Zanussi wasdroger wordt wel heet, maar droogt niet

Sweetlake Syl

  • #1
Ik heb een Zanussi Condensdryer 7114 die het altijd prima deed maar sinds kort niet meer genoeg heeft aan de 2 uur droogtijd die ik instelde. De was wordt wel heet (ik brand zowat mijn handen aan de knoopjes en drukkertjes op de kleding) maar de was wordt niet droog. Als ik daarna nog een uur of soms 2 instel, is de was uiteindelijk wel droog. De opvangbak vangt wel het gebruikelijke volume vocht op en ik heb pas alle filters schoongemaakt/afgespoeld.
Ik was tegenwoordig braaf op 30 graden, dus de wasmachine is met een uurtje klaar, maar de droger daarentegen staat vervolgens 3 a 4 uur te loeien, dat is minder voor het milieu (en onze energierekening) :?
Ik ben in staat om een nieuwe te kopen, maar misschien is het iets simpels. Weet iemand wat er mis is met mijn droger?
 

Millew

  • #2
Draait de trommel wel rond?
 

Sweetlake Syl

  • #3
Ja de trommel draait gewoon, hij lijkt het normaal te doen. Vandaag nog een keer geprobeerd. Normaal doet hij er 120 minuten over (wat al langer is dan in het boekje staat, maar vooruit) en als je daarna nog een keer 60 minuten doet is de was heet maar droog. Te heet om direct nog een was te doen. Nadat e.e.a. is afgekoeld durf ik pas weer verder met het volgende programma.
 

Millew

  • #4
Ik neem aan dat het pluizenfilter schoon is.
Ondanks het pluizenfilter kan er op den duur toch een hoop stof zich vastzetten binnenin de machine. Dit kan op den duur de droogtijd verlengen, net als een vol pluizenfilter.
Ik heb mijn apparaat na 15 jaar een keer los gehad en was hoogst verbaasd en blij dat het ding nooit in de brand is gevlogen, zoveel pluis had zich binnenin opgehoopt.
Alleen gaat het in dat geval dan langzaam slechter worden en ik heb de indruk dat het bij u iets plotselings is geweest.
Het feit dat de was niet droog wordt ondanks de grote hitte duidt in ieder geval op te weinig luchtcirculatie in de trommel.
Alleen snap ik niet dat er toch dezelfde hoeveelheid water wordt opgevangen. Gaat het wasgoed er wel met dezelfde vochtigheid in als voorheen?

Ik kwam dit nog tegen in de handleiding:
Zanussi schreef:
Als het wasgoed niet de gewenste graad van
droogheid heeft en dus te droog of te vochtig uit de
machine komt, dan raden wij u aan de binnenzijde
van de trommel met een in azijn gedrenkte doek
schoon te maken. Op deze manier kunt u de lichte
aanslag verwijderen, die door achtergebleven resten
van het tijdens het wassen gebruikte wasmiddel en
de eventueel toegevoegde wasverzachter en door
de kalk in het water wordt veroorzaakt. Door deze
aanslag is de voeler niet meer in staat om de juiste
graad van droogheid te bepalen.
 

Sweetlake Syl

  • #5
Bedankt voor de reactie. Pluizenfilter is inderdaad schoon, maar zie erachter wel restjes van stof dus het zou zomaar kunnen dat het ook verder in de machine zit. Ik zal mijn vriend eens vragen het ding los te halen wat u ook heeft gedaan.
Het schoonmaken van de binnenkant met azijn las ik inderdaad bij andere droogtrommelproblemen. Dat heb ik nog niet gedaan omdat ik begreep dat dat vooral moet als de temperatuur te laag blijft, maar baat het niet dan schaadt het zeker niet, dus gaan we dat ook maar proberen.
Zou het nog helpen het apparaat aan te sluiten op de afvoer i.p.v. het gebruikmaken van de opvangbak in het apparaat. Misschien dat er in de toevoer naar de opvangbak ook iets niet helemaal soepel verloopt waardoor het water niet snel afgevoerd kan worden?
 

Millew

  • #6
Sweetlake Syl schreef:
Zou het nog helpen het apparaat aan te sluiten op de afvoer i.p.v. het gebruikmaken van de opvangbak in het apparaat. Misschien dat er in de toevoer naar de opvangbak ook iets niet helemaal soepel verloopt waardoor het water niet snel afgevoerd kan worden?
Lijkt mij niet nodig. De damp uit de trommel wordt pas water, als het al uit de trommel is. Heeft dus geen effect voor wat er in de trommel gebeurd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu