XPS verlijmen met Stucplaat

Coen17st

  • #1
Goedendag,

Ik wil in mijn kelder XPS plaaten verlijmen vanuit de binnenkant tegen de buitenmuur, doel is om uiteindelijk de ruimte te stucen. gezien het een kelder is wil ik voorkomen gaten in de muren te boren. Iemand ervaring of ideeën met het verlijmen van XPS platen en daarop stucplaten kitten/verlijmen?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Waarom zou je stucplaten op xps lijmen? Dit is overbodig je kunt ook direct op xps stucen naden gaas op en kwartshoudende voorstrijk gebruiken en dan berapen met gips. Alleen ben ik zeker geen voorstander om gips te gebruiken in een vochtige ruimte. Smeer dan met een cementgebonden fabrieks mortel in combi met de aanbevolen voorbehandeling. Houd dan wel rekening dat het wapeningsweefsel alkali bestendig moet zijn. Anders bestaat de kans dat dit oplost en alsnog gaat scheuren op de naden.
 

Coen17st

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Ik dacht dat je alleen kon stucen tegen XPS platen met daarop een vezelversterkte laag, maaar die zijn ook stukke duurder Kun je dus tegen elke XPS plaat stucen met je juiste voorstrijk?

Ik wil inderdaad niet me kelder laten stucen met gips maar met een cementgebonden mortel maar latig zoeken naar de meest geschikte.

Bedankt voor je gunstige tips :)
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Ik ben er vanuit gegaan dat jij de xps plaat bedoelde met een harde toplaag over het algemeen grijze toplaag om direct op te tegelen. Deze zijn duurder maar scheelt je ook weer lijmkit en stucplaten.
 

Coen17st

  • #5
Ah ok, die platen met een toplaag zijn ongeveer €30 per m2 en zonder toplaag €6 per m2 van 40mm aanzienlijk groot verschil vind ik.

Vandaar dacht ik het op te lossen door op de normale XPS plaat stucplaten te lijmen/kitten
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
Ik snap je. Maar wanneer je stucplaten gebruikt zit je alsnog met gips in een vochtige ruimte. Dit gaat rotten bij langdurige blootstelling aan vocht. Ik zag in andere topics dat je al een tijdje bezig bent met je kelder. Als je kelder waterdicht is heb je in veel gevallen nog wel te maken met condensatie op de muren koude muur warme lucht binnen of doorslaan vocht van buiten naar binnen. Vandaar dat je alles dampopen moet laten. Waarom stuc je alles niet opnieuw met cement gebonden mortel en dan afschuren. Evt kun je het later dan nog verven met dampopen verf. Dan zit je save. Met de xps platen verplaats je het damppunt en sluit je de buitenmuur als het ware af en welke weg neemt het evt doorslaande vocht. Ik weet niet of het plaatsen van 40 mm xps dan veel meer waarde oplevert qua isolatie.(natuurlijk meer dan geen isolatie maar ik las ook dat je het mechanisch gaat ventileren) Heeft het dan nog meerwaarde met betrekking op comfort of kostenbesparing.
 

Coen17st

  • #7
Hey StucDennis, bedankt ga absoluut je tip opvolgen om de boel met een cementgebonden pleister af te laten werken, graag wil ik wel een afwerking die glad is, net zoals je gips sausklaar afwerkt. Weet jij of dat mogelijk is met cementgebonden pleister? Je naam doet vermoeden dat je stucadoor bent? :)

Ga hier er ook ff een nieuwe vraag voor plaatsen dit raakt wat off topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu