Weideberegening uitrekenen

BartS

  • #1
We hebben een wei voor de paarden van 89x45m. Zandgrond.

Ik wil een beregening aanleggen, maar vraag me af waar te beginnen met het berekenen van de mogelijkheden, capaciteiten etc.

Het liefst zou ik 4 sectorsproeiers tegelijk laten draaien, met een bereik van 15 meter elk. Dat betekent dan één keer per dag de hele boel verzetten, om in 2 nachten de hele wei een flinke dosis water te kunnen geven. Dat er dan een paar hoekjes niet meegenomen worden, neem ik op de koop toe:

Knipsel.PNG

De put komt bij de rode stip.

Waar moet ik beginnen met rekenen? Ik neem aan dat ik eerst de capaciteit van de put (die moet nog gespoten worden) moet uitvinden? Is er misschien een rekenprogrammaatje of Excel-sjabloon waar ik de gegevens kan invullen om één en ander uit te werken?

Of gaat dit op gevoel, en trial and error?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Vriend van me werkt bij een grote speler op dat gebied als monteur en maakt zelf ook wel zulke installaties. Hij rekent en tekent e.e.a. altijd uit op papier .

Je begint met hoeveel water je nodig hebt, dus de specificaties van de sproeiers erbij pakken. Daarop baseer je zowel pomp als put.

Wat is het budget? Hoe hoger het budget, des te groter je kunt dimensioneren en des te meer vierkante meters kun je beregenen per uur.

15 meter haalt een sectorsproeier al snel, want jij tekent het als de diameter zo te zien. Dus hij sproeit maar 7.5 meter en dan in het rond. Een meter of 10 halen de kleinere sproeiers al snel dus 20 meter in het rond. Meer is ook prima mogelijk.

Maar goed, ik weet niet of ik voor 4 sectorsproeiers zou kiezen. Ik zou wellicht voor een flinke sproeier/kanon gaan met dikke slang (zeg maar een brandweerslang) of wellicht zelfs een kleine haspel. Dat werkt helemaal super. Hangt ook weer allemaal af van het budget.

4 sectorsproeiers laten draaien voor 15 meter lukt vaak al wel met een kuub of 6 per uur. Dat haal je al wel uit de doorsnee put en heb je ook geen overdreven grote pomp voor nodig.

Neem wel een bronpomp, bespaart je een hoop geklooi met aanzuigen en daarmee samenhangende problemen.
 

BartS

  • #3
15 meter is de straal, niet de diameter.
Dus ik begin aan de andere kant. Bij de sproeiers.
Hoe kan ik de capaciteit van de put beïnvloeden? Diameter van de buis? Lengte van de filter buis?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Capaciteit van de put ligt vooral aan hoeveel water er in de betreffende laag grondwater zit en hoe snel dit steeds naar de put komt. Een lokale partij die bij jou in de omgeving vaker putten maakt weet vaak wel uit ervaring hoe diep je moet gaan voor voldoende water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu