Welke functie hebben de ventielen gemonteerd op de verdeler

Japijo

  • #1
Hallo,

Onze Grundfos pomp UPS 25-40 180 is versleten. Die wil ik nu gaan vervangen door een Grundfos Alpha 2. Het vervangen lijkt mij niet zo'n ingewikkeld klusje maar er zijn nog een aantal ventielen/koppelingen waarvan ik niet precies weet wat voor invloed die hebben en wat je er precies mee kan instellen.
Volgens mij zit er een aparte thermostaatknop (1e foto)op met een apart voelertje voor de temperatuur.
Is dit om te regelen hoeveel warmte de vloerverwarming afgeeft? De vloerverwarming is namelijk bijverwarming want ik heb ook nog radiatoren in huis.
Verder zitten er op de verdeler nog een 4-tal ventielen/koppelingen waarvan ik geen idee heb wat de functie ervan is.
Op de 3e foto zijn dit naar mijn idee ventielen om het systeem open en dicht te zetten.
En op de 4e foto staan 2 ventielen die aan de rechterkant op de verdeler zijngemonteerd. Deze ventielen zeggen mij helemaal niets. Als ik zo naar de symbolen op de knoppen kijk lijkt het er op dat je er meer of minder warm water door kan laten stromen. Als dit zo is wat doet dit dan i.c.m. de thermostaatknop.





 

Nadyse

  • #2
Hey,
Die thermostaatknop met voeler is voor de toevoer van warm water.
Als je een installatie hebt met radiatoren en vloerverwarming stook je in een oud huis op 90/70.
90 graden aanvoer en 70 retour.
Om 90 graden water in je vloerverwarming te stoppen is geen goed plan. Wel leuk om te zien hoe je medebewoners te zien lopen in de woning :) Tevens is het niet goed voor de vloer. het is gewoon te heet.
Daarom loopt er door je vloerverwarmingsslangen een maximum van 45 graden doorheen. Die knop met voeler meet de temperatuur in je verdeler( vandaar die metalen "kabel" aan het eind van de kabel zit een soort thermokoppel, en meet de watertemperatuur in de verdeler. Als hij 45 graden meet sluit hij de afvoer.
Meet hij onder de 45 graden dan opent hij de toevoer van 90 graden. En mengt dit met je vloerverwarmings water.

Je hebt een verdeler met pomp, dat wil zeggen dat hij hydraulisch neutraal is, en dat wil weer zeggen dat de pomp in de verdeler geen invloed heeft op de rest van de installatie, deze pomp is enkel voor je vloerverwarming. En mengt dus 2 systemen, een 90/70 systeem en je 45/35 systeem.

In 1 zin : die knop zorgt er voor dat er maximaal 45 graden je vloer in gaat en geen 90.

3e foto is om de groep af te sluiten in combinatie met de 4e foto.
Bij het in bedrijf stellen van het systeem moet je groep voor groep vullen. dan kan je dus de andere groepen sluiten. ook bij reparatie werkzaamheden kun je de groep volledig afsluiten.

4e foto, deze afsluiters zijn om de volumestroom te regelen in je vloerverwarmingssysteem. Niet elke groep is even lang, en hebben dus verschillende drukverliezen en warmte afgifte. Ideaal is om alle groepen evenveel weerstand mee te geven zodat elke groep genoeg water krijgt om aan zijn warmte afgifte te voldoen. ( voorbeeld, neem een tuinslang van 100 meter, zet daar waterdruk op van 3 bar, en meet aan het eind hoeveel druk het heeft bij het uitstromen. Doe dit ook bij een slang van 1 meter. Je zal zien dat er verschil in zit. Dit komt door de lengte, elke meter slang heeft een X weerstand. zet je in de slang van 1 meter een inregel-afsluiter en je zou deze instellen op het druk-verschil bij de 1e meting dan krijg je dezelfde druk op het uiteinde van die van 100 meter )

Ik hoop dat je mn lange uitleg snapt :)

PS ik zie dat je slangen zwart zijn. En ik zie geen platen wisselaar.
Heb je deze slangen wel eens doorgespoeld ?
Mijn ervaring met ( ik denk jouw ) zwarte slangen is dat deze niet zuurstof dicht zijn. Ze laten dus zuurstof door en willen nog wel eens een dikke drap achterlaten in je slangen, met als gevold dat er minder water doorheen stroomt wat er weer voor zorgt dat er minder warmte wordt afgegeven.

Wat is precies je reden dat je de pomp wil vervangen ? koude klachten ? dan zou ik eerst eens 1 voor 1 je groepen doorspoelen met 10 bar leidingwater ( uit de kraan ) . en dan eens testen of je klacht verholpen is, scheelt je een hoop geld.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Doe gelijk wat aan de lekkage aan de rechterkant van de verdeler :cool:

Groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu