Wat voor groepemkast nodig...?

Kem

  • #1
Wat voor groepenkast nodig...? ik vind ze niet echt op het internet....
alles op 230V, zo tellende in de woning al zeker 10 groepen, waar een zeer oude E-installatie in zit, zeker de meterkast...
keuken 3 tot 4 groep (overn, stoomover, vaatwasser etc..)
verder nog een groep voor wasmachine, een groep voor de droger.
een groep voor de beneden verdieping, een groep boven, garaga etc..in totaal 10 groepen, 2 op reserve. dus zou ik een groepenkast met 12 groepen nodig hebben...

klopt dat, wat is het beste (merk, type...) ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Merken noemen we hier niet maar neem een kast met 12 groepen , 3 aardlekschakelaars en een vierpolige hoofdschakelaar, makkelijk als nog eens naar 3x25A zou willen overstappen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou zeggen vraag gelijk maar 3x25 aan.
 

Appeltje

  • #4
Het verdelen van je groepen "per verdieping" is niet zo handig bij uitval van een groep (hele verdieping donker).

Als je een goede indeling maakt, kun je het meestal best wel af met 2 algemene groepen en wellicht een aparte groep voor buiten/garage. Wat handig kan zijn, is om deze buitengroep op een aardlekautomaat te zetten ipv achter de normale aardlekschakelaar. Op die manier hou je een groep die wat makkelijker een aardlek veroorzaakt buiten je normale groepen.

In dat geval zou je het met 8 groepen (4 keuken, 3 algemeen, 1 reserve), 1 aarldekautomaat, 2 aardlekschakelaars ook makkelijk redden.

Voor dat 3x25 advies ben ik wel even benieuwd wat de vermogens zijn van die oven en stoomoven.
 

Kem

  • #5
Nog even voor de duidelijkheid.
verbruikers, stoomoven, oven, wasmachine, Quooker, droger etc etc. hiervoor is de huidige meterkast (1x35A, met 7 groepen) te klein. Ik denk dat zowel aansluiting als groepenkast verandert moeten worden.
via aansluitingen.nl moet men dit aanvragen, echter wat vraag ik nu aan ? 3x25A..?.., en daarachter een groepkast van 12 groepen door installateur te plaatsen ..
 

Xr8

  • #6
Op een aansluiting van 35A kun je toch al behoorlijk wat apparatuur aansluiten. Je kunt max 8Kw afnemen. Dit is al behoorlijk veel.

Als je nieuw aan gaat vragen dan is 3 x 25A wel toereikend, in het vastrecht maakt dit niets uit. Ga je hoger dan deze waarde dan ga je aanmerkelijk meer vastrecht betalen.

Je kunt overigens ook de kast laten plaatsen in een 3 fasen uitvoering en deze eerst op de bestaande 35A aansluiten. Je kunt dan in de praktijk ondervinden of eea toereikend is voordat je eventueel kosten gaat maken. Gevaarlijk is dit in ieder geval niet.

Succes.
 

Kem

  • #7
Dank je. ik ga in ieder geval een 3x25A aanvragen via aansluitingen.nl.
gr.
Kem
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu