Waterontharder installeren.

Nick wood

  • #1
In mijn vorige project over de badkamer hebben we het gehad over de hardheid van het water en waterontharders.

Zie topic:
Italiaanse inloop douche.

Of, om in dat topic direct naar de discussie over de hardheid van het water te gaan:
Waterontharder.


Enfin, naar aanleiding van die discussie heb ik een waterontharder gekocht, deze is het geworden.



We hebben nogal wat capaciteit nodig en dit was degene die daar het beste bij past.

Ik ben zover om het ding te installeren en daarvoor heb ik dit plekje uitgekozen in onze achterkeuken. De ontharder moet waterpas geïnstalleerd worden dus heb ik eerst een vlonder gemaakt en waterpas op de vloer gezet. De vloer is zelf verre van waterpas, het is in feite de originele rotsgrond zonder enige vorm van afwerking.



Wat heb ik nog meer nodig? Uhh, de inkomende waterleiding. Deze is aan de standleiding met ty-raps vastgebonden, de zwarte duimsdikke slang.



Eveneens zijn een geaard stopkontakt en een afvoer nodig.



Ja, ook aanwezig.

Hier staat de installatie los op zijn uiteindelijke werkplek.



Morgen eens kijken of ik het zonder veel problemen kan aansluiten.

PS: Indien er mensen zijn die geïnteresseerd zijn in technische specificaties, de werking of hoe je een waterontharder voor eigen gebruik kunt selecteren moeten dat in dit topic even aangeven. Ik zal mijn best doen om alle vragen te beantwoorden.
 

Ambidexterity

  • #2
Ik ben ook aan het rond kijken voor een waterontharder, het is een beetje moeilijk omdat het een traject is waar ik nog niet veel vanaf weet. Er zijn veel soorten en maar weinig reviews van mensen omdat niet iedereen zo'n ding hebt staan. Over een wasmachine bijvoorbeeld is er genoeg te vinden.

Op dit moment hebben wij zo'n systeem met filter en zuiverings-zout met een beetje een niet correcte naam, ik mag hier geen merken noemen maar een beetje vrij vertaald heet het "geen kalk". De naam geeft de illusie dat er geen kalk meer in het water zit, in werkelijkheid blijf alles in het water. De kalk deeltjes worden geneutraliseerd door de zuiverings-zout. Ondanks de foute naam ben ik er aardig tevreden over, maar niet volledig. Als het water boven de 65graden uitkomt dan wordt de zuiverings-zout weer teniet gedaan en dat is weer jammer.

Als ik zo naar je foto's kijkt, dan is je set aardig fors. Ik weet nog niet welke capaciteit wij nodig hebben, maar ik had gehoopt dat deze in het keukenkastje paste, maar ik denk nu dat ik een andere optie moet overwegen.

Al bij al een interessant project.
 

Nick wood

  • #3
Morgen ochtend vertrek ik vanuit zuid-west Frankrijk (bij Angoulême in de buurt) naar Nederland (Assen) om een auto te kopen (BMW 330Ci), over 3 dagen ben ik weer terug en zal dan een uitgebreid antwoord op je vraag geven. Ik hoop dat je dat geduld kunt hebben.

In de tussentijd zijn er op dit forum mensen die het veel beter weten dan ik, daar heb ik ook veel van geleerd en misschien haken ze wel in op dit topic.

Het is eigenlijk een simpel rekensommetje om te weten welke waterontharder voor jou geschikt is, daarbij, zo te lezen uit je bericht, heb je niet helemaal begrepen hoe ze werken. Ook dat zal ik dan uitleggen. Wat ik alvast kan zeggen is dat een waterontharder in de aanvoerleiding van het huis geplaatst moet worden, dus nog vóór dat het water verwarmd wordt. Waterontharders werken het liefst met koud water, boven de 35 graden is geen optie.

In het algemeen, mijn waterontharder wordt (vanwege het voorgaande) morgen nog niet aangesloten. En zo zijn er altijd andere dingen in het leven welke een bepaalde prioriteit hebben. Ik zeg, tot over 3 dagen, dan ben ik weer terug. Hopelijk met een prachtige BMW, dat wordt dan de 4e BMW in mijn verzameling van inmiddels 10 speciale auto's.
 

Nick wood

  • #4
Goed, ik ben weer thuis na ruim 2400km gereden te hebben en die BMW heb ik gekocht.

Terug naar de orde van de dag, waterontharders.

Op de eerste plaats de werking:

Een waterontharder onthardt het water door middel van kristallen die in het ding zitten, het zout wordt alleen gebruikt om die kristallen weer te reinigen. Als het goed is gebeurt dat 1x per 6 á 7 dagen. De kristallen filteren (als je het zo mag noemen) het water en halen de kalk eruit. Boven de 30 graden is de werking zo goed als nul, zoals ik in mijn voorgaande bericht al heb aangegeven willen waterontharders koud water hebben (tussen de 5 en 25 graden). Het ding zal werken met een maximale temperatuur van 50 graden maar verwacht er dan geen wonderen van.

Om te berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt het volgende:

Neem een emmer van 10 liter, laat deze vollopen en meet de tijd die nodig is om die 10 liter uit de kraan te laten komen.

Voorbeeld:

Zeg dat het 50 seconden duurt, dan deel je die 10 liter door 50 en vermenigvuldig het resultaat met 60. Zo krijg je de opbrengst per minuut. (in dit voorbeeld (10/50)*60 = 12 liter per minuut). Je moet weten hoeveel kubike meter per uur er nodig is om het hele huis van kalkvrij water te voorzien.

Dus, op de eerste plaats vermenigvuldig je die 12 liter met 60 (minuten) om het aantal m3 per uur te krijgen.

In dit voorbeeld 12*60=720 liter wat overeenkomt met 0,72 m3 per uur. (1000 liter = 1 m3.) Dan moet je even nagaan hoeveel gootstenen/wastafels je hebt, tel die bij elkaar op. Het bad/de douche telt ook voor 1, toiletten tel je niet mee.

Stel dat je 3 wastafels/gootstenen hebt en 1 bad, dan vermenigvuldig je de 0,72 m3 met 4, om het totaal van het aantal water-aftappunten te berekenen. In dit voorbeeld dus 4*0,72= 2,88 kubike meter water wat de ontharder maximaal aan moet kunnen.

Ik heb het dan niet over het wastafeltje in het toilet, dat behoeft in verhouding zo weinig water dat het niet meegeteld hoeft te worden. Let ook op als je een tuin hebt en een buitenaansluiting om de tuin te sproeien en de auto te wassen, dat verbruik hoeft niet via de ontharder te lopen wat de benodigde capaciteit positief beïnvloedt.

Daarna ga je met deze gegevens op zoek naar een geschikt apparaat. Het moet (in dit voorbeeld) minder dan 3 kubike meter aan kunnen.

Persoonlijk ben ik geneigd om te zeggen dat 2,5 m3 voldoende is omdat eigenlijk nooit alle water-aftappunten tegelijk open staan.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt om te bepalen welke waterontharder het beste bij jouw situatie past.

Ik moet nog even Ronny bedanken, een gerespecteerd lid op dit forum die mij de links heeft gegeven waardoor ik dit allemaal weet. Dus.... alle dank of bewondering voor het voorgaande verhaal zijn voor Ronny. :cool:

Ik ben niet heel diep in de materie gedoken in dit bericht, er zijn sowieso nog meer dingen waar je rekening mee moet houden.

Ik heb waterontharders gezien die per regeneratie (het schoonmaken van de kristallen met het zout) 140 liter water door de afvoer spoelen. Indien dat elke 6 dagen gebeurt gaat de waterrekening volgens mij behoorlijk omhoog. Hou daar dus ook rekening mee.

Het is onmogelijk om alle soorten en technische details op te schrijven maar het internet is je vriend wat dat betreft. Als je weet wat je qua capaciteit nodig hebt kan je gericht zoeken en hopelijk weet je nu waar je op moet letten.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Graag gedaan, daar doen we het voor.
Ik heb dit jaar ook een waterontharder geïnstalleerd, en die werkt ook nog prima.
We testen het water ongeveer elke maand, en de ingestelde resthardheid is altijd hetzelfde.
 

Tom1985

  • #6
Wij zijn thuis al een half jaar trots eigenaar van een waterontharder gekocht bij reclame niet toegestaan - mod, ik denk de nieuwere versie van het model dat Nick heeft staan, . Wel iets kleiner maar voldoende voor ons 4 persoons huishouden. Hier zijn wij destijds goed geholpen, wij zagen door de bomen het bos niet meer:) De uitleg van Nick sluit ook redelijk aan bij de verkoper destijds, dat kun je ook al als goed referentie punt gebruiken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu