Wasmachine (Siemens 9123) krijgt geen water

Alieda

  • #1
Vandaag wilde ik een wasje draaien, dus was erin, machine aangezet maar er kwam geen water in. Kraan staat goed open. Het is een Siemens 9123 met bovenlader.

Heb de machine een tijd uitgezet, vervolgens weer aan maar nog geen water. Hij draait wel, pomp doet het ook want als ik er zelf water in giet gaat die wel afpompen en centrifugeren. Tot nu toe dit probleem ook niet eerder gehad, gisteren nog zonder problemen een was gedraaid.

Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Aquastop kapot of toch een ander probleem? Volgens mij lekt die niet want zie nergens water.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Alieda schreef:
Volgens mij lekt die niet want zie nergens water.
Als de machine inwendig lekt, zie je geen water, omdat dit model (voorzover ik heb kunnen opzoeken voor E-Nummer WP91230....) een aquastop systeem heeft. Als dat inderdaad zo is, zit er op de (dichte) bodemplaat een vlotter met schakelaar, die wanneer er een lekkage is, de aquastop aan de kraan blokkeert, zodat er geen water meer kan komen.

Alleen zou er dan (lijkt mij) ook niet gecentrifugeerd kunnen worden, dus zeker weet ik niet of de door jou genoemde storing inderdaad door water op de bodemplaat komt.

Er zijn echter meer mogelijke oorzaken, bijv. een defect inlaatventiel. Als het inlaatventiel defect is, zou je wel water krijgen als je een ander programma kiest:
- als het defect zich voordoet bij voorwasprogramma: kies een programma zonder voorwas
- als het defect zich voordoet bij een hoofdwasprogramma: kies een programma met voorwas.
Komt er in beide gevallen geen water, dan zou je het toch in de aquastop moeten zoeken, maar vooral in de reden dat de aquastop blokkeert (zoals hierboven beschreven).

Overigens is het ook nog mogelijk, dat er gewoon geen water uit de kraan komt, ook al staat deze open. Het zou niet de eerste keer zijn, dat een storing in een wasmachine veroorzaakt wordt door een defecte kraan. Test even de kraan: schroef de aquastop eraf, houd een emmer onder de kraan, zet hem wijd open en kijk in hoeveel seconden de emmer gevuld wordt. Een 5-liter emmer moet in ongeveer 15 sec. gevuld worden, een 10-liter emmer in ca 30 sec.

Als je de aquastop eraf hebt, controleer dan ook even of het zeefje dat daarin zit niet verstopt is. Want als die cicht zit komt er ook geen water...
 

Alieda

  • #3
Er komt wel water uit de kraan, heb de slang er al af gehad en er een emmer onder gezet. Zou de wasmachine werken met een slang zonder aquastop? Heb hier nog een slang van mijn vorige wasmachine liggen namelijk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Indien er een oorzaak is voor het blokkeren van de aquastop, dan zul je die oorzaak moeten opzoeken.
Anders bestaat er een kans op een overstroming vanuit je wasmachine.

Het vervangen van de aquastopslang zal trouwens niet zomaar lukken. Die slang zit namelijk aan de achterkant dmv. een kastje bevestigd. In dat kastje zit ook de elektrische aansluiting van de aquastop:

Achteraansluiting-299578.jpg


Heb je die zeef in de aquastop ook gecontroleerd?

Even met een zacht kwastje de binnenkant schoonmaken, je weet maar nooit.

Aquastop.jpg
 

Alieda

  • #5
Heb het deel wat aan de kraan zit al schoon gepoetst. Wil nu dat kastje aan de achterkant van de machine eraf halen maar moet dan eerst een passende schroevendraaier regelen, zit vast met 2 torx schroeven en heb helaas alleen kruiskop en inbus in huis.
 

Alieda

  • #6
Heb de aquastop aan beide kanten schoon gepoetst maar nog geen water. Ik las eens ergens dat een aquastop ook gereset kan worden maar hoe doe ik dat? Ik zie nergens een pinnetje o.i.d. dat ingedrukt kan worden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat betreft een mechanische aquastop, zoals die vaak op wat nieuwere wasmachineslangen zit.
De aquastop van deze machine heeft een elektrisch aangestuurd ventiel.
Die kun je niet met een knopje resetten.

De enige manier om de aquastop weer aan de praat te krijgen is de oorzaak wegnemen waarom deze blokkeert.
En dat heb ik beschreven in mijn eerste antwoord (bijdrage #2).
Heb je nu al eens gekeken of er water op de bodemplaat ligt?
Zou je moeten kunnen zien als je een van de zijplaten eraf haalt.

Krijgt de aquastop spanning? Te meten als je dat blokje achterop demonteert, op het stekkertje zou 230 V te meten moeten zijn (op het moment dat de aquastop open zou moeten staan). Te meten met een multimeter op wisselspanningsbereik. Let op dat je geen kortsluiting met de meetpennen maakt, want dan verniel je de triac die de aquastop aanstuurt. En ik hoop dat je weet hoe je 230 V moet meten.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #8
Je kunt het ventiel ook wel ohms nameten van de aquastop. Deze moet een waarde hebben van x KOhm als ze kapot zijn meet hij vaak x MOhm of gewoon oneindig (onderbroken). Verder inderdaad kijken of er wel 230v op komt eventueel met een testkabel (mits passend te krijgen) zelf 230v op ventiel zetten en kijken of er water doorkomt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Hier de ohmse waarde van het aquastopventiel, is toevallig één van de weinige schema's, die ik heb van een Siemens bovenlader:

019060.jpg
 

Alieda

  • #10
Er staat geen stroom op de aquastop, net gecheckt. Als ik de kabel waarmee de aquastop met de wasmachine verbonden is verwijder, zou de wasmachine het dan wel moeten doen met een standaard slang? Standaard slang past er qua aansluiting wel op namelijk.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als er geen spanning op de aansluiting van de aquastop staat, is daar een reden voor.
De meest voor de hand liggende reden is, dat er in het apparaat een lekkage is, die veroorzaakt heeft dat er op de bodemplaat een laagje water ligt en dat daardoor de daar aanwezige vlotterschakelaar geactiveerd is. En dat heeft dan tot gevolg, dat de besturing de aquastop blokkeert.

Het zou toch echt zinnig zijn om een zijwand van het apparaat los te halen om te kijken of er water onderin ligt en of die schakelaar geactiveerd is!

Een andere oorzaak zou kunnen liggen in een defecte triac op de besturing. Alleen in dat geval zou het zin hebben om te proberen of een normale slang helpt. Maar wees alert: als er inderdaad een lekkage aanwezig is, werkt het beveiligingssysteem niet meer en zal er onbeperkt water uit de machine kunnen lopen!

Meer kan ik er toch echt niet van maken en ik voel er niets voor om te blijven herhalen dat je de machine beter eerst kunt open maken om te kijken wat er aan de hand is.
 

Alieda

  • #12
De zijwand is er al af en onderin is alles droog. Wat is dus wil doen is die aquastop er helemaal uit halen, of anders iets los halen waardoor die buiten werking gaat. Nergens lekt het water.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #13
Nee er staat geen spanning op standaard. Alleen maar heel kort als hij water pakt. Daarna gaat de spanning er weer af. Je moet dus meten op het moment dat je een programma start en er de machine moet gaan vullen. Niet gewoon op een willekeurig moment.

Je kunt geen standaard slang gebruiken. Deze heeft geen gestuurd ventiel en dus zal er continu water in de machine lopen tenzij er nog een ventiel aanwezig is in de machine zelf waar de slang op aangesloten is. Deze slang is zo ontworpen dat hij als hij niet bekrachtigd wordt als afsluiter dient.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Sleutelmeneer schreef:
Deze heeft geen gestuurd ventiel
Dat lijkt me niet correct. Het is geen vaatwasser!
In het schema van de WP91230/02 staan in elk geval deze ventielen aangegeven:

019061.jpg


Sleutelmeneer schreef:
Nee er staat geen spanning op standaard. Alleen maar heel kort als hij water pakt.
Dat klopt vanzelfsprekend wél! :prima:
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #15
Ik bedoel ermee dat een gewone aquastop slang geen ventiel heeft aan de kraan. De aquastop slang wel. Met dat het ventiel wordt de toevoer afgesloten, idd net als bij een vaatwasser. De andere ventielen dienen ervoor om de toevoer naar de goede richting door te laten. Ook die moeten bekrachtigd worden wil er echt water in de kuip lopen.

Maar ik heb nergens een Enr ontdekt in dit Topic dus ik kan niks verder met zekerheid zeggen over de ventielen. Behalve dat de aquastop slang in de wasmachine in weze dezelfde is als die in de vaatwasser, op de aansluiting van de slang na in het apparaat zelf.

Als hauptwasche en voorwasche ventiel wel goed zijn kun je wel een gewone slang aansluiten mits kees zn gegevens kloppen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #16
Sleutelmeneer schreef:
ik heb nergens een Enr ontdekt in dit Topic
Daar heb je groot gelijk in. In dit geval heb ik zo vaak handleidingen van de bewuste serie wasmachines opgestuurd (in een ander, Duits forum) dat als er bovenlader Siemens 9123 wordt genoemd, ik weet dat het E-nummer WP91230/02 /04 of /05 moet zijn. Ook denkbaar zou WP91230SN/.. of WP91230FF/.. zijn, maar die zijn allemaal identiek opgebouwd.

Maar misschien kan @Alieda het goedmaken door de gegevens van het typeplaatje E-nummer (inclusief nummer na de /) en het FD-nummer hier aan te geven. Dan weten we waarover we het hebben.
 

Lee0110

  • #17
Als de wasmachine geen water krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

Controleer de kraan en de slang: Controleer of de kraan volledig open is en of er geen knikken of verstoppingen in de slang zitten. Als alles in orde lijkt, ga dan naar de volgende stap.

Controleer het filter: Zoek het waterfilter op en controleer of het schoon is. Als het filter verstopt is, kan dit de waterstroom belemmeren. Maak het filter schoon of vervang het indien nodig.

Controleer de Aquastop: De Aquastop is een veiligheidsmechanisme dat de watertoevoer stopt als er een lekkage wordt gedetecteerd. Als de Aquastop defect is, kan dit de watertoevoer naar de machine blokkeren. Controleer of de Aquastop goed werkt. Als deze niet goed werkt, kan het zijn dat het vervangen moet worden.

Controleer de waterinlaatklep: De waterinlaatklep is verantwoordelijk voor het regelen van de waterstroom in de wasmachine. Als de klep verstopt of beschadigd is, kan dit de watertoevoer naar de machine blokkeren. Controleer of de klep goed werkt en vervang deze indien nodig.

U kunt dit artikel lezen https://huisinsider.nl/hoe-lang-gaat-een-wasmachine-mee/ om verdere problemen met de wasmachine te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu