Wasmachine kortsluiting aardlekschakelaar

Estellea

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben op zoek naar iemand die mij advies kan geven over wat wel en niet de oorzaak kan zijn van het kapot gaan van een wasmachine.

Het zit zo, ik woon in een oud huis met een huisgenoot. Je komt binnen op straatniveau, hier is de meterkast en stoppenschakelaars, onze woning begint op de eerste etage en de wasmachine aansluiting bevindt zich op de de derde. De wasmachine zat in een gewoon stopcontact bij de waterafvoerbuis. Enkele maanden geleden (begin feb) was er een probleem met warm water, oude boiler van 14 jaar is vervanger voor een nieuwe boiler (of hoe het heet), geplaatst door de monteurs. De vorige werkte op gas blijkbaar en had geen stekker, de nieuwe wel. Er is een verlengsnoer in het stopcontact bij de waterafvoerbuis geplaatst en hier zijn zowel de boiler als de wasmachine stekker in gestopt. Naar mijn idee zijn toen de problemen begonnen.

De stoppen zijn er wel eens eerder uitgeslagen, maar de aardlekschakelaar niet. Apart is dat het stopcontact bij de waterafvoer (wasmachine) op de zelfde groep zit als de keuken.

Begin maart ging de oven kapot, althans deze gaf kortsluiting en de aardlekschakelaar ging naar beneden. Uiteindelijk is deze ook vervangen en werkt tot nu toe weer prima.

Ergens midden maart begon mijn was/droog combi keuren te vertonnen. Waste nog wel, maar met centrifugeren ging het niet goed, was bleef klets nat. Nog een was geprobeerd zelfde verhaal. Daarna wou de wasmachine bij kiezen van een wasprogramma helemaal niks meer doen. Als ik nu een wasprogramma kies en op start druk, duurt het een paar seconde, dan gaat het lampje van de startknop oranje knipperen, het lampje van de deurvergrendeling gaat rood knipperen en de was wordt niet gestart.

In mijn ogen kan het haast niet toevallig zijn, dat deze zaken zich kort na elkaar opvolgen (woon er sinds december 2017 en tot het vervangen van de boiler en aansluiten daar geen problemen gehad).

Want wat ik nog vreemder vind, na de storing van mijn wasmachine zijn wij die van mijn huisgenoot gaan gebruiken. Deze was vanaf mijn intrek niet meer gebruikt, omdat die van mij ook kan drogen. De wasmachine van mijn huisgenoot heeft het twee weken gedaan en geeft nu ook een storing bij het kiezen van een wasprogramma en gaat niet draaien.

We hebben er iemand naar laten kijken, die geeft aan dat het aan de elektra van de wasmachines ligt. Elektra is printplaat denk ik..

Tevens, als je nu probeert om de boiler en wasmachine via het verlengsnoer in de stekker bij de waterafvoer aan te sluiten, slaat de aardlek er gelijk uit.

Dus na deze lange introductie mijn vraag, kan het zijn dat de slechte aansluitingen van elektriciteit/stopcontact of na het aansluiten van de boiler voor deze problemen heeft gezorgd en door kortsluiting de printplaat beschadigd is van beide machines? En hierdoor misschien ook eerder de oven.

Als ik een nieuwe wasmachine koop of de huidige laat maken, wil ik niet dat deze ook kapot gaat. Tevens wil ik met een mening van iemand met wat ervaring graag mijn huisbaas informeren indien nodig.
 

Dsterk

  • #2
Wat gebeurd er als je dat verlengsnoer ertussenuit haalt, en je de boiler dus even niet aansluti maar wel de wasmachine?
Ik vrees dat het wel toeval kan zijn. dat de was/droogcombi bijvoorbeeld natte was afleverde wijst op versleten koolborstels die niet zijn opgemerkt, sluiting in de motor kan de aardlekschakelaar laten omspringen.
wat voor merken/types wasmachine zijn het overigens?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Boiler hoort normaal een eigen eindgroep te zijn.

Dat alle apparatuur defect gaat is toeval.
 

Estellea

  • #4
He, inmiddels zit de boiler in het stopcontact bij de waterafvoerbuis en de wasmachine(s) in het verlengsnoer naar een ander stopcontact. Zonder verlengsnoer kwam de stekker van de wasmachine niet bij het andere stopcontact.

De was/droogcombi is Indesit IWDC6145, die van mijn huisgenoot een Bosch (type weet ik niet uit mijn hoofd). Toeval zou jammer zijn maar niet erg, het is meer dat ik wil weten als ik een nieuw aparaat koop niet hetzelfde gebeurt door kortsluiting oid.
 

Dsterk

  • #5
Ik denk dat het inderdaad toeval is.
dat type indesit komt hier deze maand al voor de derde keer voorbij valt me op. misschien dat er een x aantal jaar geleden in een bepaalde periode veel van verkocht werden die nu allemaal op hun eind lopen.
 

CV__

  • #6
Wat voor verlengsnoer? Klinkt allemaal als een beunoplossing.

Kortsluiting/aardlek in het ene apparaat moet geen invloed hebben op anderen apparaten
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu