Wie is verantwoordelijk voor de elektrische installatie.

PeterBoomhut

  • #1
Laatst in discussie.
Wie is verantwoordelijk voor de elektrische installatie.
Kan de netwerkbeheerder een controle doen? en is die bindend

Stel je komt een friettent binnen om daar de installatie aan te passen, bij controle blijk het een zooi, welke instantie moet je dan inschakelen voor een veilig bedrijfsvoering.

Met vriendelijk groet Peter
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Eigenaar is verantwoordelijk.

Een netbeheerder heeft niets te zeggen over de installatie, de eigenaar kan deze wel uitnodigen om tegen betaling een inspectie te doen.
Maar dat ken hij bij elke installateur laten doen.

Jij doet een aanpassing, daardoor ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van de gehele installatie.
Als jij constateert dat de installatie onveilig is moet je schriftelijk de eigenaar daarvan op de hoogte stellen, en een ondertekende kopie voor jezelf houden(ondertekenen door eigenaar) Waarin je duidelijk stelt dat de installatie niet deugt en dat je daar geen verantwoording voor neemt.
Dan ligt de bal weer bij de eigenaar.

Wie inschakelen?Word moeilijk ,officieel bouw en woningtoezicht maar die doen er niet zoveel mee.
Arbeidsinspectie zou nog kunnen maar of die daarvoor uit hun bed komen?

Dit is wel een juridisch vraagstuk, niet echt een vraag voor Klusidee.
 

PeterBoomhut

  • #3
Bedankt voor uw antwoord, wist niet waar ik dit vraagstuk kon neerzetten, en hier zit best veel know how

Peter
 

Tiec

  • #4
Voor de hobbyisten onder ons.. houd er altijd rekening mee als je zelf aan de slag gaat met de elektrische: houd je aan alle regels en richtlijnen!! Mocht er na het afbranden van een woning een ondeugdelijke installatie gevonden worden dan word het een stuk lastiger geld terugkrijgen van de brandverzekering.
 

Paul70

  • #5
Hobbyisten zouden wat mij bedtreft helemaal niet aan de elekta mogen zitten en zeker niet in de meterkast. Kan je het echt niet laten laat er dan altijd iemand bij zijn, werk met geïsoleerd gereedschap en altijd de spanning eraf!
 

Gfklus

  • #6
Wat een onzinreactie en ook geen antwoord op de vraag van de topicstarter. Kan dat gezeur over hobbyisten een keer ophouden of moeten de hobbyisten dan maar terug gaan zeuren over "professionals" die voor astronomische tarieven niet meer verticaal kunnen frezen, alleen nog van die kant-en-klare flexibele prulbuis-met-draad achter hun HSB-wandjes pleuren waar je nooit van z'n leven meer een trekveer in krijgt etc. etc. Lijkt me net zo misplaatst. :roll:

Laten we het forum gewoon gebruiken om vragen te stellen en te beantwoorden. Het is juist een prima plek om van de nieuwste regels op de hoogste te raken nu de NEN-normen om een of andere duistere reden anno 2011 nog steeds niet online staan. Als gezegd: het is ieders eigen verantwoordelijkheid! :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dat van de NEN is geen duistere reden, je verwacht toch ook niet dat een schrijver zijn boek gratis uitdeelt, dat is hier niet anders.

De nen steekt veel tijd en geld in onderzoek om de nen1010 te maken en up to date te houden.
Omdat het zo'n volledig uitgewerkt boekwerk is gebruiken de meeste installateurs dit als leidraad want het wiel opnieuw uitvinden en zelf deze onderzoeken doen kost gewoon veel te veel, en dat geld ook voor de mense die de bestekken schrijven, het is makkelijker om te zeggen maak het conform NEN1010 dan om zelf een op boekwerk te schrijven, en daar dan ook nog volledige verantwoording te nemen.
Er is ook niemand die je verplicht het te gebruiken, er word alleen naar verwezen.Er zijn zelfs grote installatie bedrijven die wel een eigen vorm van NEN hebben en gebruiken, ook die zijn niet gratis te verkrijgen.
 

Paul70

  • #8
Het spijt me als je het zo heb opgevat maar ik noem mensen waarschuwen/informeren over de gevaren van iets niet bepaald
zeuren of misplaatst. En monteurs die zo te werk gaan als dat jij beschrijft zou ik ook geen professionals willen noemen. Ik schrijf het ook niet om te kleineren of neer te halen, alleen weet ik als monteur hoe (levens)gevaarlijk 230v al kan zijn. Ik spreek uit ervaring.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
The headhunter schreef:
Dat van de NEN is geen duistere reden, je verwacht toch ook niet dat een schrijver zijn boek gratis uitdeelt, dat is hier niet anders.
Niet helemaal mee eens.
Als ik een huis koopt en in het bestek staat dat de elektra volgens de NEN1010 moet worden aangelegd hoe moet ik dan controleren of dat inderdaad ook het geval is of dat de installateur die beweerd alles volgens de regels te hebben aangelegd toch niet zo precies volgens die regels heeft gewerkt?
Je kunt niet verwachten dat iedereen dan maar zo'n NEN1010 gaat kopen?

Wij hebben in de beveiliging hetzelfde probleem, de regels zeggen "een systeem moet volgens de Borg regels en VRKI risicoklasse-indeling zijn aangelegd".
Lijkt toch simpel, alleen houdt een heel grote beveiligingsorganisatie zich toch regelmatig niet aan die regels, bediendelen zitten niet in een beveiligd gebied, voordeur is niet voorzien van een deurkontakt, slechts 1 sirene op een oppervlakte van 1500m2, geen flitser, kabel niet in buis enz.

Zaken die toch echt niet kunnen en waar je bij een steekproef voor op de vingers wordt getikt. Maar dan komt het probleem constateer je dat dan kun je er als collegabedrijf niets aan doen (ook al is door dit soort misstanden jou de opdracht door de neus geboord)
Alleen de opdrachtgever kan een klacht indienen maar die weet al helemaal niet dat dit allemaal moet en dan nog moet die eerst zelf de regeling aan gaan schaffen om te kijken waar zijn systeem aan moet voldoen.
Denk dat je wel kunt raden dat het op deze manier dus nooit opgelost zal worden.

Dus al die NEN regels en andere regels zijn leuk maar dan moeten ze wel controleerbaar zijn en ook gecontroleerd worden.
In mijn ogen kan dat dus alleen maar als de regelgeving dan ook voor iedereen toegankelijk is en als er dan flink voor betaald moet worden dan is die gewoon niet voor iedereen toegangkelijk.


suc6

Gerrit
 

Geus

  • #10
Eens met Gerrit. Als er richtlijnen zijn, dwingend of adviserend, zouden die gewoon openbaar moeten zijn.

Met een halve MTS electro ga ik als DHZ-er echt niet voor elke verandering een electriciën inschakelen. Graag doe ik het wel volgens de richtlijnen. De meeste worden mij wel duidelijk via internet en een forum als dit, maar ik zou dat NEN-boek wel in willen zien om precies te lezen wat geadviseerd wordt.
 

System7

  • #11
Aan die volledige NEN1010 heb je nog niet eens zo heel veel. De praktijkrichtlijnen zijn al een stuk bruikbaarder. Maar in beiden staat ook heel veel informatie die absoluut niet interessant is voor de gemiddelde thuisklusser die wat elektra wil aanleggen (en dat soms netter en met meer beleid doet dan sommige professionals). Daarom zou het de NEN sieren als ze een soort verkorte samenvatting publiek zouden maken waarmee mensen hun eigen huisinstallatie kunnen beoordelen op conformiteit, of eventueel zelf aanpassen/uitbreiden conform de geldende normen.
 

Gfklus

  • #12
@paul70: er was niks persoonlijks mee bedoeld hoor, maar ik wilde deze knuppel toch even in het hoenderhok gooien omdat ik op het forum veel van deze algemene waarschuwingen lees. Ik heb juist het idee - ik lees veel mee en haal bijna alle info die ik nodig heb via de zoekfunctie naar boven, geweldig! - dat het merendeel van de mensen die hier iets vragen heel voorzichtig en precies te werk gaan. Ik weet heus wel wat voor ellende je aantreft bij minder begenadigde klussers, maar ik denk dat zo'n verzuchting die mensen niet bereikt.

Wat betreft die NEN-normen (en praktijkrichtlijnen): het is natuurlijk een gotspe dat de wetgever via het bouwbesluit of de gemeente in een vergunning mij verplicht iets conform NEN-zoveel aan te leggen maar ik die normen niet kan inzien zonder een heel fors bedrag neer te tellen. Vergelijk het met een bekeuring omdat je je niet aan artikel 14.8 van de APV hebt gehouden terwijl die APV alleen tegen betaling van een paar honderd E bij een privaat bedrijf verkrijgbaar is. Slecht verhaal, vind ik. Gelukkig hebben we een forum als dit!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu