Zanussi Briljant 1600 wasmachine kuip lekt

WatchMe

  • #1
Merk: Zanussi
Type: Briljant 1600
PNC: Niet gevonden!

Deze 4-5 jaar oude wasmachine lekt al een half jaar in toenenemende mate. Ik heb de boven- en achterzijde verwijderd en het blijkt dat de onderste 3 van de 16 schroeven die de kunststof trommel kuiphelften met elkaar verbind zijn verroest.

.

Op de daarboven liggende potentiële lekplaatsen is geen vuilafzetting waargenomen, dus alles wijst erop dat de lekkage wordt veroorzaakt door een lekkende pakking tussen de 2 kuiphelften.

Mijn vragen:

1. Is het voor een klusser te doen om de pakking te vervangen?
2. Van wat voor materiaal wordt deze pakking vervaardigd?
3. Is deze pakking in de handel verkrijgbaar?

Bij voorbaat dank voor een ieder die de moeite neemt één of meerdere vragen te beantwoorden!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is wel te doen maar erg veel werk, de hele machine moet zo ongeveer gesloopt worden, zelf de pakking vervangen is wel rendabel, als er een monteur moet komen kunt u eerst prijs opvragen.

Is er ook sprake van vervorming van de kuip dan moet die vervangen worden, bij een machine van meer dan 5 jaar oud is dit niet rendabel.
 

WatchMe

  • #3
Bedankt Jan! Je bent nog laat actief!

Weet je ook of het een voorgevormde pakking is? Het mooiste zou natuurlijk een soort hittebestendige kit zijn die makkelijk is te verkrijgen. Ik kan me voorstellen dat een voorgevormde pakking peperduur is als deze al te verkrijgen is...
 

WatchMe

  • #4
De lekkage is opgelost! :D Niet de onderste, maar de schroefbout die erboven zit (rechts op de 2e foto) bleek erg van invloed op de lekkage. Vreemd genoeg kon ik de onderste geheel losdraaien zonder dat dat invloed had op de druppelfrequentie.

Uiteindelijk had het hele karweitje dus in 10 min. kunnen worden opgelost: wasmachine op 2 kratjes, schroefbout aandraaien, wasmachine terugplaatsen. Ik hoop dat anderen van deze wetenschap nog profijt kunnen hebben in de toekomst.

Reactie van Zanussi NL: bezoek FAQ en/of laat servicemonteur komen. Van enig meedenken via email was geen sprake...

Met dank aan Jan voor de reactie!
 

Kingbeezz

  • #5
Mooi. Even iets anders. Ik ben absoluut geen fan van plastic trommels. Vetluis hecht zich veel te gemakkelijk aan de binnenkant van dit soort trommels.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Sodamethode.

Vetluis ontstaat doordat er teveel op lagere temperaturen wordt gewassen, 1 of 2 keer per maand op 95 graden wassen helpt vetluis te voorkomen, ook bovengenoemde methode beperkt vetluis.
 

Kingbeezz

  • #7
Ik heb best veel op internet over dit probleem gelezen. In de VS werden zoals ik het begreep al wat langer machines verkocht met plastic trommels. (Ervarings)deskundigen aldaar viel het op dat in machines met plastic trommels het probleem vaak erger was dan in wasmachines met normale trommels.

Van ukwhitegoods.co.uk:
More Information On Dirty Washing Machines
Constant low temperature washing, the increasing use of liquid detergents (which do not contain any bleach) and the increase of washing machines with plastic outer drums that have recesses in them where bacteria can take hold and grow have all contributed to the problem of mould build up and strong odours from washing machines. There are however several things that you can do to prevent this and there are links below to more in depth help and advice on keeping your washing machine smellfree.
 

WatchMe

  • #8
Plastic (t)rommel? Ik weet niet of we hier over hetzelfde hebben, maar ik heb het hier over de trommelkuip. De trommel zelf is van RVS. Overigens vind ik zeepbacterie een wat accurater beschrijving dan 'vetluis'. ***** schijnt ook een prima middel te zijn om dit tegen te gaan.

Overigens kreeg ik net E40 te zien op het display na een wasbeurt die eindigde op 1600 toeren centrifugeren. Volgens het boekje zou de vuldeur dan niet goed zijn gesloten. Wat me opviel was dat hij erg moeilijk op gang kwam. Mogelijk was de was niet goed verdeeld. Ik hoop niet dat ik wat verkeerd gedaan heb bij de montage...


Merknaam verwijderd, mod.
 

Kingbeezz

  • #9
Ja ik bedoel de kuip. Sorry.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
E40 heeft als mogelijke betekenissen:
- Deurvergrendeling defect;
- Kabel defect;
- Deurslot defect;
- Deur wordt ontgrendeld tijdens de cyclus T out 15 sec.
- Deur wordt niet ontgrendeld aan einde van cyclus T out 3 min.
- Triac deurslot defect.

Staat allemaal in het stickie bovenaan in deze rubriek.


Vetluis is de meest bekende benaming, die omschrijving veranderen heeft weinig zin, maakt het alleen maar ingewikkeld als iedereen andere namen gaat gebruiken.
 

WatchMe

  • #11
Na 3 keer op annuleren te hebben gedrukt en de machine uit- en aan te hebben gezet werkt hij (voorlopig) weer naar behoren. Er lijkt dus gelukkig niets defect.

Wat betreft de schaam.. ehh vetluis heb je ongetwijfeld gelijk. Had ik maar eerder de betweter uit moeten hangen. :mrgreen:
 

WatchMe

  • #12
Zojuist is een nieuwe volledige wasbeurt wederom met E40 beëindigd. Met de deurvergrendeling lijkt niets mis. Vreemd hoor.

De trommelkuip lekt overigens nog steeds. Alleen een stuk minder. De wasmachine staat vanwege de lekkage al een half jaar in een lekbak met afvoerpomp, dus we kijken het nog maar even aan. Die 1600 toeren lijkt toch een beetje te veel van het goede...
 

WatchMe

  • #13
@Jan: De foutcodes die jij hier vermeld zijn volgens het 'sticky' bericht van AEG. Het gaat hier echter om het merk Zanussi. Beide merknamen worden door Electrolux gebruikt, maar kan je zonder meer stellen dat de foutcodes 'dus' hetzelfde zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Niet allemaal maar deze wel voor zover ik weet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu