Dat is een elektrische 'aquastop'. Een waterstop, die ervoor zorgt dat bij interne lekkages in de wasmachine, maar ook bij breuk in de water toevoerslang, de watertoevoer aan de kraan wordt afgesloten.
Daartoe is de toevoerslang dubbelwandig uitgevoerd. Als de binnenste slang knapt, loopt het water door de buitenste slang naar de bodemplaat van de machine. Die bodemplaat is bij deze soort machines dus zodanig uitgevoerd, dat hij water opvangt indien die slang daar aanleiding toe geeft, maar ook indien er binnen in de machine iets lek raakt. Dat kunnen slangen zijn of machine-onderdelen (bijv. de kuip of de afvoerpomp). Op de bodemplaat bevindt zich een vlotter met schakelaar.
Jouw nieuwe machine heeft die voorziening blijkbaar niet. Is op zich geen ramp, maar je hebt wel een probleem indien de machine op een etage staat, waardoor bij lekkage van die machine water naar een etage eronder loopt en daar schade aanricht. Staat de machine op een waterdichte vloer, dan zal eventuele schade vanzelfsprekend wel meevallen.
Ik weet, dat in Duitsland verzekeringsmaatschappijen geen door lekkage aan wasmachines veroorzaakte schade vergoeden, dus wordt uitgesloten in de inboedelverzekering. Hoe dat in nederland zit weet ik niet, zelf heb ik er steeds op gelet inderdaad een wasmachine met elektrische aquastop aan te schaffen, want machine staat op zolder.
Het is niet mogelijk de slang over te zetten naar een andere machine zonder aquastop. De aquastop wordt namelijk elektrisch aangestuurd door de besturing van de (oude) machine en de nieuwe heeft dat niet.
Wel zou je kunnen overwegen een mechanische waterstop tussen kraan en slang te schroeven. Daar stel je (ruwweg) het per wasbeurt te gebruiken aantal liters water op in en de waterstop reageert met afsluiten indien dat aantal (grof!) overschreden wordt. Moet er wel bij zeggen, dat die dingen vaak niet betrouwbaar werken. Je hebt ingeval van een lekkage in elk geval toch nog heel veel water op de vloer (een systeem met elektrische waterstop lekt in principe niets) en soms sluit dat ding af terwijl er niets aan de hand is. Gevolg: water wordt gevraagd, inlaatventiel krijgt spanning maar er komt geen water. Daardoor kans op schade aan het inlaatventiel, want dat wordt niet gekoeld door erdoorheen stromend water.
Een ander alternatief is een lekbak onder de machine, met daarin een watersensor als onderdeel van een waterbeveiliging, die verder
identiek werkt aan de elektrische aquastop. Daar heb ik geen ervaring mee, maar weet dat ze hier vroeger wel eens aangeraden werden door één van de witgoedspecialisten. Is lang geleden, geen idee of zoiets nog verkrijgbaar is.