prima werken, ooit zal je er mogelijk spijt van krijgen, vervangen is dan een optie als je de kabels lang genoeg laat. Als het even kan meteen voor de passende keystones gaan.
 
Laatst bewerkt:

BasGoed

  • #3
Okay. Ja de kabel is categorie 7, maar vind maar eens categorie 7 inbouw materiaal.

ik heb zelf alles van J**g, maar helaas vind ik geen zwarte opbouwbakken. Dan gaan we maar voor de witte variant :-)

Het keystone verhaal blijft wat onduidelijk voor mij. Begrijp ik dat ik aparte keystones cat 7 moet kopen om in de inbouw (voor de opbouwbak) te plaatsen? Of zit dat bij het inbouw netwerk schakelmateriaal van de bekende merken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt 2 keuzes maken wat betreft de contactdozen.

Optie 1 is een complete contactdoos:
1000062192.jpg

Hier sluit je direct de kabel op aan, meestal heb je daar een punchtool voor nodig. Je hebt geen keystones nodig, alleen een afdekplaatje en afdekraam en eventueel opbouwbehuizing.

Optie 2 is een draagring voor keystones:
1000062194.jpg

Daar heb je uiteraard keystones bij nodig. En natuurlijk ook nog een afdekraam en eventueel opbouwbehuizing.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5

BasGoed

  • #6
@XanderH superduidelijk, thanks!

@Jackd haha mooi dat je even meegezocht hebt, ik had deze ook gevonden maar heb helaas de as lijn en niet de ls lijn. En het zwart is glanzend en wij hebben mat. Wordt dan toch maar ander merk denk ik. Vreemd dat zo’n groot merk niet standaard opbouw in zijn lijn heeft meegeproduceerd.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu