Wastafel maken

Martijn Boot

  • #1
Ik heb het idee om zelf een wastafel te maken. Alles wat ik een beetje mooi vind in onbetaalbaar (categorie 800,- en meer)

Heb ooit bij een of ander klusprogramma voorbij zien komen hoe het moet maar ben het vergeten en kan het niet vinden. Daarom is jullie hulp erg welkom.

Werkzaamheden volgens mij:

- wastafelvorm maken van MDF incl. kraangaten, afvoergat e.d.
- alles goed deuvelen, verlijmen en schuren
- voorbehandelen met MDF grondverf en weer schuren
- verschillende malen aflakken met ???
- afmoneteren

Is hier speciale lak voor?
Waar moet ik op letten?

kan iemand me hierbij helpen?

Al vast bedankt,

Martijn
 

Pieter Jan

  • #2
Alhoewel ik niet zou weten, waarvan je wél zelf een wasbak kunt maken, lijkt mdf me zo ongeveer het minst geschikte materiaal daarvoor. Al lijm en verf je het nog zo goed, één klein gaatje of barstje in de waterdichte laag is voldoende om water door te laten, en dan gaat dat mdf het water opzuigen, en opzwellen.

Dan zou ik nog eerder een hele goede soort watervast multiplex gebruiken, maar geen idee of dat een grote kans van slagen heeft.

Was de opstelling die je gezien hebt geen houten ombouw/blad met daarin een wasbak van staal of kunststof?
 

Martijn B

  • #3
Nope... geen andere bak. Echt een wasbakje van hout met coating/speciale lak o.i.d.

Ik vond het ook al raar en kan heel goed dat het geen MDF was maar daarom dus de post... Ik weet het neit meer en kan het nergens vinden...

Misschien is multiplex beter ofzo.. kan me zelfs nog voorstellen dat je het aan de binnenkant bekleed met een laagje epoxy o.i.d. maar geloof niet dat ze dat deden....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Een wastafel van hout, lijkt me geen goed idee.
Zoals al aangegeven, elk klein gaatje of deukje dat door de verflaag heengaat zal grote gevolgen hebben met elke houtsoort.

Of je moet de wastafel voorzien van een paar lagen polyester.

Vorig jaar op de beurs stond wel een houten ligbad, en ik weet niet meer hoeveel lagen polyester daar wel niet op zaten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Een vriend van mij heeft ooit eens een houten badkuip en wastafel gemaakt. Allemaal losse delen (houtsoort weet ik niet meer) op elkaar verlijmd in de grove vorm. Daarna oneindig lang schuren tot alle onevenheden wegwaren en vervolgens tig lagen epoxy er op. Het was wel mooi maar een hele klus voor een ervaren scheepstimmerman.
 

Obbie

  • #6
Commerciële links niet toegestaan. Moderator.
 

Remcovaneck

  • #7
Ik ben geen kenner wat houtproducten betreft, maar ik zou me zo kunnen voorstellen dat je de houten vorm(en) laat impregeneren, maar of je het product dan nog kunt schilderen/ coaten/ etc is de vraag natuurlijk.

groet.

Aanvulling :idea: :
Ik heb nog even gegoogled en als je via "impregneren hout" zoekt, blijken er diverse oplossingen te zijn, EN het hout kun je alsnog nabewerken al hoeft het niet in veel gevallen.
 

Timmy01

  • #8
Ik heb heel veel problemen gehad met een heel duur MDF wasmeubel. Het bleef zich volzuigen met vocht. Heb tot 2 maal een nieuwe gehad van de winkel. Uiteindelijk heb ik zelf een nieuw meubel gemaakt van betonplex. Dit hout word in de bouw gebruikt om betonbekistingen te maken. Het heeft een soort kunststoflaag die zich na een primer behandeling heel mooi laat schilderen. Mijn meubel hangt er nu 6 maanden en het is nog net zo mooi als de dag dat ik het maakte.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je hebt het over een badkamermeubel. Ik neem aan dat je in dat meubel een kant-en-klare waskom (metaal/kunststof/porcelein) hebt ingebouwd.

TS wil echter de wasbak zelf ook van hout/mdf/oid maken.

Hoe zit dat bij jou? De wasbak zelf ook van betonplex gemaakt?
 

Pepjo

  • #10
Dat zou ik wel knap vinden, als het een bak is met een holling en vloeiende lijnen.

Nog nooit plooibaar betonplex gezien. :D
 

Martijn B

  • #11
Nou, ik ben er dus uit dat het velen hier geen al te goed idee lijkt om met hout in de weer te gaan. Ik heb ervaring met het plakken van polyester (overigens niet op hout maar op bootjes en auto's) en zie het niet zitten om daar een hele bak van te maken...

Ik bedacht me nog dat je ook slagvast polystyreen zou kunnen gebruiken. Heb dat ooit in mijn studententijd gebruikt voor het maken van maquettes. Is te verlijmen met chloroform waardoor het "aan elkaar smelt" Ga misschien eens met wat dikke plakken in de weer...

Overigens hoeft het oppervlak niet geplooid te zijn. Je zou de bak natuurlijk in zijn geheel naar een zijde af kunnen laten lopen en er daar een soort easydrain achtig gootgeval in maken...

i.i.g. al bedankt voor alle adviezen!
 

Kees61

  • #12
Ik weet ze wel te koop, massief houten wasbakken of kommen, in allerlei houtsoorten. Je zal ze zelf ook wel kunnen maken, maar de afwerking is erg belangrijk. Je moet dan wel een speciale vorm in gedachten hebben, anders is kopen toch het beste, vind ik.
 

Adje klust

  • #13
Jongens, wat een angst allemaal!
Boten worden al jaren van hout gemaakt! Ik geef toe dat het misschien wat kwetsbaarder en ingewikkelder is dan een wastafeltje te kopen maar dan heb je wel iets wat niemand heeft....

Ik heb van dun mdf een bakje gemaakt, de inwendige hoeken met epoxyfiller netjes rond gemaakt en het geheel in de epoxy (met glasmat!) gezet. Afwerken met een tweecomponentenlak in de kleur en voila! Een wasbakkie.

Succes!
 

Adje klust

  • #14
Overigens hebben wij ook een badkamervloer van massief teak, ook iets waarvan iedereen zegt.......

Ik denk wel dat als je er dagelijks een waterballet van maakt dat het een probleem geeft maar als je de boel goed lijmt en afkit gaat het prima. Bij ons zit het er inmiddels al een paar jaar in!

Qua prijs is een tegeltje 15x15 natuurlijk wel interessanter!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu