Welk product over geteerde balken ?

In onze zojuist verworven boerderij zijn de balken in de deel geteerd. We hebben ze laten zandstralen , vreselijke klus maar dat terzijde. Nu konden niet alle balken ivm de ligging gedaan worden, dus die hebben mog een dikke teerlaag. De boel stinkt flink en we zitten ermee in onze maag hoe we de balken het beste kunnen behandelen om de boel geurdicht te krijgen. Al wat onderzoek gedaan maar de een zegt dit, de ander dat...
Aluminiumverf ? Menie ? Ik kreeg ook als tip de vlekkenprimer spuitbusverf van de action, die zou ook goed zijn.
We gaan er onze woonkamer van maken dus een goede oolossing is belangrijk.
Alvast heel erg brdankt voor het meedenken !
 
Als u met "geteerd" bedoelt wat ik niet hoop dat u bedoelt: weghalen en vervangen.

Die "teer" van weleer was een afvalproduct van de steenkoolindustrie. Het goedje werd destijds gebruikt voor het impregneren van eiken spoorwegbielzen, maar ook wel vaker door boeren om houtwerk in stallen te verduurzamen. Het bevat grote hoeveelheden fenol, creosoot, naftaleen, antraceen enz. Allemaal stoffen die, zeker op de langere termijn, aanzienlijke gezondheidsschade kunnen aanrichten.
 
Verf op teer werkt niet.
Zelfs als het zichtbare teer is verwijderd is er een grote kans dat het toch in de verf vlekt op den duur)

ik zou het inpakken en het plafond er onderdoor maken.
 
Wat is er mis met fundamentele oplossingen zoals verwijderen? Dat heeft natuurlijk een kostenplaatje, maar met het alternatief dat u suggereert blijft het een bron van PAK's. Hoe goed ingepakt ook: ze zijn er op moleculair niveau en dus is er niks dat ze tegenhoudt.

Als uw voorstel volgens u de oplossing is, waarom dan niet hetzelfde met bijvoorbeeld asbest?
 
Je kan ook overdrijven natuurlijk.

verwijderen betekend dat je het gebouw of een deel daarvan moet slopen.

Als je het goed inpakt en je ventileert de woning volgens de norm is de concentratie zo laag dat de lucht heel wat schoner is dan bijvoorbeeld in Amsterdam.

ik heb nog nooit een monument afgebroken zien worden omdat er wat in de teer stond.

en wie zegt dat het koolteer is misschien is het wel houtteer
 
Het is helaas wel koolteer waarschijnlijk. We gaan in ieder geval het houten plafond vervangen ( daarop zit nl carboleum, ook niet fris ..). Verder wordt een deel helemaal weggehaald om een vide te creeeren. Het (nieuwe)plafond wordt dichtgezet met stucwerk en een paar nog zichtbare balken willen we met eikenhout 'bekleden'.
Maar we willen de balken toch voor de zekerheid nog met iets behandelen om de geur tegen te houden. Omdat ze gestraald zijn moet het in ieder geval beter lukken qua hechting lijkt mij, maar wat smeer je erop ? Ik dacht zelf aan aluminiumverf.Het moet een verf oid zijn die afdicht. Of een vernis misschien ?
 
Ik zit meer te denken aan wegenverf, dat wordt ook gebruikt om b.v. roet te isoleren.
 
Neem me niet kwalijk, maar als ze in NL een "monument moeten afbreken" om wat balken weg te halen en te vervangen, is er iets mis met jullie architecten en bouwvakkers. Zelfs als het om omvangrijke dragende structuren gaat, is dat doorgaans geen probleem. Daarvoor gebruikt de mens al duizenden jaren schoren...

En neem me nogmaals niet kwalijk: platitudes over de lucht in Amsterdam... echt waar?

Jaren geleden hebben wij ook zo'n oude boerderij gekocht, ook met geteerde balken, op de bovenverdieping. Omdat we toch de zoldervloer wilden vernieuwen waren ze goed bereikbaar. Ik heb die toen enkele mm afgeschaafd en er enkele lagen verf op gelegd, waarna er een vals plafond onder kwam. De stank bleef.

Omdat we meer en meer hoorden dat dat "allemaal niet gezond" was hebben we uiteindelijk, na enkele jaren, een gespecialiseerde firma ingeschakeld. Die zijn luchtmonster komen nemen, die in een toxicologisch lab onderzocht geweest zijn. Dàt op zich heeft ons destijds al een zéér stevige duit gekost (denk aan grootte-orde een heel leuke vakantie van een paar weken met zijn tweeën in een ver Europees land, in een prima hotel en alles erop en eraan...).

Uit het labverslag bleek, dat voor sommige stoffen de geldende norm met tot een factor > 1 000 overschreden werd. Geen enkele van de gezochte stoffen bleef onder de normen.
In de "bespreking van de resultaten" werd geadviseerd: "alle elementen, structureel of niet, die bijdragen aan voornoemde emissies, zo snel mogelijk volledig te verwijderen.".
Dat hebben we dan maar gedaan en ook dat was niet goedkoop: De balken vervangen. De schroten van het vals plafond (in kerselaar) waren nog te krijgen, maar er was aanzienlijk kleurverschil, dus: helemaal nieuw. De zoldervloer was gelegd met OSB-platen, met daarop grenen planchetten. Daar bleef vervanging van delen beperkt, vooral omdat we dachten "oh ja, het is maar een zolder".

Ook wij, net zoals u, dachten dat het allemaal niet veel inhield. We dachten een stevige cent uit te sparen, door die balken te laten zitten. Het is dus even anders gelopen.

Geloof mij vooral niet. Maar denk er misschien eens over na of het geen goed idee zou zijn om alsnog eens advies te vragen aan een archtitect, bouwkundig ingenieur, bouwfysicus,... Ik weet niet hoe dat in NL gaat, maar in B komt zo iemand weleens langs na de werktijd, tegen een geringe vergoeding.
 
Om verdere aannames te voorkomen lijkt het me beter te wachten op een reactie van TS,

In de eerste plaats is het belangrijk te weten welke balken het zijn en welke functie ze hebben.
Zij het b.v. gebinten ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan