Wat voor soort hout bestendig tegen het weer?

Vault box 114660

  • #1
In mijn vrije tijd doe ik graag aan parkour/freerunning. Ik doe dit meestal in een gymzaal maar ik zou nu ook thuis willen trainen. Ik kwam op een site terecht waar ze vertellen hoe zij een "vault box" hebben gemaakt (een "vault box" is een soort van gymnastiek/turn kast). Het probleem is dat zij er een hebben gemaakt voor in een gymzaal, maar ik heb natuurlijk geen eigen gymzaal dus wil ik het voor buiten maken.


Dit is zo'n "vault box". Ik laat de wieltjes en metalen stang aan de onderkant waarschijnlijk weg.

Op de site staat dat ze de buitenkant van multiplex (18 mm dik) hebben gemaakt en het frame aan de binnenkant van vurenhouten balken (38 mm bij 140 mm & 20 mm bij 152 mm).
Mijn eerste vraag is wat voor soort hout ik het beste kan gebruiken (multiplex, OSB of iets anders), ik zal de vault box waarschijnlijk de hele tijd buiten laten staan dus het hout moet tegen het Nederlandse weer kunnen. Het hout mag niet gaan rotten of krom trekken.
Verder probeer ik het ook goedkoop te houden.

Mijn tweede vraag is of er een goede en niet al te dure manier is om multiplex bestendig te maken tegen het weer.

Ik had zelf al gezocht voor een manier om het bestendig te maken tegen het weer maar kwam allemaal verschillende manieren tegen zoals: impregneren, waterbestendige verf, beits, jachtverf en speciale waterbestendige multiplex platen (deze platen vond ik zelf erg duur).
Ik heb zelf geen ervaring met een van de bovengenoemde manieren.

Alvast bedankt voor al uw moeite en tijd.

P.S. de site waarvan ik het ontwerp en de foto heb gehaald is wiki parkourvisions org/build/vault-box-v2 (niet meer live)
 

Andre89

  • #2
Misschien is het een idee om betonplex te gebruiken
 

Vault box 114660

  • #3
Andre89 dank u voor uw reactie.
Ik heb betonplex even opgezocht maar voor zover ik begreep is het alleen waterbestendig als je het niet zaagt of klopt dit niet?
Iik zal de plaat wel op maat moeten zagen en mogelijk de randen bijschuren.
 

Andre89

  • #4
Randen in de menieverf zetten nooit meer last van het weer
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je hebt sowieso watervast verlijmd plaatmateriaal nodig. Oók als je het schildert. Bovendien moet alle plaatmateriaal geschilderd worden (tenzij het al een beschermende laag heeft).

Als het lang goed moet blijven, is watervast verlijmd niet eens voldoende, dan heb je echt een exterieur-plaat nodig. Die zijn inderdaad stevig aan de prijs.

Het frame wat er in zit kan gewoon van vurenhout.

Let erop dat e.e.a. ventilerend en afwaterend wordt uitgevoerd.

Zoek eventueel restpartijen of tweedehands materiaal.

Hoelang moet het meegaan? Onbehandeld underlayment (watervast verlijmd) gaat ook een jaar of vijf mee buiten. Kan voor zo'n object al voldoende zijn. Desnoods in de winter er een zeil over.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu