Water tussen twee lagen bitumen zonder lekkage

RobG

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag: er staat water op 3 plekken tussen de onderlaag en 6 jaar geleden nieuw aangebrachte bovenlaag bitumen. Vooral vlak aan de dakrand bij de opwerking.
De bovenlaag is niet op alle plaatsen volledig goed vastgebrand, of is weer losgelaten. Wellicht twee verschillende soorten bitumen? Of haastig gebrand om gas te sparen? Het lijkt ook dat de bovenlaag geen gaatjes of scheuren heeft. De onderlaag is dus waterdicht.
De loodflappen aan de muurzijde zaten los, die heb ik onlangs verwijderd en nieuwe ingemetseld. Daar kan dus vocht vandaan zijn gekomen.
Maar wellicht ook via de daktrim aan de rand. Deze was niet afgekit en de rand loopt iets naar binnen, waardoor het water in de daktrim lijkt te zijn gelopen.

Lijkt dit aannemelijk? Ben geen expert namelijk ;-)
En hoe kan ik dit oplossen?
Heb al 1 plek opengesneden en water eruit geperst, daarna dichtgekit. Maar door het regenachtige weer is de kit gaan weken en daarna is er volgens mij weer water ingelopen.
Is het een optie in het voorjaar de hele rand eraf te snijden zodat al het water weg kan en dan nieuwe randstukken aan te brengen?
Loop er al een tijd over te piekeren en vertrouw dakdekkers een stuk minder. Veel erover gelezen, maar ik durf die eerste stappen niet te zetten zonder wat advies van ervaringsdeskundigen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
We zijn hier gek op plaatjes kijken :P Dus met wat foto's is het gemakkelijker te beoordelen hoe het er uit ziet en wat er aan te doen valt.
 

RobG

  • #3
7a5b968c-861e-4870-bf18-074b022ca6ca.JPG
f84cf407-392f-480a-9abc-2d6b94c7ac61.JPG
 

RobG

  • #4
dit is alles waar ik nu een foto van heb.
1; vocht nadat ik een snede erin had gemaakt
2: dag na afkitten was de rand vanaf daktrim naast de kit droog en vanaf het nog niet gekitte gedeelte nat
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er is een nieuwe laag aangebracht. Bedoel je overlaagd, dus de oude dakbedekking is blijven liggen. Is de daktrim ook vervangen? Ligt er isolatie onder de oude dakbedekking zo ja schuim of wol en deze is ?cm dik.
 

RobG

  • #6
Nieuwe onderlaag en nieuwe bovenlaag. Al durf ik het niet met 100% zekerheid te zeggen want ik ben er niet de gehele dag bij geweest. Maar er is oud materiaal afgevoerd.
Alles zou er afgehaald, plaatwerk waar nodig hersteld worden. Dus ik ga er wel van uit. Daarnaast was er toen lekkage, en aangezien die er nu niet is nu er water tussen staat moet het wel haast allemaal vervangen zijn.
Daktrim twijfel ik aan. Mijn gevoel zegt dat de lekkage daar vandaan kan komen, en voorheen misschien nog bij de loodflappen die ik heb vervangen en goed ingemetseld heb. Er ligt geen isolatie onder. Ik heb nog een paar foto's gemaakt, al lijkt het daar gewoon een prima dakje op. Er zijn van de 5 stroken bij 3 stroken aan het eind (laatste halve meter) richting dakrand en daktrim waterreservoirtjes ontstaan.

Hoe zou water bij de daktrim naar binnen kunnen lopen? Heb hem voor de zekerheid rondom helemaal afgekit.
Ik heb alleen nog niet een ultiem idee hoe ik dit aan ga pakken. een dakdekker zal vast zeggen; alles eraf. Maar gezien de nog maar 6 jaar liggende bitumen en het feit dat er geen geld is zou ik graag wat tips krijgen. Ook al is het voor tijdelijk of een aantal jaar.
 

RobG

  • #7
Ik heb vanmiddag even wat fotos genomen. Op de laatste bijvoorbeeld zie je de meest linkerbaan.
Links op die baan staat water, rechts staat ie bol van water wat eronder/ertussen zit.

IMG_0046.JPG IMG_0053.JPG IMG_0066.JPG IMG_0069.JPG IMG_0070.JPG IMG_0072.JPG IMG_0073.JPG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat voor een ruimte is het onder het dak. Verwarmd of onverwarmd.
Er ligt dus een dakvloer van houten planken of platen. Daar is een nieuwe onder laag op gemaakt en daarop weer een nieuwe toplaag gebrand. Er ligt geen isolatie op de dakvloer.
Lekkage bij de daktrim komt vaak voor. Het horizontale deel van de dakopstand ligt niet goed op afschot dus naar de buitenzijde van het dak of er zit een rug in de dakbedekking waar deze naar beneden wordt gebogen.
Als de inplakruimte van de daktrim goed is gevuld met een bitumenkit zal daar geen water onder de dakbedekking kunnen komen.
Kan je er nog achterkomen hoe het dak precies is gemaakt.
Het beeld bij foto 72 lijkt dat er met PUR lijm is gewerkt.
De dakbanen van foto 70 wat was daar aan de hand.
Daktrim  bult in randstrook .jpg
 
Laatst bewerkt:

RobG

  • #9
Er ligt warme ruimte onder. Plafond daarna glaswol en folie. 14 jaar geleden aangebracht.
Ik kan dat helaas niet achterhalen. Bedrijf bestaat niet meer. Anders had ik ze aansprakelijk gesteld.
Wat betreft de daktrim. Daar kan ik denk ik alleen achterkomen door hem eraf te halen?
Op foto 72 zie je op voorgrond een iets hoger derl van het dakje. Beetje hobbels omdat daar pijpen van badkamer hebben gezeten. Dat gaat over in het lagere gedeelte. Op foto 70 zie je een dakbaan die ik heb opengesneden(linksboven) . Om te kijken wat er nou precies aan de hand was. Krijg hem alleen niet goed dicht. Kit droogt niet genoeg met dit weer denk ik.
Bestaan er wonderpriducten die zo n inkeping weer goed waterdicht maken? Of moet het ineen later stadium gepatcht?
 

RobG

  • #10
Als ik op mijn gevoel afga is de daktrim het probleem. Die dakrand staat ook iets naar binnen waardoor er bij harde regen altijd water in de daktrim kon lopen. Als dat zoals jij zegt slecht gekit is , dan kan hethaast niet anders. Lijkt me stug dat er op vier plaatsen tegelijk lekkage ontstaat in vrij jong bitumen toch?
Al kan ik het helemaal mis hebben natuurlijk.......
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
De inplakruimte van een daktrim wordt over het algemeen niet gekit door een dakdekker. Het binnendringen van water zou dan ook opgelost moeten zijn.

Ik hoop voor je dat het zo is, van binnen naar buiten. Plafond, dampdichte folie, isolatie met een openruimte tussen dakvloer. Belangrijk is dat die openruimte met buitenlucht wordt geventileerd.
Omdat de ruimte eronder verwarmd wordt zou ik eerst een inspectie uitvoeren wat er te zien is tussen de isolatie van het plafond en onderzijde van de dakvloer. Die ruimte moet geen sporen van nattigheid hebben. Soms kan je via een centraaldoos in het plafond wat wijzer worden.

Omdat het binnen niet lekt en je ziet toch water in de dakbedekking komt dit van onderaf. Het vormt zich tussen de waterdichte bitumen lagen onderling. Er is verschil tussen damp-en waterdicht.
Een warmtestroom met daarin een deel vocht gaat van binnen naar buiten. In de holle ruimtes zal het deel vocht, damp, condenseren en er vormen zich plasjes met water tussen de lagen. In de zomer zou het weer kunnen drogen maar dit natuurlijke proces heeft, of het wel of zal drogen te veel parameters.
Onder het complete dak, dus die vierplekken, kan dit ontstaan.

Inderdaad 6 jaar is jong. Als je het idee hebt, de daktrim kan het niet meer zijn en de conditie onder het dak is zoals het hoort en het lekt niet zou ik de situatie nog even aankijken.
 
  • Like
Waarderingen: RobG

RobG

  • #12
Hartelijk bedankt voor het meedenken en de goede adviezen.
Ik ga proberen via de centraaldozen te ondervinden of het vochtig is.
Mocht dit zo zijn mag ik dannog even contact met je zoeken?
Nog 1 klein vraagje: waarmee kan ik die snee in de bitumen die ik heb gemaakt het best dichten? Gebruik nu aquaplan kit. De duurste versie. Maar wellicht zij er veel betere producten of misschien andere methodes? Heb het nu voor de tweede jeer gekit. De eerste keer ging het open omdar de kit niet goed kon uitharden en week werd. Of is patchen de enige oplossing.
Nogmaals dank voor de hulp.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Graag als we nog wat horen van je.
Weet je zelf brand ik daar een stukje dakbedekking op. Kan ook me een fohn die 600 gr. hete lucht kan maken. Smeerbaar zou ik niet snel gebruiken zeker niet als er een scheur in de dakbedekking zit. Ga buurten bij een loodgieter die heeft vast wel iets staan voor je.
 

RobG

  • #14
Ga ik doen als het goed weer wordt. Mijn zwager heeft een brander, dus dat komt goed. Fijn zo’n site als deze Thx.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu