Zanussi wasdroger TD530E machine reset

A

Anonymous

Gast
  • #1
Startprobleem:

Als de machine wordt aangezet, geeft hij zoals gebruikelijk een piepje en zou moeten gaan draaien. Dat doet hij pas na een 15 seconden nadenken. Echter na korte tijd, dit varieert van 30 sec tot 2 minuten lijkt het of de machine zich reset, en begint weer van voren af aan.

Het resetten komt volgens mij doordat de spanning van de besturing wegvalt. Dit maak ik op doordat het groene "opwarmlampje" ook uitgaat en bij het opnieuw opstarten weer aan gaat.

Bedrading en stekkers zijn ok.

Tweede probleem: aan het einde van de opwarmfase en de hele afkoel fase, draait de machine maar een kant op. De andere kant op wil hij niet draaien.

De motor maakt een brommend geluid en wordt daardoor loei heet. De motorcondensator heeft nog "capaciteit"volgens het beeld op de scoop. Ik heb een ventilatortje op de witte houder van de besturing gemaakt, om de elektronica te koelen. Dit omdat ik vermoedde dat de elektronica, voor de aansturing van de motor, op de print te warm wordt.

Alle componenten op de print en de solderingen zijn ok.
Dit heeft ca. 4 maanden voor probleemloos draaien gezorgd. Nu helpt het helaas niet meer.

Wie heeft dit ook mee gemaakt en heeft mogelijkerwijs de oplossing?
Of suggesties?
Heeft iemand een kopietje, scan of weet iemand een site waar het bedradingschema en het schema van de besturing te vinden is?

Machine is van 1996, prod no. 916840009-02, Type P530003, S/N 61400105

Bij voorbaat dank,
Bas
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Bas, de oplossing die je hebt gekozen om de elektronica extra te koelen heeft m.i. de werkelijke oorzaak alleen maar vertroebeld.

Het was beter geweest op dát moment te zoeken naar de echte oorzaak van die warm lopende motor, inderdaad waarschijnlijk de condensator, ik weet niet hoe je die met de scoop hebt gemeten!?

Nu wordt het heel moeilijk te beoordelen wat er aan de hand kan zijn, zeker via een forum. Je kunt nu alleen nog hopen dat een van de monteurs misschien een schema ervan heeft / kan opsturen!

PS meten van 230V met de scoop kan heel riskant zijn, mag alleen met een tweekanaals-scoop in differentiaal mode, anders staat er spanning op het frame van de scoop!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Mijn Scoop (Voltcraft 2040) heeft een Component Tester ingang. Na demontage van de condensator en aansluiting op de scoop, komt er een ovaal op het scherm. Het formaat van de ovaal is een indicatie van de capaciteit.

Mijn conclusie was toen dat die condensator goed was.

Ten tijde v/d storing heb ik met een ventilator verschillende delen aangeblazen.

Toendertijd reageerde het koelen van de electronica gelijk in het goed werken van de machine. Omdat ik niets op en aan de print en componenten kon ontdekken, lag voor mij het inbouwen van een klein fanetje voor de hand.

Welke ervaring hebben jullie met de relais op de print?

Groeten Bas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu