Welk type zand

Zweefteef

  • #1
Ik heb een aantal klussen in de tuin waarbij ik verschillende zandsoorten nodig zou moeten hebben: metselen, beton storten en een tuinpad leggen. Ik wil het zand losgestort laten aanvoeren en heb ongeveer 8 kuub nodig. Mijn gedachten gaan uit naar metselzand omdat ik die voor alledrie de klussen kan gebruiken. Is die gedachte juist, of heeft zand voor bestrating andere eigenschappen dan metselzand?
 

KlusRob

  • #2
Voor metselen en beton storten kan hetzelfde zand worden gebruikt. (Bij beton natuurlijk wel grind toevoegen).
Of het geschikt is als straatzand weet ik niet, daar zou je andere reacties moeten afwachten.
Maar kijk eerst even of het prijstechnisch wel interessant is om metselzand te gebruiken als straatzand, metselzand is namelijk stukken duurder dan straatzand (anderhalf tot tweemaal als ik zo snel even google).
Als je relatief weinig moet metselen/beton storen en veel straten, is het misschien handiger om het straatzand los te bestellen en daarnaast een bigbag van een kuub metselzand te laten komen.
 

Millew

  • #3
Straatzand en metselzand is beide scherp zand. Metselzand wordt uitgezeefd op de juiste korrelfractie en gewassen. Daarom is het duurder.
Straatzand wordt direct uit de groeve geleverd.
Ik heb ook meegemaakt dat het straatzand uit zee kwam. Dan is het absoluut niet te gebruiken als metselzand, want dan zitten er schelpen en zout in.
Metselzand kan je gebruiken voor de straat, maar andersom beter van niet.
 

Zweefteef

  • #4
Dank heren voor dit antwoord. Dat wordt dus apart metselzand.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu