Welk type motor in mijn zonnescherm?

KlasseKlus

  • #1
Hallo,

Ik heb in mijn nieuwe woning twee elektrische zonneschermen. De draad van het ene scherm heeft 4 polen (bruin, zwart, blauw en aarde). Daarop zit een standaard schakelaar aangesloten zoals deze:


Voor het tweede scherm heb ik precies zo'n zelfde schakelaar gekocht, want de oude schakelaar was een groot bakbeest met zo te zien een complete trafo erin (zie foto hieronder). Uit dat scherm komen echter maar twee aansluitdraden (bruin en blauw). Kan ik daarvoor de gekochte schakelaar gebruiken en zoja hoe moet ik die dan aansluiten?

Of zit er in dat tweede scherm een gelijkstroommotor ofzo en heb ik een andere schakelaar nodig?

Foto: de oude schakelaar die ik graag wil vervangen door iets kleiner....:

83D59B98-4A8E-454F-B959-9B4AA8181515.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De trafo zal er in elk geval tussen moeten blijven zitten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Als er maar twee draden richting motor gaan, duidt dat inderdaad op gelijkspanning en kun je met de twee drukknoppen de polariteit wisselen. Je kunt makkelijk meten of dat inderdaad het geval is.

Ik zie weinig kansen om dit bakbeest te vervangen door iets kleiners, tenzij je gaat voor een nieuwe buismotor.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De schakeling met gelijkrichter duidt inderdaad op gelijkspanning:

gelijkrichter.jpg


En dat betekent, dat de schakelaars bij het inschakelen de polariteit van de spanning omdraaien. Daarvoor kun je beslist geen gewone jalouzieschakelaar gebruiken.

Wat een onveilige schakeling trouwens. Gewoon een paar draden aan de brugcel gesoldeerd, zonder enige steun of isolatie. De rechter twee poten van de brugcel kunnen bij een beetje verdraaien tegen elkaar komen en kortsluiting veroorzaken.

Voor mijn gevoel is dit techniek van heel lang geleden en zal het scherm zelf navenant oud zijn. Je zou de buismotor kunnen vervangen, maar de korste klap is toch het vervangen van het hele zonnescherm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu