Zeil plaatsen over asbest dakbeschot

Maarten12345

  • #1
Hallo,
Wij willen zonnepanelen laten plaatsen op ons dakpannen-dak. De installateurs willen echter niet plaatsen omdat er asbest dakbeschot onder de dakpannen zit. Na overleg bleek dat ze wel willen plaatsen als we het asbest dakbeschot afdekken met dakzeil. Op zich een overzichtelijke klus: dakpannen er af, dakzeil aanbrengen en vastnieten op de daklatten, dakpannen terug leggen en klaar.
Maar nu blijkt dat er op de daklatten veel gruis en en ander vuil ligt (zie foto's). Ik vraag me af of ik met het afhalen van de dakpannen en het mogelijk opwaaien van het gruis en vuil mogelijk asbest-deeltjes zou kunnen versprieden. Daarom heb ik een paar vragen:
1) Hoe groot is de kans dat er asbest-houdend materiaal in het gruis en vuil op de daklatten ligt?
2) Als ik gebruik maak van beschermende kleding en mondmasker en achteraf alles goed schoonmaak, is het dan veilig om deze klus zelf te doen of zijn de risico's te groot?
3) Moet een dergelijke klus (waarbij geen asbest wordt verwijderd maar alleen wordt toegedekt) aangemeld worden bij de gemeente?

Alvast dank voor de reacties!

Hartelijke groet,
Maarten

WhatsApp Image 2023-06-22 at 13.55.44 (1).jpeg
WhatsApp Image 2023-06-22 at 13.55.44.jpeg
WhatsApp Image 2023-06-22 at 13.55.44 (2).jpeg


WhatsApp Image 2023-06-22 at 13.55.44 (2).jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
1. Zeker dat er asbest deeltje tussen zitten, de vraag is echter of de concentratie te groot is.
2. Een halfgelaatsmasker is niet duur, die gebruiken verwijderaars buiten ook.

Je kan het laten testen, dan weet je meteen welke soort asbest het is, ook daar zit verschil in.
Hoe ga je het losse spul verwijderen?

Iets anders:
Hoe gaan de zonnepanelen bevestigd worden? Deze panlatten zien er niet heel nieuw meer uit.
 

Maarten12345

  • #3
Hoi Jackd, dank voor je reactie!

Mijn idee was om het gruis en vuil niet te verwijderen maar om het dakzijl er gewoon overheen aan te brengen. Dan blijft het gruis en vuil dus liggen waar het nu al ligt.

Wat betreft je vraag over het bevestigen van de zonnepanelen: ik weet niet of de installateurs van plan waren om daar de panlatten voor te gebruiken. Of gaat het er met name om dat de panlatten het extra gewicht moeten kunnen dragen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
de dakhaken worden gemonteerd op/achter de panlatten deze krijgen dus alle krachten die op de panelen werken
(eigen gewicht/wind sneeuw ) te verwerken als de latten dan in slechte staat zijn kan het zo wezen dat bij een storm oid je gehele set van het dak af komt zetten
 

Maarten12345

  • #5
Dank Marc voor deze toelichting. Goed om dit te weten. Als we aan de slag gaan met het dakzeil zullen we de staat van de daklatten goed inspecteren.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
let er ook op dat het zeil wat u wil plaatsen dampopen is
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Voor mij zou er maar 1 optie zijn: Pannen eraf, panlatten en rachels eraf, asbest eraf. En opnieuw opbouwen met dampopen folie onder de panlatten.
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
En als alles er toch afligt, meteen de boel (extra) isoleren vanaf buiten.
Zo wordt een zonnepanel klus ineens een completer verbouwing, kost wat, maar isolatie betaalt zich net als de zonnepanelen terug.

De conditie van de panlatten is wel belangrijk. Bij een kennis trokken ze de panlatten zo uit het dak toen de eerste rails erop vast zat.
Normaal kunnen ze een extra balk monteren, maar met het asbest is dat geen optie.

Sowieso gaan deze panlatten zeer waarschijnlijk korter mee dan de zonnepanelen, dan moeten de panelen eraf als de latten vervangen worden, dat wordt dan duurder en dan zit je ook weer met het asbest.
 

Maarten12345

  • #9
Dank voor al deze tips en suggesties, heel waardevol! Het probleem is dat we op dit moment niet het geld hebben om een volledige asbest-sanering te bekostigen. Maar goed, met de waarschijnlijk beperkte levensduur van de panlatten is het natuurlijk ook niet handig om daar de zonnepanelen op te gaan leggen. Misschien dan toch maar nog 1 of 2 jaar geld sparen en daarna alles in 1 keer goed doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu