Wanneer moet je een doorslijpschijf vervangen?

Ralphe

 • #1
Hallo ervaren klussers. Zoals de titel zegt, wanneer moet je een doorslijpschijf vervangen? Ik heb al ongeveer tien stalen buizen doorgeslepen (ca. vijf 1", drie 3/4" en twee 1/2") en de schijf doet het nog prima. Hoeveel kun je ongeveer slijpen met een doorslijpschijf voordat je deze moet vervangen? Is tien van deze buizen veel? En is het gevaarlijk als je hem niet op tijd vervangt? Ik heb even gezocht maar kon dit antwoord nergens vinden.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #2
  Tot die op is, of in ieder geval tot de diameter zo klein is dat je hem niet meer veilig tegen je werkstuk aankrijgt.

  En of 10 buizen veel is is nogal afhankelijk van de kwaliteit en dikte van je doorslijpschijf, en uiteraard ook de wanddikte van de buizen die je door slijpt ;)
   

  Henk E

  • #3
  Wat helpt om te snelle slijtage van de schijf tegen te gaan is dat de te slijpen object trillingvrij wordt geklemd.
  En het laatste deel van de schijf slijt sneller dan een nieuwe volle schijf is mijn ervaring.
  En ja, je kan hem helemaal op maken maar dan kom je vaak niet door de buis van 1 kant.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Inderdaad vervangen zodra hij te klein is geworden om nog goed mee te kunnen werken praktisch gezien.
   

  BertPleizier

  • #5
  En niet te vergeten: op elke schijf staat een houdbaarheidsdatum. Gooi de schijf na het verstrijken van die datum weg.

  Maar heb je en nieuwe schijf dan gewoon lekker slijpen tot hij op is of te klein is geworden om er nog fatsoenlijk mee te kunnen werken.

  En natuurlijk weggooien als er een beschadiging aan de schijf zit. Bijvoorbeeld als er een stuk(je) uit is gebroken. De schijf gaat hierdoor trillen (onbalans) en kan daardoor uit elkaar spatten.

  Draag altijd een goede veiligheidsbril. Eentje die je ogen echt rondom goed afsluit, ook aan de zijkanten. Je hebt maar 1 paar ogen en daar moet je het je hele leven mee doen.
   

  Ralphe

  • #6
  Bedankt voor alle reacties. Ik had niet verwacht dat je een schijf gewoon op mag gebruiken. Ook een houdbaarheidsdatum verbaast me. Ik vraag me af van wat voor materiaal ze zijn gemaakt dat het na een aantal jaar niet meer gebruikt mag worden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu