Wel of geen isolatie dak tuinhuis

Carrot

  • #1
Hallo allemaal, een dakvraag: vriendlief en ik hebben een andere kijk op dakzaken en ik hoor graag van anderen hoe zij naar de volgende situatie kijken.

We bouwen zelf een tuinhuis, hsb. Het heeft een grote partij hergebruikte enkelglas ramen en dubbele deuren (zie foto). Het tuinhuis is niet geïsoleerd; isoleren leek vrij zinloos met zoveel glas.

Nu zijn we bij het dak aangekomen. Het (Douglas) houten dakbeschot ligt op de dakbalken en we zijn bijna toe aan het leggen van EPDM. Het tuinhuis zal soms verwarmd worden met een houtkacheltje. Om die reden wordt online veel 'aangeraden' om isolatiemateriaal te gebruiken tussen dakbeschot en EPDM bij ruimtes die 'regelmatig' verwarmd worden, om condensvorming tussen hout en EPDM tegen te gaan. Ik schrijf "aangeraden" tussen aanhalingstekens omdat nergens gesproken wordt in absoluten en ook "regelmatig" vind ik maar een vaag begrip. Wat is regelmatig?

Natuurlijk kun je zeggen dat isoleren beter is dan niet isoleren, want waarom het risico lopen (mijn standpunt)? Bovendien blijft de ruimte dan in de zomer misschien iets koeler. Maar we zijn begonnen aan dit (super leuke!) project met het idee de kosten zo laag mogelijk te houden en er wordt nergens gesproken over gegarandeerd gevaar (zijn standpunt). Wat is nu wijsheid?

IMG_20231119_114445.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dak wel. Een dunne laag is genoeg en inderdaad"tussen dakbeschot en EPDM"
Wanden niet.
Ventileren als nodig.

Waarom dak wel.
Dat voorkomt dat het dak zeer snel afkoelt in de nacht, daardoor kan condens ontstaan. Dat kan zelfs gebeuren in een open overkappen.
Voor zover ik weet is er juist nauwelijks risico om het wel te doen.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Altijd doen inderdaad, zelfs als je alleen een overkapping of carport bouwt die per definitie niet verwarmd wordt.
Tegenwoordig leggen ze vaak een dun laagje pir op het dak. Ik heb laatst toevallig een dak gesloopt van een overkapping van 30 jaar oud waar steenwol onder zat. Hout was na 30 jaar nog perfect.
@Jackd Ik zag je reactie pas later, daarmee is alles gezegd idd.
 
Laatst bewerkt:

Carrot

  • #4
Dank voor jullie snelle reacties. Die ligt in lijn met mijn eigen gevoel.

Hoe dik zou PIR moeten zijn om condens te voorkomen? Zou dit al kunnen met een hele dunne laag (20mm)? Los van wat er in het bouwbesluit staat. We zoeken naar de goedkoopste optie.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ja met 20 mm kan het al, die dikte gebruiken ze voor overkappingen ook. Geen optimale isolatie, maar om condens te voorkomen genoeg.
 
  • Like
Waarderingen: Carrot en Jackd

Hharbers

  • #6
De zwarte dakbedekking kan gloeiend heet worden en (dak) isolatie scheelt dan ook met warmte binnen wat door dak heen komt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu