Welke geiser kan ik het beste nemen?

Robbie198

  • #1
Hallo allemaal, ik ben nieuw op dit forum en ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ik woon in Italie en wil een sanitair huisje maken. Voor warm water wil ik geisers gebruiken. Om de goede uit te zoeken is nog niet zo eenvoudig. Vooral niet in Italie omdat ik de taal nog niet helemaal machtig ben. Het gaat om een sanitairhuisje met 2 douches en 2 afwas gelegenheden en nog wat wastafels die alleen koud water hebben. Er komt een apart hok waar de geiser(s) komen te hangen met voldoende ventilatie. Achter de wand van de douche komt direct de badgeiser te hangen dus de afstand voor de leiding zal minimaal zijn. De lengte van de leidingen voor de afwasgelegenheid zal ook niet zo lang zijn, hooguit een meter of 4. De geiser moet gaan werken op LPG gas wat gebruikelijk is in Italie als je wat afgelegen woont. Krijg je zo'n grote bom achter je huis. (bombola heet zo'n ding) Ik ben in een paar winkels geweest en in alle drie wiste ze me verschillende geisers te adviseren. Ik was er al uit dat ik een Vaillant wil hebben maar welk type. Winkel nr. 1 wil me een Turbo Mag 17/2 29 kw verkopen. Nr. 2 een atmo Mag 14-0/0 gl 24 kw. En nr. 3 een Turbo Mag 11/2 ?kw. Ik heb een keer gelezen dat de meeste geisers geen meerdere tappunten warm water kunnen leveren. Volgens de verkopers kan je de douches en de afwas allemaal tegelijk gebruiken.

Wie kan mij een juist advies geven dat ik geen geiser of geisers koop die te veel of te weinig capaciteit hebben.

Sorry voor het lange verhaal maar weet niet hoe het anders uit te leggen.

Groetjes Viora

:wink: :?
 

Grashopper

  • #2
Met de volgende formule kun je het vermogen berekenen.

Q=(m/60)*c*dT met daarin m: liters/min van 60 graden. c: 4,18 (constante) en dT temperatuurverschil tussen ingaande en uitgaande waterstroom.
Als je ervan uitgaat dat de ingaande waterstroom ongeveer 10 graden celcius is en uitgaand 60 dan is dT dus 50.
Als ik voor de douches een debiet neem van 5 l/min (60 graden) dus gemixt is het natuurlijk meer, en voor de wastafels 3 l/min (ook 60 graden) dan kom je totaal op 2*5 en 2*3 l/min is 16 l/min. Als je dit invult in de formule dan krijg je een benodigd vermogen van 55,7 kW. Meestal wordt de belasting van de geiser aangegeven en die is altijd lager dan het vermogen omdat het rendement nooit 100% is.
Als je dus weet hoeveel water er verbruikt kan worden kun je zo het vermogen berekenen. Let wel op dat een geiser maar beperkt kan moduleren. Als je dus een grote geiser hebt en je tapt maar met een kleine tapflow dan zal hij steeds aan/uit gaan. Is het misschien niet handiger om een grote boiler te plaatsen?
 

Robbie198

  • #3
En als je per douche nu één douche geiser neemt en voor de twee afwasgelegenheden samen ook een geiser die voldoende vermogen heeft. Welke geiser heeft voldoende vermogen voor één douche om gewoon lekker te douchen. Kan me nog goed herinneren dat ik vroeger bij mijn moeder thuis de douche werd verwarmd door een klein keukengeisertje en die waren echt niet duur en heeft het wel 20 jaar gedaan. Je hebt toch wel een geiser die niet al te duur is en waar je voldoende warm water van hebt om lekker te douchen? Dus 2 x 1 douche geiser en een geiser die twee afwasplaatsen aankan. De boiler laten verwarmen door een ketel kost al snel meer dan 2000 euro bij elkaar en is 150 liter dan genoeg?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U hebt niet alleen te maken met de capaciteit van de geiser(s) maar ook met de aanvoercapaciteit, veel warm water betekent ook veel koud water aanvoeren.
Wanneer u b.v. een geiser wilt plaatsen van 29 Kw en de aanvoer van het koude water van de wastafels gaat via dezelfde koud water aanvoer als de geiser(s) gaat dit niet bij een leiding van 15 mm, dat zal zeker 22 mm moeten zijn en er zal voldoende druk aanwezig moeten zijn op de waterleiding.

Zelfs bij een geiser van 29 Kw kunt u niet alle warm water punten tegelijk gebruiken wanneer er redelijk gedoucht moet worden.
Een mogelijk is een geiser van 24 Kw voor de douches en een kleintje voor de waspunten.
 

Robbie198

  • #5
Is het daarvoor misschien verstandig om meerdere geisers met een klein vermogen nemen? Tenminste dat lijkt mij beter. Welk vermogen heb je ongeveer nodig om redelijk te douchen? Keukengeiser ( weet niet precies hoeveel Kw) of een douche geiser van 19 Kw. In Italie als het mooi weer is denk je volgens mij niet, "ik ga even een lekkere hete douche nemen", toch? Dus voor douche één 1 geiser, voor douche twee 1 geiser en voor de twee afwaspunten samen 1 geiser.
 

Robbie198

  • #6
Heb even wat opgezocht voor wat duidelijkheid. Waar kan in principe mee gedouched worden? En wat is in mijn geval beter?
Vaillant keukengeisertje: Tapcapaciteit bij 60 C 2,7 ltr , Tapcapaciteit bij 35 C 5,4 ltr, Vermogen 9,4 kW
Douche geiser: Tapcapaciteit bij 60 C 5,5 ltr, Tapcapaciteit bij 35 C 11 ltr, Vermogen 19,2 kW
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
In principe de zwaardere geiser, maar u moet zeker weten dat er voldoende koud water geleverd kan worden aan de geiser, ook wanneer er tegelijkertijd koud water getapt wordt.

Informeer dus eerst naar de koud water hoeveelheid die geleverd kan worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu