Wand dichtmaken terrasoverkapping

Jeronimo1975

 • #1
Ik ga een vrijstaande terrasoverkapping achter in de tuin plaatsen. Afmeting is 345 x 345. De palen hebben een onderlingen afstand van 304. Staanders komen met poeren in de grond te staan. Nu wil ik 2 wanden dichtmaken met potdekselplanken. Deze 2 wanden grenzen meteen aan de schutting. De potdekselplanken zijn 2 cm dik en wil ik aan de achterzijde op de staanders schroeven. Moet hier nog een versteviging tussen komen of is dit stevig genoeg?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Ik zou daar liever nog een staander tussen zien om de gepotdekselde planken ook in het midden vast te kunnen zetten. Anders is de kans redelijk groot dat het in het midden gaat kieren tussen de planken.
  Nog beter is twee extra staanders dan heb je om de meter een bevestigingspunt.
   

  Jeronimo1975

  • #3
  In eerste instantie was het ook mijn bedoeling om per wand er twee staanders tussen te zetten. Echter zal zit niet zo'n mooi gezicht zijn omdat de planken aan de achterkant van de staanders vast geschroefd worden. Is het ook een idee om tussen 2 staanders een horizontale balk te bevestigen (ongeveer 10 cm boven de grond) en hierop de tussen staanders plaatsen, tot aan het dak?
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Wat voor maatvoering hebben de staanders en de eventuele horizontale balk?
   

  Jeronimo1975

  • #5
  Staanders op de vier hoeken zijn 115. Horizontale balk 88.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Maar wat is het voordeel van een horizontale ligger met daarop nog twee staanders ten opzichte van twee staanders in de grond?
  Ik vind 115 vierkant niet overbemeten voor de hoeken maar zou er zelf nog wel twee tussen plaatsen.
   

  Jeronimo1975

  • #7
  OK de hoekpalen komen met poeren in de grond te staan. Daarom heen wordt getegeld met 60 x 60 tegels. Hoe kan ik het beste de tussenstaanders in de grond plaatsen? Met van die metalen pinnen?

  Het voordeel van de horizontale balk is dat de staanders dan niet de grond in hoeven. De potdeksel planken komen aan de achterkant tegen de hoekpalen aan. Ik zou het niet mooi vinden om dan tegen de tussenstaanders aan te moeten kijken. Of kan ik deze ook aan de achterkant plaatsen? Nadeel is dan weer dat je tegen de schroeven aan kijkt.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Het hangt er ook allemaal wel vanaf wat voor kwaliteit hout je gebruikt en of er veel zon en regen op komt in verband met het werken van het hout.

  Is het hout nog erg vers en komt het op het westen dan zal het meer gaan werken en gaan kieren.

  Is het goed gedroogd en heeft het veel minder zon en regen dan zou je het met alleen de hoekpalen kunnen proberen.

  Die dwarsbalk en extra staanders kan je ook achteraf aanbrengen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu