Whirlpool ADG9556 brommend geluid bij start

Scully_1979

  • #1
Ik heb een Whirlpool ADG9556. De inbouwvaatwasser is ongeveer 5 jaar oud en heeft nooit eerder problemen ondervonden. De vaatwasser wordt iedere 8 weken gereinigd met een speciaal vaatwasser reinigingsmiddel.

Nu ondervindt ik het probleem dat bij iedere programma wat ik selecteer dat de vaatwasser na het starten een brommend geluid maakt. Het lijkt of dit geluid uit het bovendeel van de deur komt. Na een paar seconden stopt het brommend geluid en pakt de vaatwasser water en laat het zeepblokje vallen, Daarna laat de vaatwasser tijdens het doorlopen van het gekozen programma ook een aantal keer dit geluid horen, maar loopt het programma wel door en de vaat is ook na het aflopen van het gekozen programma schoon. Ik heb geen idee waar dit door wordt veroorzaakt.

Voordat ik een monteur erbij roep, aangezien ik best handig ben hoop ik dat iemand mij op dit forum een idee kan geven waardoor dit probleem wordt veroorzaakt :D
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Scully_1979

    • #2
    Merk: Whirlpool
    Model: ADG 9556/1
    Type: NGPM
    Serienummer: 330501012696
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #3
    Lijkt mij de afvoerpomp.
    Deze wordt geactiveerd meteen na het starten van het programma.
    Ga eens na of dit klopt of je het geluid hoort tijdens het afpompen...
     

    Scully_1979

    • #4
    S.Soldeerbout, dank je wel voor je reactie en het meedenken.

    Ik vermoedt dat het niet de afvoerpomp is omdat deze naar mijn weten onder het filter ergens zit. Maar ik heb nog nooit een vaatwasser geopend.

    Het geluid komt ergens uit de deur onder het bedieningspaneel vandaan...

    Zou het mogelijk de klok kunnen zijn?
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #5
    Dit toestel heeft toch geen mechanische klok maar wordt volledig electronisch gestuurd door de module die op de bodemplaat zit geschoven.
    Dit soort geluiden kunnen ook veroorzaakt worden door het zeepbakje echter klopt je manier van tijdsindeling dan niet wat betreft het geluid.
    Door te luisteren wat de vaatwasser doet kan je al veel te weten komen.

    Ik zou zeggen reset het toestel ( meestal starts toets 3 seconde ingedrukt houden) en begin met een nieuw programma en luister goed wat je wel en niet hoort.

    Bij een nieuw programma moet hij beginnen met afpompen.
    Daarna water pakken en dan moet de omwalspomp gaan draaien.

    Met een kort glasprogramma zal vrij snel het zeepbakje open gaan.

    Haal anders de buitendeur eraf ( gaat volgens mij met paneel tegelijk ) door de een na onderste schroef links en rechts en een na bovenste schroef linksrechts een stuk los te draaien en daarna het paneel naar beneden te duwen.
     

    Scully_1979

    • #6
    Ik ga het hele programma er eens goed bij zitten en luisteren.
    Want ook het glansspoel middel reservoir zit in de deur, en misschien komt daar dan dat geluid uit voort. Heb namelijk geen idee hoe het apparaat hier me omgaat?

    Het is echt zo'n geluid alsof je een deurbel hoort die gedempt is. Even kakafonisch; een "drrrrrrrrrrrrrrrrrrr" geluid. Net of een relais blijft hangen, zo'n geluid.

    Met afpompen hoor ik het geluid niet. Nu pompt ie net leeg, en dat geluid hoorde ik dus ook weer ongeveer een minuut of 10 voor het leegpompen schat ik zo in. Daarna gaat hij gewoon drogen...dus ook aan het bijna einde van het programma komt het weer eens langs. Ik zit er op de bank zo'n 10 meter vandaan met de tv aan e is dus luid genoeg om te horen...

    Dus zeepbakje...lijkt mij onlogisch? Eventueel andere ideeën iemand?

    Bij voorbaat dank!
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #7
    Waarom is het zeepbakje onlogisch.
    Je vraagt om advies maar slaat advies af.
     

    Scully_1979

    • #8
    Nee, ben blij met adviezen hoor! Maar doet de machine dan alsnog iets met het zeepbakje, vlak voordat hij leeg pompt en gaat drogen? Misschien wel hoor, maar leek mij vreemd...

    Geen idee hoor. En wat zou ik kunnen doen, om het zeepbakje te testen/uit te sluiten?

    bvb dank weer!

    Absoluut iet leuk natuurlijk dit soort storingen, maar ik leer er ook wel weer een hele hoop van.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #9
    Het zeepbak is niet alleen voor de zeep maar ook voor het glansspoelmiddel.
    Welke voor het afpompen word toegevoegd ( bij de laatste spoelbeurt) om o.a de vaat beter te laten drogen.
    Op het zeepbakje komt heel kort 230 te staan en gaat dan open.
    Dit gebeurt door een zogenaamde actuator.
    Dit is een spoel met daarin een magneetje die naar buitenschiet waardoor de klep openschiet.
    Als de zeepklep openstaat en er word weer 230 opgezet komt er glansspoelmiddel uit het glansspoelmiddelreservoir.
    Echter staat hier nu veel langer 230 op om dat eruit te laten lopen.
    Je kan om te testen de 230 van het bakje halen en uit proberen of het geluid weg is.
    Vergeet niet de spanning van het toestel te halen.
    Als de vaatwasser ook nog een indicatielampje heeft voor glansspoelmiddel dan heeft hij ook nog (meestal rechts) een sensor waar 2 draden uitkomen.
    Leuk toch dit soort storingen , je tikt wat in op internet en de oplossingen rollen over je scherm.
     
    Status
    Niet open voor verdere reacties.

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu