Welke maat kraan past op oude 3/8 ?

NDO_Guido

  • #1
We hebben in ons huis uit 1974 van de vorige eigenaars tevens de oude radiatoren geërfd. Nu blijken enkele van die 3/8" kraantjes af en toe druppelsgewijs te lekken. Dus, dacht ik, vervang ik deze oude kraantjes.
Lekkende radiatorkraan.jpg

Maar, toen ik de bouwtekeningen zag van Herz, werd ik verward:
Hierin wordt van de 3/8" kranen beweerd dat de buitendiameter ("R") van de aansluiting 12 mm zou bedragen. Echter, ik meet met de schuifmaat aan de leiding ca. 16,7 mm. Aan het staartstuk meet ik ca. 16,3 mm (maar daar kom ik slecht bij met de schuifmaat).
De kraantjes vermelden duidelijk aan de buitenzijde: 3/8.
Welke maat nieuwe kraan (zowel haaks, zoals op de foto, alsook rechtdoor voor de andere radiatoren in het huis) moet ik nu kopen? Toch gewoon 3/8", of 1/2", omdat dit het meest lijkt op die 16 komma-nog-iets millimeter die ik met de schuifmaat meet?

Hartelijk dank voor eventuele reacties die mij enig licht in deze duisternis kunnen laten schijnen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Vooral niet te moeilijk denken, gewoon een 3/8" haakse kraan kopen en dat past bijna altijd.
 

NDO_Guido

  • #3
Dank je wel Ronny voor deze reactie.
Betekent dit dat ik dan wel nog iets moet fitten om die bestaande leiding aan de nieuwe 3/8" kraan te krijgen? Er zal toch wel een verschil zijn in de maatvoering van een 1/2" en een 3/8" kraan voor wat betreft de leiding-diameter die daaraan past? De oude kraan is aan de leiding geschroefd. Het staartstuk aan de radiator heb ik nooit gedemonteerd gezien, dus ik ga er even van uit dat die qua diameter datgene is wat ik met de schuifmaat nog net kan meten, namelijk iets meer dan 16 mm. Of vergis ik me daarin?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zitten er bij deze kranen geen pakkingdrukkers onder de knop?
Zo ja dan deze iets aandraaien, dan zijn nieuwe kranen niet nodig.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Als er op deze kranen 3/8" staat dan is de binnendraad 3/8" en ook het staartstuk 3/8".
Verder niet twijfelen, dit is een hele gangbare kraan van een bekend merk. Niets bijzonders qua maat.
 

NDO_Guido

  • #6
Jan schreef:
Zitten er bij deze kranen geen pakkingdrukkers onder de knop?
Zo ja dan deze iets aandraaien, dan zijn nieuwe kranen niet nodig.
Dag Jan,
Ja, die zullen er vast en zeker zijn. Maar, deze kranen zijn zo oud, dat ik daar niet bij kom. De schroef op de knop is zo verroest, dat ik bij een poging het los te krijgen het zaakje alleen maar kapot draai. Daarom dacht ik dat ik deze kranen, gezien hun ouderdom, het beste compleet kon vervangen.
Overigens bemerkte ik wel dat door dat harde aandrukken met de schroevendraaier het druppel-tempo werd verlaagd. Blijkbaar had ik alleen al door de druk op de schroef de pakkingdrukker aangedrukt, zo lijkt het. Geen stabiele situatie uiteraard, dus ik ga zeker die kranen vervangen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Deze uitvoering van sar kranen is nog steeds verkrijgbaar, een 3/8 haakse sar kraan kan er zo weer op
 

NDO_Guido

  • #8
Dank je wel voor dit antwoord.
Wat ik echter nog steeds niet begrijp is de samenhang tussen een 3/8" kraan en de diameter van de aansluiting. Ik meet met mijn schuifmaat ongeveer 16,7 mm en aan het staartstuk (voor zover ik er met de schuifmaat bij kom) ongeveer 16,3 mm. Hoe is dat te rijmen met die 3/8" maat van de kraan? Welke maten zou ik bijvoorbeeld van een 1/2" kraan kunnen verwachten?
Ik wil heel graag geloven dat ik 3/8" kranen kan gaan kopen, omdat mijn oude kranen ook 3/8" zijn, maar welke maat staartstuk en welke maat leiding past dan aan zo'n kraan?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Je interpreteert de tabel van Herz niet goed. De buitendiameter van een 3/8 leiding is 16,662 mm.

De 12 mm die in de tabel van Herz wordt genoemd, is niet de buitenmaat van een 3/8 leiding. De 12mm heeft betrekking op de maat leiding die met een knelset aangesloten kan worden.
 

NDO_Guido

  • #10
Prima! Dan klopt het dus dat ik met de schuifmaat ongeveer 16,7 mm meet aan de leiding die aan mijn oude 3/8" kranen zit. Ik wilde meteen geloven wat de anderen hierover zeiden, maar ik begreep simpelweg niet hoe een 3/8" kraan met een 16,7 mm leiding samen gaat.
Ik kan dus met een gerust hart die nieuwe 3/8" kranen gaan kopen en mag er van uit gaan dat die hier gaan passen. En ja, ik weet dat ik die oude stompen wel nog wat zal moeten fatsoeneren, voordat dit een nieuwe lekvrije verbinding zal worden. Ik heb jaren geleden aan koperen waterleidingen geklust (leggen en solderen). De nieuwe verbindingen waren snel gereed, maar de tie-ins op de oude leidingdelen vergden heel wat meer zenuwen...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu