Waterzijdig inregelen CV - Ferroli Megadens 4SHR 126

Marco1979

 • #1
Apparatuur:
- Ferroli Megadens 4SHR 126
- Modulerende themostaat Honeywell

Waarom waterzijdig inregelen?

De woonkamer voelt onbehagelijk bij een temp van 21 graden terwijl de overige radiatoren en ruimten erg snel warm worden.

Wat heb ik al gedaan?
Aanvoertemperatuur op 70C gezet en thermostaat vragend. Thermostaatknoppen verwijderd, alles stond open (standje 6). De aanvoerende leidingen worden heel heet, maar ik meet met de infraroodcamera op een stuikje PVC tape maar een temp van 20-30C. De delta T is vervolgens meestal maar heel laag.

Mijn vragen aan jullie?
1. Hoewel de aanvoertemperatuur op mijn CV is ingesteld op 70C, lijkt de daadwerkelijke aanvoertemperatuur lager. Komt dit omdat mijn thermostaat moduleert en voor een lagere aanvoertemperatuur zorgt?
2. Bij een lagere aanvoertemperatuur is ook een lagere delta T te verwachten. Moet ik gewoon inregelen op deze lage delta Ts?
3. Heeft het nog zin om de pompsnelheid aan te passen, zo ja hoe doe ik zoiets?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bernhard

  • #2
  Waar meet je die lage temperatuur? Zet alle radiatorenventielen dicht, behalve de ventielen in de woonkamer. Worden dan de radiatoren in de woonkamer wel helemaal warm? Op het ventielhiuis zit bij de meeste ventielen een instelring. De instelring kan je naar voren trekken en draaien. Er zijn ook tabellen van de fabrikanten. In deze tabellen kan je de waarde/getal zien waarop het ventiel moet ingesteld worden. De instelwaarde is afhankelijk van de grootte van de radiator.
  Meestal moeten de ventielen ca 70-90% worden ingeregeld.
  De radiator met de grootste afmeting, meestal in de woonkamer, moet helemaal open staan. bernhard
   

  Marco1979

  • #3
  De temperatuur meet ik op de aanvoerende buis van de radiator. De afvoerende is hooguit 1-2 graden lager.

  De radiatoren in de woonkamer worden wel warm, maar als ze lekker warm zijn, dan zijn de radiatoren in de hal en badkamer veel te warm geworden.

  Deze ventielen zitten onder de thermostaatknoppen.  Aanvankelijk stonden ze allemaal open op stand 6. Ik heb ze met een sleutel meer open of dicht gedraaid om rond een gemiddelde delta T uit te komen. Deze was overigens maar 1-2 garden Celcius terwijl je toch bijna 20 zou moeten kunnen behalen?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Je meter deugt niet of je meet verkeerd.
   

  Marco1979

  • #5
  Ik heb een IR meter van eBay die op tweakers wordt geadviseerd. Deze meet mijn handtemperatuur 35 graden wat wel ongeveer moet kloppen. Ik heb zoals op tweakers geadviseerd zwarte PVC tape op de leiding geplakt en meet daar op.

  Lijkt toch te moeten kloppen?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #6
  Toch gaat het fout.
  1a2 graden verschil tussen aanvoer en retour bestaat bijna niet er is dan totaal geen afgifte tenzij je al hele lage temperaturen stookt, en dat strook niet met de hete leidingen.

  Dus of je maakt een meetfout (spiegelende oppervlakten), de boel is verkeerd aangesloten(aanvoer retour verwisseld).
  Dat je een IR thermometer gebruikt betekend niet automatisch dat je ook nauwkeurig bezig bent en het juiste meet.
   

  Bernhard

  • #7
  Stand 6 is dat op het ventiel of bedoel je op de knop?
  Maak een foto van de kop van het ventiel. Op de kop van het ventiel moet een instelring zitten. Bij het inregelen de thermoknoppen verwijderen. Thermostaat op bv 30grd instellen, ketel op 60grd. Na 15min. alle retourtemperaturen meten. De radiatorventielen inregelen/knijpen met de hoge retouttemperaturen. Deze handeling een aantal keren herhalen tot de retourtemperatuur bijna gelijk is, 2-3grd. Tijdens het meten en inrgelen moet de aanvoertemperatuur continue op 60grd blijven staan.
   

  Marco1979

  • #8
  Stand zes op het ventiel onder de thermostaatknop. Als ik deze terugschroef, wordt de radiator geknepen. Ik heb de aanvoer op de CV op 70 graden ingesteld maar weet niet of de thermostaat dit overruled.
   

  Bernhard

  • #9
  Lees je wel het hele verhaal. De ventielen met de hoge retourtemp moet je inregelen bernhard
   

  Marco1979

  • #10
  Dat begrijp ik juist heel goed. Het probleem is volgens mij dat de metingen niet kloppen. Ik richt de rode laser van de IR op een klein stukje PVC tape op de aan- en afvoerende buis. Dan meet ik heel lage temperaturen. Als ik op het wit van de radiator zelf mik, dan is deze veel warmer.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #11
  Lees de manual van je IR thermometer, hoe groot is de meetspot?

  Ik heb het idee dat je een deel van de achterliggende muur mee meet en dan gaat het gemiddelde onderuit.
   

  Marco1979

  • #12
  Klopt! Ik heb PVC tape bijgeplakt zodat het oppervlak groter wordt en houdt nu de IR meter opening tegen de tape. Dan worden hogere temperaturen gemeten.

  Mijn CV heeft een modulerende pomp. Kan ik deze verlagen als de leidingen gaan ruizen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu