Wasmachine centrifuge werkt niet bij volle machine

Marweecos

  • #1
De centrifuge van onze bosch (WAQ28363NL) wasmachine werkt niet meer als deze vol zit. Alleen als we hem 1/3 vullen of minder centrifugeren hij goed. Anders draait hij wel met centrifugeren maar niet de harde stand zodat het goed droog wordt.

Wat zou het kunnen zijn?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk zijn de koolborstels van de motor versleten.
 

Evenwatanders

  • #3
Deze wasmachine heeft, zoals ik in de explosietekeningen bij Bosch zag, een koolborstelloze (BLDC) motor.
Daar zitten dus geen koolborstels in, de besturing van de motor wordt verzorgd door de motorelektronica. Als er een probleem met dit soort motoren is, zit dat vrijwel altijd in die motorelektronica. Dat is een nogal duur onderdeel. Op de motor zelf heb je 10 jaar garantie, maar die gaat bijna nooit kapot.

Misschien bestaat er nog kans op coulance?

Bovenstaand is gebaseerd op het E-Nummer WAQ28363NL/01. Er zijn nog ca 6 andere volgnummers, maar ik neem aan dat het daarbij hetzelfde zal zijn.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #4
Naast bovenstaande verklaring, bevat de wasmachine ook een onbalansdetectie. Dit meet hij doormiddel van een 3g sensor op de motor. Als de machine teveel schudt komt hij niet goed op toeren. Bij een defecte motorelectronica zou je verwachten dat hij of niet draait, of het niet kan trekken omdat de lading te zwaar is voor de defecte electronica. Dan wilt hij wel maar komt ie hij niet verder. Als hij eenmaal draait is het niet moeilijk meer voor de electronica om de motor sneller te laten draaien. Normaal gesproken dan.

Slechte schokdempers en defecte 3g sensor kunnen deze storing dus ook veroorzaken. En aangezien deze wasmachine die beroemde beroerde vierkante schokdempers heeft zou het me niks verbazen als die slecht zijn.
 

Lampje45

  • #5
Ja, ik ga mee in de analyse van Sleutelmeneer.
En ik denk ook, dat de schokbrekers wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn.
De 3 G sensor, daar kan zo weinig aan stuk gaan, een drietal spoeltjes of een chip die wisselingen t.o.v. het aardmagnetisme meten.
Want juist bij een volbeladen trommel krijgt een machine het slecht voor elkaar om wasgoed een beetje op balans te husselen.
Net zoals te weinig wasgoed, zoals een natte spijkerbroek in zijn eentje een onbalans zal blijven veroorzaken, die niet oplosbaar is.
Bekijk dit filmpje maar eens, om te weten hoe je een slechte schokdemper kunt vast stellen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu