Weishaupt WL5/1-B H-2LN mazout brander

hallo, heeft iemand ervaring met een Weishaupt WL5/1-B H-2LN mazout brander?

ik had hier problemen een service monteur te vinden voor mijn oude Elco brander. Gezien mijn Frans nog wat slecht is schreef ik ze via email. Maar de meesten lezen het niet eens. Openen niet eens hun email. Ook gebeld maar niemand neemt op en ze bellen niet terug.

Dus heb ik een brander gekocht WL5/1-B H-2LN via een 2dehands site. De man zei dat hij uit het beroep komt (Chauffagiste de metier) en hij had goede kritieken. Maar wel een beunhaas dus voor de zekerheid ook maar een CO melder gekocht. Het lijkt allemaal goed. Het werkt goed ik heb echter een vraag over het opstarten. Volgens de handleiding zijn dit de lampkleuren:

Led-toetsWerkingsstand
OranjeStartfase
Oranje KnipperendOntstekings- en voorventilatiefase
GroenWerking
RoodFout

Tot nu toe heb ik hem in de ochtend opgestart met de resetknop omdat het zo lang duurt. Als het binnen de gewenste temperatuur heeft bereikt gaat die uit. Dan soms als die weer aan gaat springt hij eerst op Orange, zonet voor meer dan 3 minuten en daarna gaat die oranje knipperen en slaat aan. Soms echter is die 3 minuten er niet en begint die meteen oranje te knipperen en slaat meteen aan.

Vannacht deed ik de temperatuur van de thermostaat helemaal laag. Dus de Weishaupt is de hele nacht niet aangeslagen, indicatielamp van de Wieshaupt was uit (zoals gewenst). Toen deed ik vanmorgen de thermostaat hoger en toen sprong de indicatielamp v/d Weishaupt op oranje maar ging niet aan. Misschien heb ik niet lang genoeg gewacht. Uiteindelijk maar de reset knop ingedrukt.

Is dit normaal dat dit zo lang kan duren? Soms gaat het indicatielampje dus minuten lang op Oranje. Op een gegeven moment gaat het lampje oranje knipperen en het ding slaat aan. Maar soms slaat die dit lange wachten over. Is dit normaal? bedankt
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • Volgens mij is deze brander uitgerust met een verwarmingselement met een sensor op de lans.
    Dit word gedaan om deze voor te verwarmen om de olie beter te laten stromen / vernevelen (koude olie is gewoon dikker waardoor deze minder makkelijk ontsteekt)
    Dit wordt vaker gedaan als de brander is uitgerust met een kleine nozzle
    Zodra deze op temperatuur is word de brander pas vrij gegeven (vandaar dat het oranje lampje blijft branden)
    Dit gebeurt meestal als de ketel koud is (eerste opstart)
    Moment dat de ketel op temperatuur is zal de sensor gemaakt blijven en zal de brander sneller opstarten...
    Dus op zich is dit een normaal gedrag....
     
    ok bedankt voor je reactie. Kachel was net uit (ik had de thermostaat op 14). Vond het toch iets te fris dus op 16 gezet en het lampje van de thermostaat ging aan en de brander ging op oranje. Ik heb getimed: het duurde 5 minuten voor de Weishaupt weer ging branden. Naja ik ga het even wat in de gaten houden. Morgenochtend wacht ik gewoon totdat die aan slaat.

    Als ik de stroomtoevoer naar brander plus ketel uit zet 's nachts en in de ochtend weer aanzet dan hoef ik toch ook niet de reset te drukken? Ik zal dit ook de komende dagen testen. Want bij mijn systeem blijft de waterpomp dus wel runnen als de brander uit staat. Is toch weer 45Watt ofzo, misschien meer. Daarom zet ik het hele systeem liever uit 's nachts.

    Met mijn oude brander zette ik de stroom 's nachts uit en 's ochtends weer aan en dan sloeg die gewoon weer aan (zonder de reset te gebruiken). Misschien doet deze dat ook en heb ik gewoon niet lang genoeg gewacht. Ga dat komende dagen even testen.
     
    het continu in en uitschakelen van de voeding spanning is geen normale bediening van een ketel.
    U kunt beter kijken of er geen aansluitmogelijkheid is op de ketel dat deze de aansturing van de pomp verzorgt, u kunt dan gewoon de verwarmingsketel bedienen met de ruimtethermostaat
     
    bedankt. Ja dat had ik ook gedacht maar ik heb echt een heel oud systeem (1993). De brander is nu dus wel recenter maar ik heb nog een heel oude Vaillant GP 120 ketel staan. En die zit dus aangesloten op de waterpomp. Ik wil gaan overschakelen misschien komend jaar naar een heel nieuw systeem mogelijk waterpomp.

    Dus ik denk dat dit voor mij zelf wat lastig is om zeg maar met de electronica te gaan rommelen. En gezien ik geen service monteur kan vinden ... ik denk omdat ik het via e-mail aanvraag ze er geen zin in hebben of het gewoon niet weten. Ik kan wel simpele dingen zoals sproeier uitwisselen, electrodes, filter vernieuwen enzo maar om met die electronica te gaan rommelen daar begin ik beter maar niet aan.

    Maar ik neem aan dat het verder niet schadelijk is als ik de stroom naar de ketel toe uitzet 's nachts?
     
    Om een oliebrander te plaatsen en vooral in te stellen heb je specifieke kennis, informatie en
    gereedschap nodig. Dat kun je niet zomaar even vervangen en verwachten dat het goed werkt.

    Heb je een manometer voor branders 16 bar?
    Heb je een roetpomp, filters en een schaal met verschillende waarden?
    En vergeet ook niet de temperatuurmeter voor de rookgassen.
    Weet je welk nozzle er nodig is specifiek voor je ketel en met welke hoek die moet inspuiten?
    Weet je wat de inspuitdruk moet zijn?
    Enz.
     
    ja klopt. Ik heb het laten doen maar zei al dat het een beunhaas was. Omdat hij in zijn advertentie schreef "Chauffagiste de metier" maar hij had geen apparatuur erbij. Hij had het bij hem thuis getest en bij mij op het oog wat ingesteld via het venster. Ook gekeken hoe rook uit schoorsteen eruit zag.

    Ik heb een CO meter geplaatst. Tja ik heb mijn best gedaan om een "officiële" heating engineer te krijgen maar die reageren dus niet. Heel vreemde situatie omdat het hier officieel verplicht is. Die lui reageren niet. 1 is zelfs niet op komen dagen.

    Ik denk als ik een nieuw systeem laat plaatsen van 13K dat ze wel weer interesse tonen. Nee, ik heb er wel vertrouwen in dat het verder veilig is. Het is nog voor deze winter. En vrijstaand huis dus geen gevaar voor de buren.
     
    hij brand goed maar ik heb in de ketel gechecked en ik heb veel roetvorming. Dus hij is niet goed afgesteld. Ik moet dus iemand laten komen met apparatuur. Kijken of ik toch nog iemand kan vinden. Veel roetvorming lijkt dus onvolledige verbranding. Maar ik meet geen CO. De uitlaatgassen uit de schoorsteen lijken schoon maar het ruikt anders als voorheen. Voorheen was de geur eerder neutraal, momenteel is er een geurtje. Kan niet precies duiden waar het naar ruikt.

    te veel roet vorming
    • te hoge oliedruk?
    • te weinig ventilatie?
    • te grote sproeier?
    p.s. ik heb de schoorsteen 2 weken geleden nog schoongemaakt dus die is schoon. Maar zie al wat roetvorming nu aan binnenkant wat er eerst niet was.
     
    Laatst bewerkt:
    Dit kan van alles zijn.....
    Echter het wijst op een verkeerde afstelling en slechte verbranding..
    misschien overbelasting, verkeerde sproei hoek, te grote/kleine nozzle........
    Advies om de ketel/brander uit te zetten en er een specialist bij te halen.
    Dit is zonder de juiste apparatuur en kennis niet zomaar op te lossen..
     
    ja ik ga hulp zoeken. Niet erg makkelijk hier maar ik heb in ieder geval een adres hier van iemand die met Weishaupt werkt en ook een site gevonden met Weishaupt service.

    Ik heb de brander er zonet helemaal even af gehaald. Het valt nog mee qua roet. In mijn oude ELCO zat een 0.75 verstuiver. Ik heb even gevraagd aan de man waarvan ik het gekocht heb en hij zei dat er hier ook een 0.75 inzit. Maar er zit een 0.85 in.

    Ik heb nog een nieuwe 0.75 liggen. Ik weet niet of het zin heeft hem uit te wisselen. Immers roet betekend of teveel olie, of te weinig lucht. Lucht kan ik makkelijk regelen via een stelschroef. Probleem is dat ik dan de afstand van de electrodes tot de verstuiver na het uitwisselen moet instellen. Ik zal nog wel even kijken of ik het probeer
     
    nou ik heb de 0.75 verstuiver er in gedaan. Ook zat de menginrichting gewoon los. Ja beunhaas maar die professionelen hier zijn niet veel beter. Als je een controle laat doen dan draaien ze even je ketel open, stofzuigen wat en gaan weer naar huis om je de rekening te sturen. Daarom doe ik zoveel mogelijk zelf want die "heating engineers" .... nemen het niet zo nauw.

    Volgens mij heb ik het gefikst. Geen vreemde geur meer en de rook uit de schoonsteen is kleurloos. Vanmorgen was het nog duidelijk wat donker.

    Ja ik laat nog wel een professional langkomen als ik 1 kan krijgen.

    Alles natuurlijk gedaan volgens de handleiding
     
    Probleem is dat ik dan de afstand van de electrodes tot de verstuiver na het uitwisselen moet instellen.
    1731846828130.png
     
    ja heb ik gevolgd, ik heb de manual gedownload (in 2 talen). Het lijkt in orde nu maar ik laat nog wel iemand met meet apparatuur langskomen. Rook is nu kleurloos tot wit, geen geurtjes meer. Volgend jaar misschien een heel nieuw systeem.

    die menginrichting zat dus gewoon los .... (zie pijl). Was die zeker vergeten vast te draaien
    weis2.jpg
     
    ik heb nog 1 vraag. Omdat de stookolie slangen naar de Weishaupt brander een andere grote thread connectie hadden en hij geen crossover bij zich had heeft hij een heel ander filter geplaatst. Een SPXFLOW TIGERLOOP Combi 3. Werkt goed alleen heeft beun de haas het slordig gedaan want het lekt bij de connectie van koper buis naar filter. Het lekt niet veel (2 a 3 druppels per nacht) maar genoeg om een mazoutlucht in het huis te krijgen.

    Ik kan niet goed zien of het nu lekt bij de knelkoppeling of bij de threaded connectie aan het filter. Bij de thread connectie heeft hij thread sealing tape gebruikt zo te zien. Mag dat wel bij gebruik van stookolie?

    De koperbuis is 10mm en volgens mij is de thread grote aan de tigerloop 1/4" female.

    iemand advies hoe dit best op te lossen? Bij de normale bouwmarkt hebben ze enkel spul geschikt voor water en gas. Waar koop ik een geschikte connector? Of gewoon de huidige connector lost maken en opnieuw aanbrengen?

    bedankt

    oilfilterconnection.jpg
     
    nee ik denk dat het niet 1/4" is maar 3/8" female thread aan de tankzijde van de Tigerloop Combi 3

    denk dat ik zoiets nodig heb:
    connector

    ik vraag het wel even aan SPXFLOW. Als iemand het weet hoor ik het graag
     
    1731934067332.png

    Olie leiding is meestal van zacht koper en dan is een knelverbinding niet ideaal. Een flare is de betrouwbaarste methode maar fittingen met kunststof ring het makkelijkste. De fitting die er zit zou ik proberen iets strakker aan te draaien, vervangen kan altijd nog.
     
    bedankt. Ja ik weet niet zeker of het een knel fitting is of een flare. Aan de vorm van de moer te zien mogelijk een flare fitting. Ik denk dat jou bijgevoegde foto klopt.

    Ik was bang het open te draaien omdat voor zover knelfittingen voor water aangaat je dan vaak een nieuwe erop moet zetten (die ik niet heb momenteel). Maar een flare fitting kan je volgens mij wel gewoon open draaien (meerdere keren gebruiken).

    Voor zover ik kan vinden is de female thread van de Tigerloop filter een rechte thread (niet taps). Wat voor sealing tape mag je daarvoor gebruiken? Heb je misschien een merk of naam? Lastig info over te vinden (blue teflon?).

    Wat betreft vaster draaien dat kan alleen met de flare (of knel fitting) mijn inziens. Als ik die andere wil aandraaien moet ik eerst de flare connectie losmaken. Ik denk dat ik het even uitstel tot volgende week omdat ik gasten krijg en als de verwarming dan niet werkt heb ik een probleem. Die flare heb ik al wat aangedraaid maar die zat eigenlijk al helemaal vast. Die ander heb ik niet geprobeerd nog omdat ik dan dus eerst die flare fitting moet losmaken.
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
    or Log in via
    Back
    Bovenaan Onderaan