Waterglas om optrekkend vocht tegen te gaan

Toadstool

  • #1
Hallo,

Om optrekkend vocht tegen te gaan heb ik (natrium) waterglas om de muur mee te injecteren. Nu heb ik de volgende vragen aangezien hier op internet vrij weinig te vinden is:

- Klopt het dat het verstandig is om eerst wat kalkwater in de boorgaten te laten lopen zodat het waterglas beter werkt? (het betreft een oude muur, ongeveer 100 jaar oud)

- Moet ik het waterglas verdunnen met water, of onverdund in de boorgaten laten lopen?

- Wanneer ik het oppervlakte van een muur behandeld met waterglas, kan ik hierover stucen met stucmortel of hecht dit dan niet meer goed?

Alvast bedankt voor de tips!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Uw 100 jaar oude muur kampt met een ander probleem: het optrekkende vocht wordt veroorzaakt doordat de glazen / of mica plaatjes tussen de staalfundering en de muur gebroken zijn. Dit kan natuurlijk na 100 jaar door trillingen / verzakking enz.

Glas??? Jawel, 100 jaar geleden gebruikte men dit ( of mica ) om een waterdichte kering te verkrijgen tussen trasraam ( harde steenklinkers ) en eensteensmuur. Men mengde het ook door de metselspecie om zodoende een waterdichte kering te verkrijgen. Maar ook specie wordt na 100 jaar poreus...

Het is dus maar de vraag of waterglas dit probleem gaat stoppen. Het is ook mede afhankelijk van het grondwaterpeil: staat dit laag dan heeft waterglas redelijk succes.

Overschilderen vam waterglas is niet aan te bevelen. Het silicaat is keihard en ondoordringbaar, dus hechting laat te wensen over. U dient een proefvlak te maken om te kijken of de verf voldoende hecht
 

Toadstool

  • #3
Misschien handig om te weten dat het een oud dijkhuis betreft en het om een tussenmuur gaat naar de buren. Het huis heeft geen kruipruimte.

Deze muur is jaren lang (denk zo'n 17 jaar gezien de datum die op de gipsplaten stond) afgewerkt geweest met gipsplaten waarachter een plastic grondzeil zat om het vocht tegen te houden. Zeer vervelend omdat het vocht zo dus opgesloten zat. Tussen het zeil en de muur zat nog een oude stuclaag die je er met de blote handen zowat af kon trekken, zo los zat het.
Vooral onderaan was het een zeer natte muur, heeft al een paar maandjes kunnen drogen.

Ik heb inmiddels al gaten geboord om de 10/15 centimeter van 22 mm diameter.

De muur wil ik niet schilderen, maar afwerken met stucmortel. Ik vroeg mij af of ik naast het injecteren ook nog de muur in de waterglas kan zetten en hieroverheen kan stucen.

Groetjes,
marco
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Wat ik al schreef: optrekkend vocht wat men dus, naar nu blijkt, probeerde te weren met plastic.

Je doet dus aan symptoombestrijding wat hopelijk goed uitpakt. Als je gaat stucen kunt je ook zand/cement gebruiken ipv een gipsproduct - wat alleen maar meer vocht aantrekt - en daar het waterglas doormengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu