Welke slang werkt het makkelijkst in gefreesde groeven

Louis1952

  • #1
Hallo, Ik ben nieuw hier en heb een vraag omtrent het gebruik van vloerverwarmingsslang.

Ik wil zelf sleuven gaan frezen (Huren) en slang gaan leggen, omdat ik dat dan in 3 fases kan doen en niet mijn hele huis hoef leeg te halen. Ga binnenkort met pensioen, dus tijd zat.

Als ik zo de advertenties van alle bedrijven lees en de plaatjes zie, dan liggen de slangen keurig in de groeven. Ik ben dus bang, dat ik de verkeerde slang kies en daarna me rot worstel om een eigenwijze slang, die allerlei kanten op wil in een groef te prutsen.
Dat ze geen lucht door moeten laten enzo, dat weet ik, gaat me alleen om de praktische kant van het leggen van de slangen.
Wie heeft hier ervaring mee?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Jah, het is zo wie zo eigenwijze en stugge slang. :mrgreen:

Even googelen op vloerverwarming brengt heel veel informatie naar boven.

Calenta :cool:
 

Louis1952

  • #3
Ja, dat heb ik gedaan en werd er niet veel wijzer van, zag door de bomen het bos niet meer.

Gaat me om gebruikservaringen, het is voor mij, behalve google sessies, compleet nieuw om met vloerverwarming te werken.

In ieder geval bedankt voor de reactie
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
PE-RT slang, diameter afhankelijk van je freesdiameter, maar in de regel 14x2 mm op een onderlinge afstand van 10 cm in slakkenhuispatroon.
Als je nog nooit gefreesd hebt: begin er niet aan en laat dat doen door een gespecialiseerd bedrijf. Die jongens leggen het er in een dag voor je in: kant en klaar incl. de benodigde verdeler en alle materialen.
Door zelf te doen, zul je weinig besparen en mogelijk zelfs duurder uit zijn.
 

Pompiedompie

  • #5
Dag Louis, Ik moet Degooyer echt gelijk geven met dat zelf frezen. Net zo’n sport als parketschuren. Van die huurmachines weet je nooit hoe mishandeld die dingen zijn, en zie er dan maar is aardig werk mee te maken. Je kunt genoeg mensen vinden (MP) die zich alleen in het frezen gespecialiseerd hebben. Die zijn zo goed dat vloerverwarmingfirma’s het vaak zelf ook niet meer doen en het aan hun uitbesteden, die mannen hebben gewoon de nieuwste spullen en de beste stofafzuiging. Beste kun je eerst offerte vragen, en dan hoor je wel of ze je advies kunnen geven. Bij frezen en levering van de materialen zit je wel vast aan een soort van koppelverkoop, die niet altijd even goed(koop) is.
 

Louis1952

  • #6
Mannen bedankt voor de adviezen.
Ik heb alle spullen al in huis, slangen, verdeler en zelfs regelsysteem al, dus ze kunnen aan mij niet meer verdienen en dan betaal je inderdaad de hoofdprijs. Heb Uponor 16 mm. Unipipe met aluminium inleg gister op MP gekocht.
Restpartij dus redelijk geprijst en nieuwe Therminon verdeler. Grote prijsverschillen op internet winkels trouwens.
Ik denk ook dat deGooyer gelijk heeft met de totaal prijs, maar vermoedde al dat het duurder werd bij zelf doen, Maar ik ga het in drie fases doen, zodat ik nog in mijn huis kan blijven. En niet de meubels ergens opslaan
Dus, een deel vloerverwarming erin en tegels erover (ja, eerst afpersen natuurlijk) Meubels weer erop en naar het volgende deel. Ik heb een 16e eeuws huisje met balken, dus goed met zeil af te schermen.
Voor dat frezen ben ik niet zo bang, zijn simpele dingen, die het m.i. doen of niet doen en dan maar weer terug ermee en weigeren te betalen.
Ik verwacht problemen met de slangen in de groeven leggen, maar de heren waar ik de resten van gekocht heb, zeiden dat ze er eigenlijk geen probleem mee hebben gehad (en waarom zouden ze liegen, ik had het al gekocht) Ben alleen vergeten te vragen wat voor breedte je dan moet frezen, 16 mm breed voor 16 mm slang, dan zou het al moeten blijven zitten, of heeft dat nadelige gevolgen bij krimp-uitzetten.
Ik hoor het wel
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Er zijn legio valkuilen, zeker als je zomaar wat inkoopt. Die restpartijen zijn in de regel ook echt "rest"partijen waar je eigenlijk helemaal niet saan hebt: de verkoper is dolblij dat die spullen de deur uit zijn.
Je weet, als leek, totaal niet wat je in je handen krijgt.
Rolletjes slang van 40-50 meter..........lekker aan elkaar zetten met koppelingen in de vloer......Dat zie je een prof echt niet doen, dus houden ze van hun rollen van 400-500 meter altijd wel iets over.
En dat ga je dan kopen in de veronderstelling lekker goedkoop uit te zijn........Weggooien dat spul, alles wat je voor die kleine lengten betaalt is teveel.
Het gaat echt niet alleen om de prijs, al denkt men vaak wel dat het zo is. Geldt ook voor offertes die je krijgt.
Zitten op het oog best wel (grote) verschillen in en men denk dat als leek wel even te kunnen beoordelen. Maar dan vergeet je zaken als reiskosten, BTW, extra dit, extra dat.......De op het oog goedkoopste aanbieder, is dan vaak nog één van de duursten.
Ik wantrouw altijd iemand die schreeuwt dat hij de goedkoopste is......

Zelf doen is niet een kwestie van even een machientje huren en wat gleufjes frezen. Zoals al uit voorgaande reacties al blijkt: die machines worden goed en ook vaak onkundig behandeld (en met een kale huurprijs ben je er ook niet, want je betaalt ook een schandalige prijs voor je freesblad)
Probeer maar met een 16 mm frees gleuven te frezen waarin een 16 mm buis moet op 10 cm afstand........veel succes........!!!
En nu nog iemand vinden, die de gleuven freest en verder niets mag leveren?
Wedden dat je per saldo aanzienlijk duurder uit bent, ALS je al iemand vindt die alleen dat werk "mag" doen........ook hier: veel succes.
Nogmaals een duidelijk, maar eerlijk advies: niet aan beginnen.
 

Louis1952

  • #8
Ik geloof dat ik van Degooyer enig eigen belang bespeur, zeker gezien zijn link die ik in mijn postbus vond.
Je rekent toch de benodigde lengtes per zone uit en die koop je. Ook beter voor het milieu!! Zo heb ik dat gedaan in ieder geval.
Dezelfde slang is ook voor waterleiding/CV radiator systemen te gebruiken, dus waarom niet restanten kopen voor een leuke prijs.

Dat er kaf onder het koren is qua bedrijven, daar twijfel ik niet aan, ben 60 jaar, dus enige ervaring met bedrijven en kretologie heb ik wel, (ook beroepsmatig).
Zeker met offertes laten maken, moet je zeer zorgvuldig en compleet alles omschreven hebben. Met aannnemers ook vaak een boeteclausule nodig omdat ze gewoon niet op komen dagen, dat doe ik zelfs met bevriende aannemers!!!! en ZZP'ers.
Wat me bijvoorbeeld bij vloerfrees bedrijven opviel, was dat de bochten mooi strak en glad waren, met vertikale zijkanten, Als je de bocht om gaat, gaat uiteraard het diamant wiel ook uitzwenken en haalt de zijkant aan de buitenbocht eraf. DIT KAN NIET ANDERS of je moet puntige wielen hebben Kijk bij een verhuurbedrijf, dan zie je hoe groeven echt worden. zonder fotosjoppen. Maar wat maakt 't uit, cement en toevoegmiddel erover en klaar, als die rotslangen er maar inblijven
De vraag oorspronkelijk was welke slang het makkelijkst te leggen is, dus Merk en Type. Dat weet ik nog steeds niet. Maar hoeft ook niet meer.
De Tip van Pompiedompie om via MP een ZZP'er in te huren, vond ik wel een goeie, dan hoeft Ik ook niks aan de installateur af te dragen!!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Merken etc van slangen geven we op dit forum niet.
Het merk doet er ook weinig toe, want kent u al merken op dit gebied...........?? En hoe beoordeelt u dan als leek op dit gebied of u het juiste materiaal hebt??
Nederland is een typisch "merken"-land. Als het maar een naampje heeft dan is het goed........
Kijk naar de geboden specificaties en gebruik bij voorkeur KOMO-KIWA gekeurd materiaal.
Over huurmachines doe ik geen uitspraken.

En m.b.t. de laatste zin:
De Tip van Pompiedompie om via MP een ZZP'er in te huren, vond ik wel een goeie, dan hoeft Ik ook niks aan de installateur af te dragen!!
Die gespecialiseerde installateur kan u veel problemen besparen, want dan gebeurt het in één keer goed.......dus mag het ook wat kosten.
U probeert langs deze weg wel zo veel mogelijk informatie te vergaren: prima. U krijgt ook goede tips. Maar die gespecialiseerde installateur houdt nu op met het geven van gratis tips.......
 

Pompiedompie

  • #10
Louis, dat gaat dus allemaal de goede kant op. Ik weet nog hoe het werkt, jij hebt het ook helemaal gesnopen.

Succes met je klus!


Niet ter zake doende opmerking verwijderd, mod.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #11
:lol: beetje netwerken en leuren op een forum.

Hm, hebben wij in Friesland nog niets te klagen.
Good old mond tot mond reclame.

Calenta

:cool:
 

Louis1952

  • #12
Calenta:
Ben geen Fries maar woon er al 15 jaar met groot plezier en heb erg goed contact met lokale aannemers ZZPers en installatiebedrijven die niet in vloerverwarming doen. Zelf ben ik Scheepswerktuigkundige en vind mezelf geen lulletje. Dit in tegenstelling tot Degooyer waarschijnlijk die zal me wel een dommertje vinden.
Pompiedompie:
Ja toch, ik vind het knap hoog van de toren blazen en wat mij betreft een stimulans om vooral GEEN installateur erbij te halen.
Leek behoorlijk op anti reclame, doet de installateurs branche geen goed, zag trouwens een bedrijf in NH die gleuvenfrezen verhuurt als ie ze zelf niet gebruikt>>>>>>>>>>>>>Die snapt het.
Beide bedankt, ik dacht eerlijk gezegd "Mijn hemel waar ben ik nu in terecht gekomen"
 

Pigion

  • #13
De uponor met slang met al. is totaal ongeschikt om in gefreesde sleuven te leggen. Dat wordt een drama. Je krijgt hem er gewoon niet goed in en komt telkens omhoog. Deze slang kan wel worden gebruikt voor een gestorte vloer.
Zelf infreezen? Nooit aan beginnen. vraag offerte aan 3 bedrijven en vergelijk hun equipment, speciaal de stofafzuiging. Ik zie graag op de uitlaat van de stofzuiger een slang naar buiten. Dat kan bij veel machines wel, doch de bedienaar vindt het lastig.
Lengte van de registers liever niet boven 80 meter, geeft teveel pompweerstand.
Nog even over het freezen. Het freeswiel staat schuin en daarom kan je maar een bocht maken naar 1 zijde.
Pigion
 

Louis1952

  • #14
Hm, jammer dat je er nu mee komt, maar is in ieder geval nuttige info.
Kan je ook niets aan doe natuurlijk.

Bedankt.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #15
Lukt prima hoor, deze unipipe leg je op z,n plek en blijft liggen waar hij ligt.
De buis is voorzien van aluminium wand. ( stabil ) uitvoering.
Er zijn kunststof kegjes verkrijgbaar waar je eventueel de buis mee fixeerd.


Verder succes!

Calenta :cool:
 

Louis1952

  • #16
Ik dacht rubberpakking te gebruiken, u eromheen van een cm en erin drukken zit ie ook vast op halstarrige plekken kan de slang ook nog uitzetten.

Uitdagende tekst verwijderd, mod
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #17
Degooyer schreef:
Maar die gespecialiseerde installateur houdt nu op met het geven van gratis tips.......
help Degooyer weigert om nog gratis tips te geven, kan iemand wat centen inzamelen? anders komt deze vloerverwarming er nooit in :lol:

top toch als je de tijd hebt om het zelf te doen.
en de restspullen kopen, waarom niet, als je op die manier een hoop geld kan besparen, heb je gewoon gelijk, als je weet hoeveel meter je per groep nodig hebt, en je kan zo'n stuk kopen, top.
maar zoals eerder geschreven, zou er ook geen sok tussen willen hebben.

succes

groeten b
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #18
Louis1952 schreef:
Ik dacht rubberpakking te gebruiken, u eromheen van een cm en erin drukken zit ie ook vast op halstarrige plekken kan de slang ook nog uitzetten.
Hier wordt dus nooit mee gewerkt en zal ook niet gaan.
Nog nooit een dergelijke oplossing gezien en professionals zullen dit ook niet gebruiken.
Als er goed gefreesd wordt, past de buis zondermeer in de gleuven en zet zichzelf wel vast: dat is geen enkel probleem bij gebruik van goed materiaal.
Wat je nooit moet doen is de vloerverwarming al aan zetten zonder dat de buizen bedekt zijn: dan zullen die buizen er dus wel uit komen.
Maar ook dat gebeurt nooit, want die fout wordt bij goede begeleiding van de installateur na de werkzaamheden niet gemaakt.
 

Pompiedompie

  • #19
Anonieme moderator:
Niet ter zake doende opmerking verwijderd, mod.
Zeer ter zake als antwoord naar de leesbare vraag in de QR avatar! Moderator Rood, wilt u dergelijke nutteloze ingrepen laten als u de vraag ook niet verwijderd? En voortaan uitsluitend onder naam tekenen, ik begrijp dat er meerdere moderatoren in een onstabiele samenstelling zijn. In directe aanspreekbaarheid zou dat een stuk schelen. Dan kan dat ook per PB. Bij voorbaat dank!
Uitdagende tekst verwijderd, mod
Moderator Groen, voor u geld hetzelfde. Door u uitgevoerde ingrepen minimaal tekenen onder herkenbare naam. Op basis van het door u vernoemde uitgangspunt (uitdagend), bent u niet evenwichtig bezig, u heeft nog een hoop te doen. Waarbij het onder controle krijgen van angsten voor uitdagingen te overwinnen, wellicht een niet te maken slag zal blijken te zijn.
Boudewijn0318 schreef:
maar zoals eerder geschreven, zou er ook geen sok tussen willen hebben.
Mijn idee ook, niet dat Louis dat nu van plan was, maar ik kom toch steeds meer werk tegen waarbij van een Nederlandse fabrikant (Wa**n, systeem Ti**is), gewoon fittingen geperst worden, die zonder afpersen onder een dekvloer verdwijnen. Mits aan de voorwaarden van de fabrikant voldaan, is er een gevolgschade dekking bij lekkage van ca. 5 miljoen euro. Gaan ze niet beloven als het niet echt werkt...

Beste Degooyer: niets van wat je nu schrijft is Louis van plan, en wat jij nog nooit gedaan hebt hoeft niet te betekenen dat zoiets niet kan werken. Louis idee lijkt me prima uitvoerbaar, en zijn totale concept is voor andere klussers verantwoord herhaalbaar.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Geachte Pompiedompie

Ondanks meerdere waarschuwingen, bent u blijkbaar niet in staat, om de forumregels te respecteren, wat betreft de fatsoenregels.

Bij deze bent u dan ook niet meer welkom op dit forum.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu