Wasmachine geknal en brandlucht (indesit)

IWDD6145

  • #1
Heb een Indesit IWDD6145 (was en droger in 1) wasmachine van 9 jaar oud.
Had wassen aan en machine was nog 1 minuut aan het centrifugeren en bijna klaar, totdat ik 3 harde knallen hoorde en snel naar de wasmachine ging en de knop op off en stekker uittrok.
Meteen een brandlucht, maar tijdens inspecteren zag ik niet waar brandlucht vandaan kon komen, zie nergens op eerste gezicht donkere plekken in wasmachine.
De koolborstels zijn okay (bijna 1 jaar oud). Snaar ziet er ook goed uit. Geen trommelgeluiden bij heen en weer bewegen handmatig.

Ik merk wel een lange periode (wat komt en gaat) dat elektronica display kuurtjes heeft, geeft dan foutcodes aan, waarbij ik de wasmachine handmatig moet instellen of stekker uit en opnieuw beginnen en dan is alles weer okay.
Ook heb ik al een paar jaar goed last van flinke gekraak tijdens draaien/centrifugeren bij 'optrekken'/beginfase, en hoe sneller het draaien hoe minder het gekraak hoorbaar is.
Achterkant bij snaar en rondom zie ik wel zwarte stof, mogelijk een beetje vettig (Heb even schoongemaakt en aan onderkant wasmachine, hier en daar paar spinnenwebben)
De volgende dag heb ik het water laten afpompen en dat ging goed, geen problemen.

Durf het alleen niet opnieuw aan te doen en testen, bang voor brandgevaar.

Tijdens garantie periode (2 jaar :denk: ) hadden ze de gescheurde kunststof snaarwiel vervangen voor een ijzeren variant, daarna waren ze vergeten dit goed vast te zetten en hadden ze dit met sterke lijm vastgeschroefd. Enige tijd later hadden ze een kunststof balletje beneden ergens verwijderd omdat de water niet goed kon wegtrekken en de wasmachine vastliep.
Voor de rest hield de wasmachine zich goed na al deze jaren :wink:.

Weet niet waar het aan ligt, iemand enig idee? :super:
 

Sander 1972

  • #2
Denk dat je lager gestorven is, tijd voor een nieuwe machine vrees ik
 
  • Like
Waarderingen: Jan

Lampje45

  • #3
Om je goed van dienst te kunnen zijn moeten we alle gegevens van het machineplaatje hebben, graag een foto plaatsen dan kun je ook geen fouten in de nummers maken.
Ik krijg de indruk dat je met firma
Picobello BV te maken hebt gehad.
Want dat balletje moet voorkomen dat het waspoeder niet in de balg en pomp zakt, maar bij het wasgoed blijft. Dus de storing van het niet goed doorstromen is er nog steeds en is niet opgelost. Wel wordt jouw wasgoed niet optimaal schoon.
Of je het nu voelt of niet, ik denk toch dat het lager defect is, kijk maar eens bij het snaarwiel op leksporen bij de as.

Ik heb nog even bij Indesit op de onderdelenlijst gekeken, de kuip is gelast en je kunt dus niet bij de lagers komen om ze te vervangen.
En een complete kuip is niet meer leverbaar, dus wat Sander ook al stelt: De patiënt is overleden helaas.
 
Laatst bewerkt:

IWDD6145

  • #4
Het klopt dat mijn wasgoed niet altijd schoon is, heel irritant. Ik zat toen al te denken wat hier aan te doen, naast opnieuw wassen.
Zie foto's:

IMG_20211117_153309_545.jpg
IMG_20211117_153236_708.jpg
IMG_20211117_153300_628.jpg


IMG_20211117_153221_160.jpg
 
Laatst bewerkt:

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #5
Hoeveel rek zit er op je snaar ? En is de motor nog recht in zn steunrubbers ? Heb ooits meegemaakt dat die ophangrubbers van de motor eruit waren gesleten door losgetrillende bouten. Controleer dit dus door de snaar eraf te halen en even te kijken of het loopvlak niet is beschadigd van slippen.

Dan kun je de motor bij de pully en huis pakken en flink aan hengsten. Daar mag je 0 speling voelen.

Ook even trommel voelen op axiale /diagonale speling. Draai hem eens met de hand rond en kijk of de trommel nergens de deurmanchet (rubber) raakt. Is dit wel dan is je kruis of lagers kaduuk.

Wat je ook nog kan doen is even de wasmachine laten centrifugeren zonder wasgoed. En kijken of de motor niet vonkt (versleten koolborstels) dit kan ook tot brandlucht lijden en daarnaast kun je dan voelen of er iets heet is geworden (snaarwiel/asbout)
 

IWDD6145

  • #6
Brandlucht: Bij programma alleen spoelen, dus lege trommel vult zich met water, draait een beetje, en binnen 1 minuut na aandoen wasmachine, begint de brandlucht. Meteen wasmachine uitgedaan. achter, boven en onder voelen of het ergens warm aanvoelt, maar ik voel helemaal niks. Ook zie ik nergens rook uitkomen. Is het misschien bedrading of inwendige probleem motor?
 

Witgoedproblemen

  • #7
of print?
 

IWDD6145

  • #8
de printplaat programma zit aan de bovenkant, voelde ook niet warm aan. Ik weet niet hoeveel printplaten deze machine heeft.

Als ik de trommel handmatig draai, ruik ik ook geen brandlucht, alleen als de machine aanstaat. Zou wel handig zijn als je daarmee het probleem zou vinden, maar helaas.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #9
Als je op die manier zoekt, zal je weinig vinden, want als een print zoveel hitte afgeeft, dat je het met de hand kunt voelen, dan kun je beter 112 bellen.
Haal minimaal de bovendeksel er eens af en ga eens volledig in het donker zitten, misschien dat je op de printplaat iets ziet knetteren of bij een stekkerplug iets op ziet gloeien. Want als je het al ruikt, dan moet je het in donker ook kunnen zien.
Beter is het om de print er eens uit te halen en alle solderingen, speciaal van de relais, eens goed te inspecteren. Dit is een contact van het veiligheidsrelais, waar de hoofdstroom over loopt.
KIJK WEL UIT, ALLE ONDERDELEN HANGEN AAN DE 230 VOLT, DUS STEKKER ER UIT, VOORDAT JE GAAT SLEUTELEN

los contact.jpg
 

IWDD6145

  • #10
Op eerste gezicht zie ook niks daarop doorgebrand.
Aangezien het een 9 jaar oude was-droogmachine is en ik geen verstand heb van deze apparaten tot in details toe te gaan zoeken met dierenzieltjes in huis...zal ik deze wasmachine en droger in 1 weggeven aan iemand die de onderdelen goed kan gebruiken en zelf maar een nieuwe aanschaffen.
Nog allen bedankt voor het reageren en advies :prima:.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu