Witte uitslag op marmer terrastegels

Red

  • #1
Een paar weken terug hebbben we buiten een terras aangelegd van 'gele' Dolomiet (poreuze marmer soort) tegels 60*60*3 cm. Deze tegels zijn gelegd in 15-20 cm witzand/straatzand, waarvan de bovenste laag is gemengd met Enci portland cement, volgens mij de standaard CEM I 32,5R.

Pas waren de tegels na een zware regenbui de volgende dag hier en daar wat wit uitgeslagen. Ik heb toen de tegels met schoonwater geschrobt en het ging er eigenlijk vlot vanaf. Ik dacht dat het wellicht wat cement sluier was die uit de voeg geregend was, maar dat lijkt dus niet zo te zijn.

Gisteren is het de hele dag droog geweest en vannacht heeft het aan de grond waarschijnlijk licht gevroren, gevolg: nu heeft vrijwel iedere tegel in meer of mindere mate een witte uitslag. Het is net een heel fijn wit poeder dat je met je vinger uit kunt wrijven.

Waar ligt dit nu aan, men had mij verteld dat Portland cement de aangewezen cement was, de cement moest immers kalkvrij zijn?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Echte dolomiet is grijs/groen van kleur, en niet zo geschikt voor buiten.

Voor onder natuursteen, en dan vooral marmer soorten wordt eigenlijk het beste trascement voor gebruikt.
 

Red

  • #3
De Dolomiet die we hebben is geel/beige van kleur, met veel aders erin,, redelijk bros en niet zo hard als graniet oid. Is dat de reden waarom je hem minder geschikt vindt?

Denk je dat de witte aanslag (lijkt wel poedersuiker, die je zo wegveegt/schrobt) vanuit de portland cement komt, of uit de tegel zelf?
Het is een beetje merkwaardig dat juist nu na lichte nachtvorst er opeens een behoorlijke witte gloed over de tegels ligt. De tegels waren overigens niet geheel droog toen de vorst in viel.

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Dit is niet de echte duitse dolomiet, maar yellow dolomiet uit vietnam volgens mij.
Zoals ik al schreef is echte dolomiet ( grijs/groen) niet zo geschikt voor buiten, omdat het zal verkleuren na verloop van tijd, door de invloed van het zon licht.

Maar de witte aanslag is denk ik een soort schimmel of salpeterzout wat uit de tegels komt.
Dit zal hoogstwaarschijnlijk na verloop van tijd verdwijnen.

Je zou eens kunnen proberen, om een klein stukje te behandelen met caroline zeep, op lijnolie basis.
Doe dit wel op een plekje waar het niet zo opvalt.
 

Red

  • #5
Volgens de leverancier zou dit verschijnsel na 1-2 natte winters over moeten zijn, zelfs wanneer de verkeerde cement gebruikt zou zijn.

Gisteren heb ik Enci gebeld en volgens hen is Portland cement zeker niet kalk vrij, sterker nog geen enkele cement is kalkvrij.

De trascement die je beschrijft is inderdaad beter geschikt omdat daar het kalk reeds deels is gebonden en dus minder zal reageren. Volgens de cement expert echter, is ook bij trascement niet uit te sluiten dat er kalk uitslag ontstaat onder bepaalde omstandigheden.

Ook is het mogelijk dat het salpeter is wat vrijkomt. Hij gaf een tip om uit te proberen of het salpeter is of kalk(carbonaat). Schraap een beetje poeder weg en doet het op een schaaltje en doe er een druppel zoutzuur bij en zie het of het reageerd (bruist), zo ja is het kalk(carbonaat). Ik heb dat geprobeerd en het reageerd inderdaad, dus het zal toch wel kalk aanslag zijn. Het is alleen raar dat het meer op de tegels ligt dan dat het er echt in zit.

Gisteren de stoep met Lithofin gereinigd (op advies van leverancier). Dat ging in 1e instantie goed, maar nu vanmiddag de zon weer begint te schijnen hier in het Brabantse, komen hier en daar toch weer deze witte poeder vlekken naar boven, al is het (nog) lang niet zo heftig als afgelopen week.

Even afwachten dus en wat de stoep betreft hopen op een natte winter zodat de boel zo snel mogelijk uitbloeid (reageerd).
 

Millew

  • #6
Dolomiet is geen marmer maar kalksteen. Dus is het logisch dat er wat kalk vrijkomt.
 

Red

  • #7
Marmer, Hardsteen, Travertin, Dolomiet, zijn steensoorten die door omzetting uit kalksteen zijn ontstaan. Dit in tegenstelling tot Basalt en Graniet die uit gestolt lava zijn ontstaan. Een leverancier van natuursteen (waar ik deze info van heb) geeft aan dat mijn probleem waarschijnlijk door het gebruikte cement wordt veroorzaakt.

Alhoewel grijze portland cement opzich geen hele verkeerde keuze is (vanwege het lage kalk toeslag gehalte) was het inderdaad beter geweest om Peter zijn advies te volgen en Trascement te gebruiken. Echter ook bij trascement bestaat er risico op uitbloei, vooral bij hele poreuze materialen als dolomiet. Op het moment dat het cement echter uit gereageerd is maw het uitbloeien een keer ophouden.

De importeur van de dolomiet houd het er echter op dat de aanslag voor het overgrote deel te wijten is aan de kalkbestandelen uit de dolomiet zelf, maar ook die geeft aan dat het binnen afzienbare tijd moet uitbloeien.

Dus ik ga er maar vanuit dat het goed komt...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
10
4
1
2
20
2
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu