XMVK installatiedraad vanaf binnenschakelaar naar buitenlamp.

Sebass

  • #1
Hallo allen,

Om een zonneschermmotor te kunnen (laten) aansluiten wil ik het volgende aanpassen:

Ik heb een buitenlamp die van binnenuit aan en uit te schakelen is. Ik wil vanaf het schakelpunt een extra draad (fase) naar buiten voeren om zo buiten een niet-geschakelde verbinding te kunnen maken.

Nu vraag ik me af of ik daarvoor een XMVK kabel met 4 aders kan/mag gebruiken. Mag ik die vanaf de schakelaar naar buiten trekken? Buiten komt dan een lasdoos waarmee ik dan de buitenlamp (geschakeld) en het zonnescherm (niet-geschakeld/permanent) kan aansluiten.

Of kan ik beter vier aparte VD draden trekken? Nu zit er namelijk 'gewoon' VD draad getrokken op een kroonsteentje buiten. Aangezien het allemaal buiten uitkomt lijkt me dat niet ideaal, hoewel dat (voor de buitenlamp) wel de afbouw methode was. En als VD draad de betere oplossing is, hoe laat je die dan netjes in een lasdoos uitkomen?

Dank alvast.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Je kunt ook alleen voeding aanleggen, fase, nul en aarde en een motor nemen met draadloze ontvanger.
 

Sebass

  • #3
Die komt er ook, maar mijn vraag is: kan/mag ik in plaats van de VD draden die er nu zijn een XMVK (4 aders) trekken waarmee ik zowel de buitenlamp (schakelader) als ook het zonnescherm (fase-ader) kan voeden? Of kan ik toch beter aparte draden trekken?

De schakelaar is voor de buitenlamp, niet voor het zonnescherm. Misschien was dat niet duidelijk.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je het door de buis krijgt, is kabel de betere optie. Dit krijg je veel netter ingevoerd in een waterdichte kabeldoos met wartels.

Let wel op dat je dan XMVK met bruin, zwart, blauw en groen/geel moet hebben, dat is niet de standaard 4-aderige kabel.
 
  • Like
Waarderingen: Sebass

Sebass

  • #5
Helaas wordt de XMVK geen optie. Die is te dik om door de buis te voeren. Dus blijft de VD-draad optie over. Zoals het nu ook is trouwens.. Nu gaan er drie VD draden (nul, aarde en schakel) via de buis naar buiten en eindigen op een kroonsteen. Zo is dit ooit opgeleverd vanuit de bouw.

Zoals gezegd moet daar nog een fasedraad bij getrokken worden.
Hoe kan ik het beste die vier draden in een lasdoos buiten voeren? Vanaf de achterkant?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Heb je de XMVK al gehaald om het te proberen?

Wat je nog zou kunnen doen: Strip de mantel van de kabel over een grote lengte weg, zodat je alleen buiten nog een stukje (20cm ofzo) over houdt. Dan heb je "losse draad" welke je naar binnen kunt trekken maar komt er toch kabel uit de gevel, dit kun je netjes waterdicht met een wartel in de kabeldoos invoeren.

Als je toch draad in de doos wilt steken dan zou ik een kabeldoos met aan de achterkant van die gummi invoertules kiezen:
hensel-stm-25-standentule-plaatdikte-max-4-mm-lichtgrijs-1-stuk-s.jpg

En dan tussen de gevel en de kabeldoos nog afkitten zodat er geen vocht tussen kan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu