Warm waterprobleem Intergas 280HR

Ef de Vries

  • #1
Intergas 280 HR 1992
Furimat 451

Al geruime tijd doet zich het volgende probleem voor. Vaak als ik een warm waterkraan open schakelt de ketel eerst naar stand 3 (voorventieleren) vervolgens naar 4 (onstekenen) en tenslotte naar 6 (bedrijf ww) ,echter na 2 seconden stand 6 op de display schakelt de ketel weer terug naar 3 enz. De ketel wil dan niet overschakelen op 6(bedrijf ww) Na 4 pogingen begint de display te knipperen op 4. (foutmelding) De ketel staat als het ware te pendelen.

Soms lukt het wel na een resetpoging om em aan de praat te krijgen, maar meestal moet ik de kamertermostaat omhoog gooien om de ketel op stand 5 (bedrijf cv) te laten branden. Vervolgens gooi ik een warm waterkraan open en schakelt de ketel automatisch over op stand 6 (bedrijf ww)Dit is natuurlijk niet de normale weg maar het lukt zo wel om warm water te kunnen tappen.

Het probleem doet zich niet constant voor. Het kan best een paar dagen goed gaan en soms treedt het probleem meerdere keren per dag op.

De installateur weet niet wat er aan de hand is. Ook Intergas zelf herkent het probleem niet. De installateur heeft mij de volgende dingen laten testen.
1. Driewegklep. Deze is goed. Ik heb niet kunnen ontdekken dat er warm water de cv in verdwijnt.
2. De rode draadjes doorverbinden als het probleem zich voordoet(rode draden zijn van warmwater...?)
3. De koud watertermostaat boven op de ketel vervangen. Dit gaf echter ook geen verbetering.

De ketel is reeds van '92 maar inmiddels qua onderdelen ruimschoots in zijn geheel vervangen.

Is er iemand op dit forum die me wellicht een goede tip/advies kan geven om dit probleem te verhelpen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Ef de Vries,

Wat u beschrijft lijkt op een verkeerde afstelling van de gas/lucht verhouding, of verkeerd afgestelde ontstekingspen of een gasklep die niet goed functioneert, cq verkeerd is afgesteld.

Mogelijk kan de gasvoordruk te hoog zijn waardoor er wat meer moeite onstaat met opstarten.
Mogelijk doordat de onderkant van het branderblok niet goed is vast gezet, sleutel maat 10 mm vervuilde gasinspuiters.
Als de start niet goed gaat en dat duidt op 4 x herstart en dan in storing, moet er wel iets dergelijks aan de hand zijn.

H heeft niet te maken met de driewegklep of koud of warmwaterthermostaten.
(de thermostaat die u noemd boven op de ketel, is de warmwater thermostaat)

Er zal helaas voor u, uitgebreid meetgereedschap en veel kennis van dit specifieke toestel nodig zijn om dit tot een goed einde te brengen.

Vr Gr en veel succes ermee.
 

Ef de Vries

  • #3
Hallo Cvolieboy,

Dank voor je reactie. Echter lijkt het me uitgesloten dat het om een
onjuiste of verkeerde afstelling van het gasblok gaat. De ketel brandt en onsteekt gewoon perfect als het gaat om cv. Een onjuiste gasdruk of aangeslagen gasverstuivers (norzels?)gaat meestal gepaard met geklapper en gebrul cq gejoel van de ketel. Wat dit betreft heb ik reeds een ruime ervaring met deze ketel. Mijn installateur heeft het vlambeeld ook bekeken en daar valt verder niets over op te merken. Het huidige gasblok zit er nog er net een jaar in.

De ketel geeft alleen problemen wanneer die vanuit rust moet overschakelen op warm water. De ketel schakelt dan eerst naar..3...vervolgens 4...en dan eventjes naar 6 (bedrijf ww) om vervolgens na 2 seconden weer overnieuw te beginnen met ..3 enz. Dit is nu juist het probleem. Het doet zich echter niet altijd voor. Soms gaat het een poosje goed en een dag later is het weer mis en kan ik alleen warm water tappen door de termostaat van de cv omhoog te gooien en vervolgens als de ketel eenmaal brandt op cv over te schakelen op warm water door een warm waterkraan te openen.

Intergas herkent dit gedrag niet en kon zodoende mijn installateur geen advies geven. Wel vroeg de installateur nog of er eventueel een kraan lekte in huis, want zei hij zulk gedrag is het wel. Echter lekt erbij ons geen kraan.Is mogelijk de branderautomaat de boosdoener?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu