Waarom pompt niet elke wasmachine lucht?

Dsterk

 • #1
Veel wasmachines maken tijdens het pompen een duideljik pompend geluid nadat het meeste water is afgevoerd, je hoort dan een soort happend geluid dat zich blijft herhalen tot bijvoorbeeld centrifugeren weer meer water oplevert. wat ik me nu afvraag: mijn wasmachine deed dit bijvoorbeeld de eeerste keer wel maar daarna nooit meer. wel heb ik vaak last van te hoog water bij centrifugeren, afvoer zit op juiste hoogte. hoe krijg ej een wasmacien zover dat het waterniveua verder zakt waardoor hij dat happende geldi gaat produceren waardoor ook het laatste water wordt weggepompt?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Filter schoon?

  Uitloop niet te diep in de afvoer.
   

  Dsterk

  • #3
  @the headhunter: filter schoon en afvoerslang niet te diep in de afvoer. om specifieker te zijn: ik heb ditzelfde probleem bij 3 beko machines gezien, op verschillende locaties. Op youtube hoor ik dit geluid ook niet vaak bij filmpjes waarop een wascyclus wordt getoond, maar soms ook wel. de meeste andere machines doen het wel. aangeizen mijn nieuwe machine het wel deed bij de eerste keer afpompen, kan hij het dus wel maar doet hij het blijkbaar niet zo gemakkelijk als andere machines. daarom mijn vraag: hoe kan ik hem daartoe aanzetten?
  wat ik bijvoorbeeld heel opmerkelijk vindt is dat bij allle 3 die bekomachines bijvoorbeeld bij een was grote handdoeken teveel water achterblijft om te centrifugeren. de machine herstelt dit dan wel, maar bij andere machiens (die dus wel duidelijk dat pompende geluid maken) heb ik dat niet.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Het walsgeluid is typisch voor een centrifugaalpomp met afvoer hoogte.

  De pomp kan door zijn constructie geen lucht verplaatsen.
  Zodra de pomp lucht in de waaier krijgt valt de druk weg en valt het laatste water in de stijgbuis terug in de pomp.
  Dan is er weer water beschikbaar en de pomp pompt het water weer in de stijgbuis.

  Kan dus ook door de constructie komen dat je het niet hoort.
   

  Dsterk

  • #5
  @the headhunter: dank je voor de uitleg. Het probleem in dit geval klinkt alsof de pomp het water niet kan wegpompen door lucht/schuimvorming, je hoort de pomp in de stand gaan waarin hij gaat zodra de grote stroom water weg is en sosm klinkt het bijna alsof er een niewue stroom water doorheen wil maar dat dan toch net niet doet. bijvoorbeeld tijdens hoog toerental met teveel water in de trommel kan de pomp het niet wegpompen, terwijl als de centrifuge even stilstaat dat water wel verdwijnt. Je zou dus zeggen een soort vacuum wat het water tegenhoudt. ik denk idd dat het met de constructie te maken heeft maar ben wel benieuwd wat in die constructie daar voor zorgt en of ik het kan elimineren.
   

  Dsterk

  • #6
  Nog een aanvullende vraag in deze kwestie:
  Heb nu een andere was/droogcombi van een ander merk. Ook deze heeft problemen met het wegkrijgen van het water, doet pogingen tot centrifugeren als er nog een deel water in de trommel staat wat hevig geklots tot gevolg heeft. Ik begin dus toch te vermoeden dat ik het probleem in de afvoer moet zoeken.
  Mijn afvoer is 10-15cm hoger dan de wasmachine. De originele afvoer komt precies tot de bovenrand van de wasmachine, maar daarbovenop staat nog een splitser om zowel de vaatwasser en wasmachine via deze afvoer te kunnen laten affpompen. Kan die 10-15cm het verschil maken waardoor water vanuit de slang terug de machine inloopt, heeft het zin om die splitsing te verwijderen en het zonder splitsing te proberen of kan een dergelijk klein hoogteverschil het probleem niet zijn?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #7
  Foto van de opstelling?
   

  Dsterk

  • #8
  @headhunter: heb ik niet, ben namelijk blind.
  maar het is een rechte afvoerbuis naar de grond met daarop zo`n t-stuk of y-stuk, vergeet altijd welk van de 2 het is, waar 2 slangen in kunnen. die bis is precies even hoog als de wasmachine, maar dat opzetstuk maakt dat de slang 10-15cm hoger uitkomt.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #9
  15cm hoger maakt niet uit zolang de slang maar vrij in de buis zit, dit type pmp kan nl geen druk opbouwen.
   

  Dsterk

  • #10
  @headhunter: de slang zit vrij in de buis, het water loopt er ook soepel en snel doorheen, maar zowel bij de vorige machine als bij deze(hoewel ze van merk verschillen) krijg ik het gevoel dat de pomp te snel in zijn ruststand zakt(het moment waaro de stroom water veel kleiner wordt en de pomp een rustig brommend geluid laat horen. Ook deze pomp hapt geen lucht, terwijl de pompen van machines van dit merk op youtube dat wel doen. Het lijkt er dus op dat de pomp te snel aanneemt dat er geen water meer in de trommel is, terwijl dat nog wel het geval is. afvoer loopt soepel door, heb getest met de slang zo diep mogeljk erin of juist heel erg ondiep erin, maakt geen verschil. zodra de pomp aanspring gaat de slan met een rukje omlaag(hij zou hem er bijna uit kunnen trekken, dat was bij de vorige machine niet daarbij bewoog de slang niet zo fel omlaag zodra de epomp aansloeg). dan gaat hij dus afpompen maar zodra centrifuge start klotst er nog water in de kuip, wat niet moet. Wat kan het anders nog zijn, als het de hoogte niet is en de afvoer helemaal niet verstopt zit, geen knik in e slang, slan kan vrij bewegen, geen rommel in filter. en bij beide machines zelfde symptomen alleen bij deze nieuwe wat erger als bij de vorige(blijft meer water in e tromme achter)
   

  Repair-man

  • #11
  Het komt vaak voor dat er een muntje (2 euro) in de harmonica van de kuip naar de afvoerpomp zit. Deze kan soms vreemde afpomp problemen geven (wel - niet afpompen van water).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu