Vraagje over ontstopper

Willem269

 • #1
Vanwege een verstopping heb ik gebruik gemaakt van een vloeibare ontstopper. Daarbij vroeg ik me af hoe die ontstopper werkt omdat de te gebruiken hoeveelheid volgens mij in de zwanenhals blijft zitten. Of zie ik dat verkeerd?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Een vloeibare ontstopper is, net als caustic soda, een bijtende chemische stof. Eventueel kan er ook nog een biologisch afbrekende werking in zitten.

  En vanzelfsprekend zijn dergelijke hulpmiddelen vooral werkzaam als ze zo min mogelijk (dan de voorgeschreven hoeveelheid) verdund zijn. Dat betekent dus meer werkzaam in de zwanehals dan verderop in de afvoer. Hoe verder weg de verstopping zit, hoe meer zal het middel verdund zijn en dus minder werking hebben.

  Bovendien wordt het geneutraliseerd door de eventuele vervuilingen die bovenin zitten. Dat betekent natuurlijk niet dat je er maar extra geconcentreerd of enorme ladingen in mag kieperen, want dat is a. gevaarlijk en b. kan je afvoer aantasten.

  Korrelvormige en vloeibare ontstoppers zijn eigenlijk maar lapmiddelen en zullen nooit helpen tegen ernstige verstoppingen. Daarvoor is meer nodig: een ontstopveer, een hogedrukspuit met bijbehorend onstophulpstuk of eventueel een ontstoppingsbedrijf met de hen ter beschikking staande middelen.

  Daarbij komt dat je een sifon zelf meestal vrij makkelijk kunt openmaken en op die manier ontstoppen. Pas wel op met eventueel daar nog aanwezige chemische middelen: ze kunnen je huid of je ogen ernstig beschadigen!
   

  Willem269

  • #3
  Dank voor het uitgebreide antwoord dat eigenlijk bevestigt wat ik al dacht. Maar nu vraag ik me nog wat af voor een eventueel volgende keer. Als ik dan de zwanenhals er af haal en daar waar de afvoer in de muur verdwijnt het middel in giet, zou dan het effect sterker zijn?
  Eigenlijk is het gek dat een bekend bedrijf zegt 'doet wat het belooft'terwijl het in feite een mission impossible lijkt
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik houd me niet zo bezig met wat bedrijven beloven. Er wordt zoveel beloofd. Kijk maar eens naar de dagelijkse reclame op TV voor krasloze auto's, kacheltjes, het hele huis vrij van ongedierte en al die apparaten om een perfect figuur te krijgen.

  Bovendien zijn we er hier helemaal niet voor om (ontstoppings-)producten aan te prijzen of juist af te kraken. Het zal vast wel kunnen werken, maar hoe goed is geheel afhankelijk van de oorzaak.

  Dergelijk spul in de afvoer doen terwijl de sifon eraf is lijkt me niet aan te raden. Het meeste van zulk chemisch materiaal is uiterst agressief en je krijgt dat er nooit op een veilige manier in. Je zit er dan ook nog eens met je ogen pal voor.

  Als je dan toch de sifon eraf hebt kun je ook proberen er een rioolveer doorheen te krijgen. Als dat niet lukt, bijv. omdat er 90° bochten zijn gebruikt, dan is de oplossing waarschijnlijk toch het inschakelen van een specialistisch bedrijf.

  Maar als het voor een volgende keer is, dan is het dus blijkbaar op dit moment gelukt? Dan vraag ik me af waarom je de methode wilt veranderen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu