Waar kan een gasleiding / waterleiding in de betonvloer lopen? Regels / richtl.?

Tanooki

  • #1
Pal boven de meterkast zit de badkamer. Specifiek zit boven het achterste deel van de meterkast, in de badkamer, de Sunshower koof. Die koof is ongeveer een meter breed.

Ideaal dus om daar wat leidingen door te trekken naar de zolder. :)

Ik zat er aan te denken om de leidingen zoveel mogelijk richting de buitenmuur te doen, want daar zit geen ventilatiebuis of wat dan ook. En de sunshower zelf zit in het midden van die meter. Dit zorgt er dus voor dat helemaal links een veilige plek is om e.e.a. aan doorvoer te maken.

Ware het niet dat ik wel door de betondek tussen begane grond en eerste verdieping moet om in die koof te komen. En daarna moet ik opnieuw door de betondek tussen eerste verdieping en zolder om dan uiteindelijk daar uit te komen.

Nu kan ik natuurlijk klakkeloos gaan boren en kijken waar ik uit kom, maar ik heb geen idee waar de waterleiding en gasleiding lopen. Of eventuele elektra leidingen.

Nu heb ik een leiding detector (D-tect 150). Maar deze gaat om de haverklap piepen, ook op plekken waar geen leidingen zitten. Zelfs op plekken waar ook geen ijzer in het beton zit.
Niet erg betrouwbaar dus.

Zijn er bepaalde regels / richtlijnen omtrent de locaties waar eventuele leidingen kunnen / mogen zitten?
Kan ik bijvoorbeeld verwachten dat er een waterleiding in de betondek gestort is, in het achterste hoekje van de badkamer? Of is er een regel die zegt dat leidingen altijd x cm uit de hoek moeten zitten? En zou zo'n regel dan ook van toepassing zijn op een huis uit 1980?

Op de foto zie je al duidelijk een waterleiding naar boven lopen. En ik weet dat deze ergens in het midden van de badkamer tevoorschijn kwam (is nu afgedopt). Vermoedelijk loopt de linker leiding (de dikke) door naar de zolder en die zal daar ergens naar de badkamer op zolder gaan.

Ook weer ik dat de gasleiding via de kleinste slaapkamer achter, op de eerste verdieping (badkamer naast trap, trap, slaapkamer aan de andere kant naast de trap) in de muur verticaal naar boven gaat naar de CV ketel. Die ben ik helaas al eens tegengekomen toen ik stopcontacten aan het maken was..

Zijn er slimmigheden om veilig deze 2 doorvoeren te maken?

IMG_20220205_160604.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Die regels zijn er niet.
Zit die koof langs de bouwmuur of langs de voorgevel?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu