Wat voor houtsoort is eettafel is hoe te behandelen?

Stuurjans

  • #1
Hallo mede klussers,

Wij hebben een oude eettafel van 15 jaar oud. Hij heeft inmiddels zoveel kringen enz. dat hij niet mooi meer is (zie foto's). Wij vinden hem alleen nog zo mooi dat we hem niet weg willen doen. Hij is niet te tillen zo zwaar, met 2 man echt niet te doen. Ik denk zelf aan eiken (ook vanwege gewicht). We hebben een paar vragen:

1. Kan iemand zeggen op basis van deze foto's wat voor hout dit is?

2. Wij weten niet of de tafel hoe de tafel behandeld is. Wij hebben hem regelmatig schoongemaakt met olie maar wij weten niet meer hoe hij in het verleden is afgeleverd (met olie laag of lak). Ik lees dat dit altijd belangrijk is om te weten, maar wij weten het niet. Wellicht is dit minder belangrijk als we hem toch grover willen krijgen, want dan gaat de top laag er toch af?

3. Hoe zouden we deze tafel weer mooi kunnen maken? De kleur willen we donker houden, tafel zouden we graag grover maken, is nu helemaal glad. Las op dit forum over een borstel op de boormachine en over de tafel bewerken met een staalborstel. Graag advies hoe we dit het beste zouden kunnen aanpakken?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Lijkt me teak te zijn.
Zeer goed ontvetten met st marc, doe maar twee keer met een dag er tussen.
Dan schuren met korrel 120, als het schuurpapier vol loopt is de tafel behandeld met olie, dan het ontvetten herhalen, indien nodig nog vaker.
Ik verwacht niet dat de tafel gelakt is
 

De Bob

  • #3
U wilt u tafel satineren met een borstel, deze zijn te koop/huur.
Het zijn vrij brede (structuur) borstels waarvoor u een speciale machine nodig heeft, dus beter huren voor die ene keer, of het laten doen door een fabriek die modiwood produceert, of een timmer fabriek.

U blad is doordrenkt van olie, door het lang en herhaaldelijk olieën, dat trekt er vrij diep in, dus u bent gebonden aan een product wat met/over olie kan, dat wordt dan meestal een olievernis lak.
Er blijft niet veel anders over,
maar er zijn mooie vernislakken in de handel, dus olie met een harde lak toplaag, en de structuur/tekening blijft dan behouden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe weet jij dat het blad doordrenkt is met olie?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Kan je scherpe foto plaatsen van de onderkant? Die is meestal niet meegekleurd.
Ook een scherpe foto van het kopse hout wil helpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu