Zanussi condensdroger

JakieJake

  • #1
Afgesplitst van dit topic en opgeschoond - mod

Beste Temmink

Ik heb dezelfde clixons in mijn Samsung SDC35701/XEN wasdroger en de was wordt niet echt droog meer. Hij doet het nog wel, maar wanneer we de droger aanzetten, dan geeft deze 1:59 minuten aan voor het drogen van een volle trommel, maar na 2,5 uur is het nog steeds niet droog.

ik ben van mening dat er iets met de temperatuursensoren niet goed gaan.

Nu hebben we ook de ELTH Type 261/P 16(3)/250 T175k in de wasdroger zitten met aan de zijkant 100 graden geschreven en 27-13 en tevens ook nog een andere ernaast met hetzelfde type, alleen is dat een type 261/PB in plaats van een 261/P en met een witte knop erop voor reset dacht ik zo te lezen.

ik denk dat de maximale type 261/PB nog wel goed is, maar dat de eerste de temperatuur niet hoog genoeg laat oplopen om de was goed te laten drogen.

De andere temperatuursensoren doen het wel (soort staafjes) één achterop de trommel en één aan de voorzijde net onder het pluizenfilter. geven in koude toestand dezelfde ohm aan en wanneer ik ze verwarm, dan daalt de weerstand, dus ben niet van mening dat die defect zijn.

Mijn vraag alleen is, hoe weet je aan de hand van het typenummer, dat de temperatuur 55 graden open dient te zijn en weer sluit bij 35 graden? omdat er toch 100 graden en op de andere staat 145 graden?

20201003_142242.jpg 20201003_142235.jpg 20201003_142204.jpg 20201003_142157.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Lampje45

  • #2
Op de clixons staat verwarrende informatie het eerste typenummer wat genoemd wordt staat

ELTH Type 261/P
16(3)/250 T175k. De T175 staat meestal voor de range
vaak staat er daarnaast ook nog een aanduiding wat voor bimetaal er in de omhuizing geplaatst is.
De waarden die jij noemt lijken mij erg laag en de firma die jij noemde heeft een enorm assortiment waar je echt uit kunt kiezen.
Ik heb gezien in de onderdelen lijst dat de clixons vast aangebracht zijn met popnagels, als je een kolomboormachine hebt, zijn deze met een heel voorzichtige voeding uit te boren met een boortje wat een fractie groter is als het gat in de popnagel. De ring komt dan los en de nagel kun je wegdrukken. Dus plaats eens een foto van de clixon dan kunnen we daar wat zinnigs van zeggen.
 

Lampje45

  • #3
In de foto's zie ik dat de regeltherm 100 graden is en de maximaal thermo met de reset knop 145 graden. Deze waardes lijken mij beter.
 

JakieJake

  • #4
Beste Lampje45

De waarden waar ik het over heb, zijn waarden van dhr. Temmink die op een duitse site één en ander gevonden had. Ik vind het vreemd waarom hij het over die lage waarden heeft, maar wat er op de zijkant van de clixon staat vermeld hij niet.

de clixons zijn vastgezet met een klein stukje metaal en dat lukt wel om te vervangen.
nu is alleen welke clixon moet je hebben.. één die aanschakelt bij 100 graden en weer afvalt als deze 130 graden wordt ofzo? de max is dan die van 145 grd.
 

Lampje45

  • #5
Het zijn allemaal NC (normally close) contacten Ik schat in dat dit de regeltemperatuur is van 100 graden, dan schakelt hij de elementen af en er is een z.g. dode band ingesteld van een bepaald aantal graden bijv 20 graden minder waarop hij weer inschakelt. Hoe kleiner de dode band hoe onrustiger het regelgedrag. En hoe groter de slijtage van de relais. Want elke uitschakeling geeft weer een vonk.

Maar die waarde moet ook op de clixon staan. Ja ik zag het op de foto dat deze wat eenvoudiger vastzitten en makkelijk te wisselen zijn. In de nieuwere versies wordt je gedwongen om een compleet element te kopen, wat natuurlijk waanzin is als je duurzaam denkt. Want de clixons kosten relatief weinig en complete elementen veel.
Van de maximaal thermostaat zal de dode band niet zo belangrijk zijn, want hij tript en komt niet meer in en een hete machine reset je toch niet.
 

Lampje45

  • #6
Zoek TK32-T01-MG01-Ö140- MR dan vindt je een 140 graden exemplaar met trip mechanisme.
en voor de andere

261-Ö100-S85-H Daaruit zie aan het typenummer dat hij opent bij 100 graden en sluit bij 85 graden, dat lijkt me een goede waarde voor een condensdroger met verwarmingselement. Want de temperaturen van wasdrogers met een warmte pomp zitten in de range van 60 graden. Maar dit is wel de gemeten temperatuur direct op het verwarmingselement. Als het kouder afgesteld is zul je uren onderweg zijn
 

JakieJake

  • #7
Bedankt Lampje45!!!!

Ik zal kijken!! En super bedankt voor de info! Daar heeft elke lezer iets aan.
 

Lampje45

  • #8
Co de Witgoedman schreef:
Monteurs die zich witgoedmonteur noemen en veiligheden doorverbinden............heb ik geen goed woord voor over, deze lieden spelen letterlijk met vuur.

Mijn mening: geen enkel onderdeel is beter dan het orgineel.
Dat ben ik helemaal met je eens Co
Deze misdadigers, want dat zijn dit soort knutselaars, moesten een levenslang beroepsverbod krijgen.
Want de leek moet er op kunnen vertrouwen, dat iemand die zijn vakdiploma's heeft, het naar eer en geweten vakkundig repareert.

Wat betreft de originele onderdelen, ben ik het niet met je eens.

Want net als bij auto's, worden heel veel onderdelen niet meer zelf gemaakt en koopt men die bij toeleveranciers. En kom je vaak dezelfde onderdelen tegen bij verschillende merken.
Alleen het toekennen van een eigen partnummer maakt dit onderdeel echt niet beter, wel vaak veel duurder.

Kijk maar naar de clixons, die maken ze echt niet zelf en je kunt ze bij de gespecialiseerde electronicaonderdelen winkels gewoon kopen. En ja, daar is ook verschil in. Er is ook echte Chinese bende.

Maar je moet wel zoeken naar hetzelfde merk.
Met exact de zelfde specificaties als het z.g. origineel.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu