Wat voor steensoort is dit? (foto)

Charliefox

 • #1
We zijn de bovenverdieping aan het wijzigen. Er moeten o.a. twee deurposten komen. Zie voor de positie de rode lijnen. Ik ben nu aan peinzen hoe de opening erin te krijgen voor de rechter deurpost.

Slijpen kan, of zo'n cirkelzaagapparaat huren (met water), maar geeft allebei een onwijze bende. Ik dacht nu aan handzagen. Wat voor materiaal is het nou waar die muur uit bestaat? En wat zijn de afmetingen van zulke blokken? Is dat spul enigszins te zagen?

Als de stelregels staan voor de beide deurposten, wil ik het geheel weer dicht bouwen mbv gipsblokken.

Ik maak overigens eerst één grote opening voor beide deurposten samen, inclusief de afstand er tussen. Die zal hoogstens iets van 30 cm worden. Op die 30 cm komt dan haaks erop de nieuwe tussenwand. Hoe ik dat allemaal ga doen qua stevigheid, moet ik nog even uitzoeken.

P.s. Muur is niet dragend en is gewoon gemetseld op een draagbalk van het huis. 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het lijkt op... Bims :wink:

  Hoe je het moet bewerken weet ik niet, maar met die term kun je vast wel een en ander vinden.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Bij sommige verhuurbedrijven zijn speciale hand-steenzagen te huur maar dat lijkt me erg lastig.
  Met een haakse slijper met diamantzaag gaat het het snelste.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #5
  Waag er een oude handzaag aan, eventueel flinke tanden eraan slijpen met een slijptol. Dan weet je het antwoord snel :cool:
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Die speciale steenzagen hebben geharde tanden. Dat red je niet met een oude handzaag... Maar proberen kan altijd :roll:

  Als je een haakse slijper gaat gebruiken, gebruik er dan een met stofafzuiging.

  Boven de opening lijken lateien te zitten. Beste tot aan de vloer erboven weghalen, om te voorkomen dat het naar beneden komt.

   

  Charliefox

  • #7
  Ik koppel even terug voor de volgende vragenstellers.

  Uiteindelijk gelukt en ging veel eenvoudiger dan ik had verwacht. Heb een gipsblokkenzaag gehaald bij "Dat zeg ik". Op de gok, want wist immers niet of het zou lukken. Machine met waterafvoer e.d. ken ik, al eens ooit in een andere kamer gebruikt, 8 jaar geleden. Was me niet goed bevallen. Veel watertroep. En slijpen idem dito maar dan voor stof.

  Dus gaan zagen met de gipsblokkenzaag en het zaagde als boter! Met de boormachine van bovenaf telkens rijtjes gaatjes geboord. Zo kon ik er telkens een laag afhalen van ca 30 cm hoog. Was zo gepiept.

  Slopen lukt me wel, maar nu nog terug :) Zie ander topic van mij.   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Vandaag dus weer wat geleerd: Nooit gedacht dat je bimsmetselwerk kon zagen met een gipsblokkenzaag, gaven de voegen geen problemen, dat is cementspecie?
   

  Charliefox

  • #9
  Haha, fijn anderen ook eens iets aan mijn postings hebben. Voel me altijd wat klunzig met de vele vragen die ik hier heb :oops:

  Nee hoor, was geen enkel punt. Zaagde er zo doorheen, wrs met een of ander lijmgoedje gedaan, hoewel ik niet weet of ze dat in de jaren 20 al gebruikten. Alleen aan de kopse kant van de muur zat specie en dat was inderdaad lastiger.

  Daarvoor een houtzaag opgeofferd met fijnere vertanding. In combinatie met een beetje "boren en raggen" met een steenboor.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu