Vreemde spanningsmeting bij dimmer

Frank

Vaste beantwoorder
  • #1
Bij een vriend ben ik bij een elektrisch probleem geroepen maar ik kom er niet uit.
Situatie:
Inloopkast met halogeenspotjes, bij het aanschakelen ging het steeds langer duren voor de spotjes aan gingen. Eerst wat knipperen en op halve kracht voordat ze echt gingen branden. De tijd die het nam voordat ze goed gingen branden duurde steeds langer, nu branden ze echter helemaal niet meer.
Ik verdenk dus de trafo, die is echter niet te vinden.
Het geheel is aangelegd door iemand die met de noorderzon is vertrokken.
De bedrading voor de spotjes zitten tussen plafond en zoldervloer weggewerkt en voordat ik de boel ga openhalen wil ik eerst alles goed onderzoeken.
Kan een trafo een dergelijk storingspatroon veroorzaken?

Bij het zoeken kwam ik ook het volgende tegen:
In de aangrenzende slaapkamer komen op 4 plekken kroonsteentjes uit de muur waar ik tussen fase en nul 230 V, tussen fase en aarde 190 V en tussen aarde en nul 40 V meet. Kan dat door een aanwezige dimmer worden veroorzaakt? En zo ja zit die dimmer dan goed aangesloten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Van die situatie in de aangrenzende slaapkamer klopt in elk geval helemaal niets. Die aardleiding zit duidelijk niet aan de echte aardleiding (vanaf de groepenkast) aangesloten.

Als de aarde echt met de aarde van de woning is verbonden zou je nul volt tussen aarde en nul moeten meten (of bijv 0,1 V of zo). Maar geen 40 Volt.

Zou me niets verbazen als die aardleiding daar ergens in de buurt aan een waterleiding is gezet, die niet met de waterleiding beneden verbonden is, bijv. door gedeeltelijk gebruik van kunststof waterleiding.

Lekkere situatie, als er wat fout gaat staat er de volle 230V op die waterleiding. Of op de buitenkant van aangesloten apparatuur.

Kroonsteentjes uit de muur is zonder meer heel verdacht, daar zal wel 'degelijk knoeiwerk' achter zitten

Ik zie overigens geen verband met de genoemde dimmer. Ik verdenk voor de halogeenspotjes van de inloopkast eerder de schakelaar waarmee de lampen geschakeld moeten worden. Slecht contact, dat pas na een tijdje goed contact maakt(e). En nu dus helemaal niet meer.

Of ergens in de bedrading een los contact dat gevoelig was voor de beweging van de deur(en).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Aarde zou fout kunnen zijn, maar wat ik niet begrijp is hoe er 40 V op de nul kan komen.
En dat de 190 plus 40 samen wel 230 is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je meet geen 40 V op de nul maar op de aarddraad (tov de nul).

De aarddraad is niet echt met de 'aarde' verbonden en zweeft dus min of meer. Dus krijg je, zoals vaak met zwevende leidingen, een capacitieve overdracht tussen fase en zwevende leiding. Meet je de spanning op die draad met een meetinstrument met hoge ingangsimpedantie, dan meet je een bepaalde lagere spanningswaarde tussen nul en de zwevende leiding. En het verschil tussen fase en de zwevende leiding.

Eventuele netfilters in aangesloten apparatuur kunnen daar ook nog van invloed op zijn, want die hebben kleine condensatoren tussen aarde en fase resp. nul. Alleen meet je dan meestal exact 115V wanwege de gelijke condensatorwaardes in het filter.

Het beste is om de spanning van de betreffende groep te halen en mbv. een lange draad de weerstand te meten tussen deze aarddraad en een echte aarding elders in de ruimte of liever nog bij de groepenkast (daar zou een centraal punt moeten zitten, waarmee gas- en waterleiding gekoppeld worden aan de aarding).

Die weerstand zou 0 Ohm moeten zijn of tgv. de eigen weerstand van de meetpennen en de verlengdraad hoogstens 1 of 2 Ohm. Je kunt trouwens de meetpennen via de verlengdraad eerst tegen elkaar houden en die weerstand meten, die trek je er dan vanaf bij de echte meting.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ah, het wordt wat duidelijker zo.
Er hingen ook nog ergens een drie zwarte draden uit een lasdoos en daar stond 115 V op, is dat ook weer verklaard.

Ik ga maar eens met pen en papier langs om alles in kaart te brengen. Altijd lastig als iemand aan het rommelen is geweest om dan de logica er weer in te brengen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Frank schreef:
daar stond 115 V op, is dat ook weer verklaard.
Dat is niet helemaal zeker! Het kan uit een netfilter komen, maar het zou ook gewoon toevallig 115 V kunnen zijn wat je daar meet, zonder dat een netfilter (en een niet aangesloten aarde) de oorzaak is.

Inductiespanning, zoals dergelijke capacitief overgedragen spanningen ook wel genoemd worden, kan rare spanningen op je meetinstrument tevoorschijn brengen. Het kan dus net zo goed een open leiding kunnen zijn die langs een fase en een nul loopt en zo 115 V aangeeft. Wie zal het zeggen... en ik steek mijn hand er niet voor in het vuur dat het door een filter veroorzaakt wordt!

Wel een merkwaardige elektragebeuren daar...

Zou je nu meten met een 'Duspol' oid dan had je dit meetprobleem niet. Dat is een meetinstrument waarbij je met een druk op een knop een extra belastingsweerstand parallel op de meetdraden zet en zo eventuele meetfouten door 'inductiespanningen' teniet doet.

Zo'n ding heb ikzelf trouwens ook niet, maar sommige electriciens zweren erbij!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik heb er wel een liggen, maar toen niet bij me. Je kan niet alles in je ehbo koffer hebben :D
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Probleem met trafo is opgelost, na veel zoekwerk het ding gevonden. Is tijd lang overbelast geweest, 24 ipv de maximale 20 watt. Nieuwe besteld.

De aarding nagemeten meetsnoer 1 ohm, inclusief aarding 2 ohm. Dus daar zoek ik het niet.
Morgen maar eens een belasting er op zetten en dan weer meten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu