Vraag over egalisatie houten vloer

Jvdberggg

  • #1
Volgende week gaan we laminaat leggen op de zolderverdieping. De ondervloer is van hout, en daarop is hardboard van 3 mm gelijmd. De gehele vloer is keurig egaal, behalve waar voorheen het rookkanaal zat. Hier zit een betonnen plaat, die ruw is aan de bovenkant, met een geschat verschil van 2-5 mm (lager) ten opzichte van de rest van de vloer.

Het laminaat willen we leggen op groene ondervloermatten van 7 mm. Met deze matten zijn kleine oneffenheden weg te werken. Mijn vraag is echter, is dit niet te 'bobbelig'? Of vangt zo'n groene mat dit geheel op?

Ik las een tip over egalisatiecement, maar vanwege de houten balkenlaag vrees ik dat het vocht dan tussen de balken gaat lopen. Een andere optie is een schuimrubber matje van 2 mm, wat iets meeveert als ik daar boven op die groene mat leg.

Heeft iemand anders nog een goede tip?


Zoals je ziet zijn het ongeveer 2 rijen laminaat die over het stukje beton (van ongeveer 90 x 35 cm)zullen gaan lopen. Het laminaat is overigens 8 mm dik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Glad maken met een egalisatiemiddel, dat kunt u in het gat gieten.
Zorg er wel voor dat openingen dicht gemaakt moeten worden om weglekken te voorkomen, dat kan langs de latjes met acrylkit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Kan ook met een extra stukje hardboard.

Het verschilt wat er op die plek gebeurd. Als er een bed op staan maakt het minder uit dan bv. als er gelopen wordt.
 

Jvdberggg

  • #4
Het is tegen de muur aan, dus daar wordt op zich weinig gelopen. Wel is het bij de muur waar ik de eerste banen laminaat wil gaan leggen.

Een extra stukje hardboard dacht ik ook al aan, maar als ik dat daar op leg, dan ligt het weer net een mm hoger dan het andere hardboard en krijg je misschien een 'bobbel' in plaats van een 'kuil' (overdreven gezegd). Of vormt de ondervloer mat zich daar naar? Ik zou eigenlijk dan hardboard van 2 mm moeten hebben.
Bij de Praxis zag ik ook nog een schuimrubber matje van 2 mm, maar dat veert door. Daarnaast moet je daar gelijk weer een hele rol van kopen terwijl ik maar een klein stukkie nodig heb.

Egaliseren met een middel kan ook, maar ik ben daar een beetje huiverig voor omdat ik dus met een houten vloer zit, en het m.i. erg lastig wordt om alle kiertjes te dichten (ook tegen de muur).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Egalisatiemortel kan ook, maar is wel veel werk voor zo'n klein stukje.

Maar ik denk dat je in de bouwmarkt echt wel iets van 2mm dik kan vinden. Een paar vulplaatjes bijvoorbeeld. Het maakt weinig uit voor deze toepassing.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op het pak met de groene onderplaten staat precies hoeveel hoogteverschil ze op kunnen vangen.

Vul je het op met een plaatje hardboard en steekt het 1 m boven de vloer uit, dan moet je dat gewoon doen. Die groene platen vangen 1 a 2 mm hoogteverschil op.

Ik zou het zo goedkoop mogelijk houden. Je ziet er na het leggen van het laminaat toch niks meer van. Egalisatiemortel en kit zijn een stuk duurder dan een reststukje hardboard bij de bouwmarkt.

Je kan ook nog houten strookjes van een sinaasappel- of mandarijnenkistje gebruiken: dun en recht hout en je hebt nog wat te eten :D .
 

Jvdberggg

  • #7
Bedankt allemaal voor de reacties.
Daarnet bij Praxis geweest. Daar hebben ze niets van 2 mm. Ja een rol ondervloer maar dat is zacht spul.
Men adviseert me daar om egaline te gebruiken maar ik vrees dat ik nooit alle naadjes goed afgekit krijg. Ik ga vandeweek nog eens bij andere bouwmarkt kijken voor vulmiddel
Kan ik ook zandcement gebruiken of is dat lastiger?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Gebruik dan tegellijm op poederbasis om het vlak te maken, dat is sterk genoeg voor zo'n stukje langs de kant.
 

JeroenBN

  • #9
Zou ook voorde 3mm hardboard gaan maar als je exact 2mm ilt, kijk eens bij plaatselijk constructie bedrijf of ze geen reststukje metaalplaat van 2mm dik hebben liggen
 

Ralph

  • #10
Kranten....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu