Welk materiaal is mijn muur?

LangePier

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben bezig een kast te maken, en wilde een balk langs de muur bevestigen met keilbouten. Op die balk komt een (deel van een) kledingkast te rusten. Maar ik krijg het idee dat de muur niet van baksteen is gemaakt... Dit verbaast me want het betreft een jaren 30 woning en alles aan de buitenkant is van baksteen, rondom aan alle kanten. De muur waar ik nu in boor is wel een tussenmuur, en op zolder, dus een muur tussen mijn huis en de buren. Als ik erin boor is het spul wat eruit komt grijs gruis, wat lijkt op cement, maar heel fijn van structuur. Ik dacht eerst dat het een voeg was tussen de bakstenen, dus heb ik meerdere gaten op andere plekken geboord, maar ik vind overal dezelfde structuur.

Ik heb ook wat van het stucwerk weggeschraapt om te kijken wat erachter zit, en daar komt een grof oranje laagje achter vandaan. Maar dat is slechts het oppervlak van wat lijkt op cement, wat er dus achter zit. Zie de foto's.

Iemand enig idee wat dit is, en of - en zo ja, hoe - ik hier een balk op kan bevestigen die een kast moet gaan dragen?

Bij voorbaat dank

Floris

20221224_140700.jpg 20221224_134232.jpg
 

LangePier

  • #2
Hierbij nog een betere foto, waarbij ik de muur nog wat verder heb blootgelegd. Dat oranje is dus echt geen baksteen. De muur heeft verderop links ook meerdere stopcontacten, en een paar uitstekende afgetapete draden (zichtbaar in de foto met de schets). Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben dat het geen baksteen muur is? Misschien dat het een voorzetwand is, juist om daar elektriciteit doorheen te kunnen trekken? Maar dat is ook al gek, want ik ben zeker al 4 cm diep erin geboord, zonder verschillende structuur tegen te komen. Lijkt me dus geen voorzetwand ... Ik ben ten einde raad :(

Hierbij ook meteen een schets van hoe de kast moet worden in deze hoek. De donker blauwe lijn is de balk die ik nu probeer te bevestigen, bedoeld om het gewicht naar de muur te leiden en niet te laten neerkomen op die witte vierkante uitpuilende constructie (is een overkapping over het trapgat). De reden dat de kast zo goed gestut moet worden, is omdat hij ook dient als 'trap' naar de vliering in de nok, en er dus gerust iemand bovenop moet kunnen zitten/lopen.

20221224_142539.jpg kast2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bimsbeton

Bimsbeton kan in Nederland worden toegepast voor niet-dragende wanden of als bimsbeton "broodjes" in de vorm van een combinatievloer.

Heel blij ga je hier niet van worden...
 

LangePier

  • #4
oke bedankt, heel verassend. Dit had ik niet verwacht bij een jaren 30 woning. Nu is de volgende vraag, hoe ik hier iets stevig in kan verankeren. Gewoon diep boren en flinke pluggen erin? Keilbouten zetten uit in het materiaal, dus dat lijkt me nou net NIET geschikt voor zulk zacht spul?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik zou dan voor chemische ankers gaan, waarbij je een draadeind verlijmd in de muur. Vaak wordt hiervoor een zeefhuls gebruikt.
 

LangePier

  • #6
heb even wat internetonderzoek gedaan en ik geloof dat dat helemaal goed gaat komen, tis helemaal niet zo eng als het klinkt :P. Kwestie van gaatje stofvrij maken, volspuiten met chemisch ankerspul, en je bout/schroef/whatever erin en klaar is kees. Gaat lukken dus, erg bedankt!
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Met een cellenbetonanker zou het misschien ook kunnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu