Wasdroger; stop slaat door

Marcelsl

  • #1
Ik heb een wasdroger merk Ecoline, type ECC 80, circa 10 jaar oud.
Sinds kort slaat de stop eruit als ik em aanzet. Na zoeken ligt het volgens mij aan de electronicaplaat die erin zit. Als ik de output loskoppel, gaat de stop er nog uit. Als ik de input loskoppel niet. De programmaschakelaar schakelt los op de printplaat, niet rechtstreeks in 'de blauwe doos' die op de printplaat zit. Kan het zijn dat de eigenlijke programmaschakelaar (ik neem aan dat dit de blauwe doos is) kortsluiting maakt? Als de programmaschakelaar die los de printplaat schakeld eraf is, gaat de stop er niet uit.
Zo'n printplaat kost circa 200 euro, dus niet de moeite van het vervangen waard bij een apparaat van 10 jaar.
Wie kan mij helpen? Ik heb eventueel foto's van de printplaat.
Alvast bedankt.
Marcel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Weet je zeker dat het de "stop" is (groepenzekering) die eruit gaat, of gaat het om de aardlekschakelaar? Dat kan namelijk een wezenlijk verschil zijn.

Van het betreffende merk zijn zeer weinig technische gegevens beschikbaar bij de meeste witgoed-specialisten, geef dus zo precies mogelijk aan wat je bedoelt met input en output van de print.

Gaat er vanaf de printplaat maar één connector naar motor, deurslot en verwarmingselement?

Veel voorkomende plekken voor aardlekproblemen bij drogers zijn het deurslot en (nat) stof op de aansluitingen van het verwarmingselement. Althans, zo blijkt uit ervaring hier op het forum...
 

Marcelsl

  • #3
Kees,
Bedankt voor je snelle reactie.
Ik weet niet zeker wat eruit gaat. Het is een oud huis, waar volgens mij geen aardlek in zit. Maar de stop gaat er in ieder geval uit.
Er gaan vanaf de print twee connectoren weg, maar ik heb beide verwijderd en dan gaat het nog fout. Alleen zit er dan nog een verbinding naar de ledjes van de machine, maar daar zit geen connector aan. Het laatste (nat stof) kan het volgens mij niet zijn als ik alle uitgaande zaken eraf haal. Toch?

Marcel
 

Handige sjaak

  • #4
CONTROLEER OOK EENS JE VERWARMINGS ELEMENT OF DAAR IETS IN ZIT!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Beste Sjaak,

Zulke antwoorden zijn op dit forum niet acceptabel.

Ten eerste houden we niet van dat geschreeuw, dus alles met hoofdletters.
Doe dat dus niet meer!

Ten tweede zijn de mensen die hier vragen stellen, leken, en hebben dus niets aan zo'n antwoord. Ze zullen toch minstens moeten weten, hoe ze het verwarmingselement moeten controleren. :?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Beste Marcel,

Ik kan niet beoordelen of bijv. het verwarmingselement of de motor wel of niet verbonden wordt via de ingaande connector, want ik heb geen schema's van dit merk.

Ervaring is wel, dat meestal de printplaten zelf niet de oorzaak van kapotte zekeringen zijn, maar kortgesloten onderdelen in de machine.

Om een en ander uit te sluiten zou je één voor één de onderdelen zoals motor en verwarmingselement elektrisch kunnen ontkoppelen (goed isoleren). Gaat de zekering er dan nog steeds uit, dan mag je aannemen dat het defect inderdaad op de printplaat zelf zit, en dan is je conclusie over kosten maken voor een 10 jaar oude droger inderdaad correct.
 

Eelco2k

  • #7
De stroom gaat als eerste door de schakelaar (2x) aan/uit en deur, daarna naar de print. Zoals je al aangaf als je alle output loskoppeld. vanuit de print dan slaat je zekering nog door. Omdat je printplaat alles aanstuurt kan het goed zijn dat daar kortsluiting onstaat. Heb je een meter?? Haal de stroom ervanaf. haal je printplaat eruit. Zet je meter op Ohms. en meet alles eventjes door. op je printplaat. Begin met grote dingen zoals relais en de trafo. meestal zijn dit blauwe en zwarte blokjes op de print.

In mijn droger zijn alle + / - weet ik niet zeker meer. schema niet bij de hand. aangesloten op de print. De andere pool gaat rechtstreeks naar het aparaat toe ( bijv. verwarmingselement, motor) indien hij daar ergens tegen de aarde aankomt is het het zelfde verhaal. kortsluiting.

Maargoed. Ik heb zelfde probleem met printplaat--> ondingen allemaal toeters en bellen waar je niet goed van wordt. waarom niet gewoon een tijdklok en gaan met die banaan.

Wat betreft de baluwe doos??? die mag je me wel eens laten zien op een foto. volgens mij is dit gewoon een trafo. Wat voor gegevens staan erop?

iets als:

230V 2,5VA

12V Ta 40 graden celcius

??
 

Marcelsl

  • #8
Beste Kees,

Ik zal je raad opvolgen en de zaken een voor een uitsluiten. Als ik naar de ingaande connector kijk, kan het best zijn dat ze via een relais meteen weer teruggaan.

Beste Eelco,

De blauwe doos is inderdaad een trafa. De kenmerken die je geeft staan er inderdaad op. Na bovenstaande zal ik de printplaat eens doormeten.

Allebei bedankt voor je hulp. Het apparaat staat bij mijn vriendin, dus het duurd nog even vordat ik weer mee aan de gang kan, maar ik zal jullie laten weten of ik geslaagd ben.

Groeten,
Marcel
 

Eelco2k

  • #9
Kijk eerst eens eventjes goed waar je aan en uitknop naartoe gaat. Meestal komt die van stopcontact in de wasdroger naar de aan/uit knop en dan pas naar je print en DAN pas naar je onderdelen. dus zodra je alle outputs (zwarte blokjes --> relais) uittrekt (nummer ze eventjes) anders weet je niet meer welke in welke hoort. en zorg dat ze nergens tegen aan komen. steek dan je wasdroger in en schakel de aan/uit knop in. Springt de zekering dan is in iedergeval iets op de print naar de friete. Dan kun je nog eens je trafo doormeten. (zorg dat de spanning eraf is.) anders hange je me zo aan de 230V. blijkt dat hier geen weerstand op zit op die trafo dan weet je dat het de trafo is.

gr,

Eelco
 

Co de Witgoedman

  • #10
Dit soort fouten ligt meestal aan een sluiting in het element..........

Een kortsluiting in een print is meestal te zien aan gesprongen componenten en weggebrandde print banen
 

Eelco2k

  • #11
Hoeft niet perse zoals ik al aangaf als het kortsluiting is in de trafo.

Hier komt 230V binnen en gaat 12V (meestal) uit. dit zijn gegoten dingetjes. daar zie je bijna nooit iets aan.

maargoed nogmaals succes met doormeten ;-)
 

Thijs de Wilde

  • #12
Wat een geklets! :?

De trafo van zo'n printplaat trekt maar een heel klein beetje stroom en de primaire ervan heeft een hele dunne draad als winding.
Indien die winding kortgesloten is, dan verbrandt dat draadje, en gaat de stop er hoogstens één keer uit (als ie er al uit gaat), daarna is het afgelopen.

Wil niet zeggen dat componenten op printplaat zelf niet de oorzaak kunnen zijn van het eruit gaan van de stop, maar wel een beduidend minder waarschijnlijke.

Ik zou voor zo'n oude wasmachine van inmiddels totaal onbekend merk geen kosten meer (laten) maken.
 

Co de Witgoedman

  • #13
Mee eens thijs.

Wijzelf repareren dit soort machines ook niet.
En een kortsluiting door een trafootje............????
In alle 30 jaar dat ik dit nu al doe, nooit meegemaakt.
 

Rfbroek

  • #14
Kortsluiting door gegoten trafootjes komt wel degelijk voor. Maar het is meestal eerder zo dat zo'n trafootje onderbreekt.

Als je beetje ervaring hebt met electronica is het vrij simpel te controleren.

Netschakelaars willlen trouwens ook nog wel eens inwendig sluiting maken.

Groetjes Ronald.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Rfbroek schreef:
Maar het is meestal eerder zo dat zo'n trafootje onderbreekt.
Thijs de Wilde schreef:
Indien die winding kortgesloten is, dan verbrandt dat draadje, en gaat de stop er hoogstens één keer uit (als ie er al uit gaat), daarna is het afgelopen.
Dat werd hier toch ook al gezegd?
 

Rfbroek

  • #16
Ja. Ik kan lezen.

Wat ik wilde zeggen is dat, ondanks dat een trafo meestal onderbreekt, er ook trafoos zijn waar sluiting in blijft zitten.

Co en Thijs beweren echter van niet.

Ik ben electronicus, en geloof me - het is toch de moeite waard om het trafootje te verdenken op permanente sluiting.

Groetjes Ronald.

Schreeuwerige hoofdletters veranderd in gewone, mod.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik ben zelf ook elektronicus (en meer forumleden hier, je hoeft niet zo op je strepen te staan hoor), en weet heel goed dat het een zeldzame keer voorkomt dat een trafo sluiting maakt, maar ook dat dergelijke trafootjes in wasmachine-besturingen veel te klein zijn om na één keer sluiting keer op keer een 16 A zekering te laten springen.

Meestal zijn na één keer sluiting alle printbanen weggebrand, de draden van de trafo verdwenen, en zal er bij de volgende keer aansluiten niets meer gebeuren, de machine blijft dan geheel dood zonder dat er een stop van 16 A uit gaat.

Het heeft weinig zin om zo door te drammen over een verschijnsel, dat wellicht zou kunnen voorkomen.,maar uit de praktijkervaring van een geroutineerde witgoedmonteur (Co dus) niet zo waarschijnlijk is, zeker niet gezien het gegeven van de telkens eruit gaande "stop".

Het lijkt me daarom beter eerst af te wachten wat de meting van bijv. verwarmingselement oplevert, alsmede het laten draaaien met bepaalde gedeeltes (motor, verwarming, inlaatventiel) afgekoppeld.
 

Rfbroek

  • #18
Whatever. Ik vervang die dingen in ieder geval met bosjes, met sluiting erin.

Ik dacht hier iemand te helpen, maar blijkbaar telt alleen de mening van de gevestigde orde.

Ik kom hier ook niet om door diezelfde mensen op een bijdehandte manier aangesproken te worden. Iets wat ik hier vaker zie gebeuren trouwens.

Succes met de wasdroger.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
:shock:
 

Co de Witgoedman

  • #20
:?: :?:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu