Ytong barmuurtje op tegels verlijmen

Matheo

  • #1
Beste klussers,
Ik heb al uitgebreid gezocht op dit forum en internet algemeen, maar nog geen stuitend antwoord gevonden op het volgende probleem.
In mijn keuken moet nog een barmuurtje van Ytong blokken gelijmt worden. Muurtje zou ongeveer een meter lang en een kleine meter hoog moeten worden. Hierop wordt bij plaatsen van de keuken een werkplaat op gemonteerd zodat je het idee van een barretje krijgt.

Het muurtje komtaan de ene kant dus vrij te staan, aan de andere kant aangrenzend aan een traditionele baksteen muur. Mijn plan was het muurtje op de (nieuwe) smeervloer te zetten en om het muurtje heen te tegelen. Hierom had ik voor het tegelen het kunststof profiel op de smeervloer aangebracht zodat de tegelzetter hier omheen kon werken. Voor het bevestigen van het muurtje aan de bestaande muur wil ik veerankers gebruiken. De tegelzetter vondt om het profiel heen tegelen blijkbaar geen goed idee en heeft het vloerprofiel gewoon weggehaald en alles doorgetegeld. Dit wil zeggen dat het muurtje nu op de tegels moet komen te staan. Ik heb niet veel ervaring met het verlijmen van blokken en nu ben ik niet bang om iets nieuws te proberen, maar ik wil uiteraard wel graag dat mijn nieuwe tegels netjes blijven.

Nu loop ik ook tegen het probleem aan dat de tegels niet de volle 100% vlak zijn (zoals bij de meeste tegels). Kan ik nu mijn kunststof profiel nu gewoon op de tegels schroeven (d.m.v. pluggen) en daarop verder werken? Ik lees ook wel eens dat je eerst kunt egaliseren d.m.v. metselmortel; folie wegleggen, metselmortel aanbrengen, eerste laag blokken aanbrengen en waterpas stellen.

Is de laatste optie een betere? Hou ik zo mijn tegels wel netjes? Overtollige metselmortel kan ik uiteraard meteen weghalen en overtollige folie afsnijden.

Graag jullie idee over de beste aanpak in deze situatie, ander opties en tips zijn uiteraard ook welkom. In ieder geval alvast van harte bedankt voor het meedenken.

Groeten,

Mathieu
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat had die tegelaar wel eerst moeten overleggen. :?

Maar ja, het kwaad is geschied, u kunt m.i. het profiel gewoon op de tegels schroeven of het profiel met montagekit of liever nog, polymeerkit, vastlijmen op de tegels, het muurtje heeft verder niet te lijden.
Zorg er voor dat de tegels goed vrij zijn van de aanslag van het voegmiddel als u gaat lijmen, het voordeel van met name polymeerkit is dat het is dat het te verwijderen is zonder dat er tegels beschadigt raken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Gewoon de blokken met de Ytonglijm vastlijmen op de tegelvloer.
En geen strip gebruiken om de blokken in te zetten.
Ook geen veerankers gebruiken tegen de muur, maar gewone lijmankers.
En de blokken ook aan de muur vast lijmen.

Dat staat als een huis, en komt nooit meer los.
 

Denois

  • #4
Veerankers en kunststof profielen zijn voor het werken van de Ytong wand.
Een wand van dit formaat werkt nagenoeg niet en is het ook niet nodig om de profielen en ankers toe te passen. precies als peter zegt.
In de blokkenlijm is de eerste laag blokken goed waterpas te stellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu