Wasmachine: water wordt niet warm

Sandero

  • #1
Goedendag,

Ik heb een Bosch proFutura 1400 wasmachine uit 2008.
1 1/2 jaar terug reeds zelf koolstofborstels vervangen.

Nu vloog vandaag de stop er uit tijdens een wasbeurt. Het leek ook enigszins branderig te ruiken.
Alles lijkt het nu te doen, maar het water wordt niet warm en het programma wordt niet goed afgemaakt. Op 1 minuut voor het einde blijft hij steken. Los centrifugeren en afpompen doet hij wel.

Zou dit het verwarmingselement, iets met bedrading of iets anders zijn? Verwarmingselement vervangen lijkt makkelijk en relatief goedkoop. Bedrading, printplaten Enzo al weer veel duurder..

graag advies.

bedankt!

sander
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Weet je zeker dat het de 'stop' is en niet de aardlekschakelaar?

Het verwarmingselement zou heel goed defect kunnen zijn, waardoor er water in het element kan komen, hetgeen een aardlek veroorzaakt. Een echte sluiting zou bijv. voor kunnen komen indien het element tgv. een voorwerp in de wasmachine (bh-beugel of zo) stuk getrokken is.

Bepalen wat het exact is kan niet van afstand. Daartoe zul je toch zelf de machine moeten openmaken. Bij een defect (verrot) element is het vaak al aan de buitenkant te zien, maar dat hoeft niet persé.

Je kunt het element ohms meten, zou ca 25 Ohm moeten zijn. Dat zegt echter niets over de isolatie ervan (tussen element-aansluiting en behuizing). Daartoe zou een isolatiemeting gedaan moeten worden, vergt een speciaal meetinstrument (dat elke electricien zou moeten bezitten). Let op: in geen geval het element in aangesloten toestand op isolatie meten, er komt dan tot 750 V op te staan en dat is funest voor de voorliggende elektronica. Altijd de draden losmaken. Eventueel meten met de hoogste stand vban een universeelmeter kan ook wel, maar zegt niet alles, omdat zo'n meetinstrument met hele kleine spanninkjes meet.

Of bij deze machine het element aan de voor- of aan de achterkant zit kan ik niet zeggen: daartoe is het E-Nummer van de machine nodig.
 

Sandero

  • #3
Goedendag,

Het E-nummer is WAE284FONL/08 FD 8710 600359. Weet je dan hoe ik er het beste bij kom?
Het was alleen een ouderwetse stop die ik heb vervangen. aardlek was het niet.

Ik begrijp je antwoord deels.
Als ik nu het verwarmingselement meet en het is tussen de 25-50 OHM dan moet ik verder zoeken denk ik? (isolatiemeting e.d.).
Als hij geen weerstand is hij dan hoe dan ook kapot en kan vervangen het probleem oplossen?

Of kan het dan nog steeds zijn dat er een oorzaak ligt bij de printplaat of elders? Kan ik eenvoudig zien of er wat mis is met de printplaat?

Bedankt voor de moeite!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Verwarmingselement zit bij deze machine (helaas) aan de voorkant. Dat betekent dat het hele voorpaneel eraf moet en daar heb ik zelf geen ervaring mee (ben geen witgoedmonteur).

Indien de gewone stop eruit is gegaan betekent dat een 'echte' kortsluiting. Dat is een (kortstondige) stroom van meer dan 16 Ampere. Dan heeft isolatiemeting (als eerste) niet veel zin denk ik.

Ik zou normaal gesproken denken aan een onstoorfilter dat sluiting heeft gemaakt en dat daarna defect is. Dan doet de machine het na weer inschakelen (vaak) weer gewoon maar het ontstoorflter werkt niet meer. Is te zien aan een uit elkaar geplofte ontstoorfilter (in de buurt van de netentree).

In dat geval zou er echter geen verwarmingsprobleem mogen zijn. Daarom moet er iets anders defect zijn maar dat is op afstand moeilijk te bepalen.

Meten van het element kan natuurlijk altijd: is het 25-50 Ohm dan is het als zodanig goed. Een kortgesloten element is natuurlijk niet goed (maar dan zou de stop er opnieuw uitgaan). Een oneindig hoge weerstand duidt op een doorgebrand element (dat misschien tijdens doorbranden een sluiting veroorzaakte).

Vervolgens zou ik gaan kijken of er misschien iets te zien is op de besturingsprint. Een stevige schroeivlek of zo. Er zijn op de print meestal ook van die roetsporen langs de printbanen met hoge spanning te zien, dat is vrijwel altijd een onschuldig gebeuren.

Ook daarvoor geldt: detailinformatie hoe je de besturing eruit moet halen heb ik niet.

Wel kun je hier bij Bosch de explosietekeningen bekijken.

Let erop als je dergelijke informatie zoekt: het E-Nummer is niet WAE284FONL/08 maar WAE284F0NL/08. Dus de letter O na de F is een cijfer Nul. :wink:
 

Sandero

  • #5
Bedankt!
Ik ga morgen maar eens kijken wat ik aantref...:)

Zou het nog zin hebben om, net als bij de koolborstels, de machine te resetten?
Zoals hier.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Lijkt me niet. Je hebt de oorzaak van het probleem niet weggenomen.
 

Sandero

  • #7
Hoi,

Ik heb vandaag de boel open geschroefd.
Binnen in wasmachine zie ik niks geks.

Heb geen multimeter, maar betwijfel of dat meten zin heeft.
Het elektrische bedieningspaneel krijg ik slecht los. Wat ik zie ziet er goed uit, maar het stinkt. Het is precies dezelfde (enigszins branderige lucht) die ik rook na de kortsluiting.
Als ik wel meet en het verwarmingselement zou stuk zijn, dan zit het in de elektronica toch ook nog niet goed? En ik zie dat dat best een duur en lastig geintje is om dat te vervangen...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het is zeer waarschijnlijk dat er iets defect is op die print. Ik heb echter geen idee wat er precies aan de hand kan zijn. Kan een lastige klus zijn om dat uit te vinden en zonder elektronica kennis kom je niet echt ver daarmee.

Besturingsprint is meestal prijzig en... als de eigenlijke oorzaak in iets anders lag (bijv. de verwarming of het deurslot) en dat wordt niet vervangen, dan loop je zo kans dat de nieuwe print er even hard uit gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu